Αναμνήσεις όνειρα στοχασμοί

Περιγραφή

Ο τίτλος του πολύπλευρου αυτού βιβλίου είναι εύστοχος, γιατί πίσω από τις αναμνήσεις, τα όνειρά και τους στοχασμούς φωτίζει τον «προσωπικό μύθο», την εσωτερική ανάπτυξη και τα αποτελέσματα της «αντιπαράθεσης με το ασυνείδητο» και τη συλλογική ψυχή του ανθρώπου εκείνου που η επίδρασή του στη σύγχρονη ψυχολογία ήταν καταλυτική. Γραμμένο από τον ίδιο τον Γιούγκ, το βιβλίο είναι προσωπική κατάθεση, αλλά, πάνω από όλα, θρησκευτική. Δεν περιέχει λίστες με ημερομηνίες και γεγονότα, αλλά την προσωπική ιστορία των εσωτερικών εικόνων, των σκέψεων, των συναισθημάτων, των εσωτερικών συγκρούσεων και του τρόπου που ο ίδιος αναμετρήθηκε μαζί τους. Όπως μας πληροφορεί, ενώ αυτή η σύγκρουση μαίνεται μέσα σε όλους μας, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν την συνειδητοποιούν. Ονομάζει τις δύο διαστάσεις στις οποίες η σύγκρουση εξελίσσεται «Νο 1 και Νο 2 προσωπικότητες»: Η Νο 1 προσωπικότητα, η τρισδιάστατη συνειδητότητα της επιφάνειας που την αποκαλεί «πνεύμα των καιρών», χαρακτηρίζεται από τις αντιθετικές έννοιες του Θεού, της ζωής και του θανάτου, του καλού και του κακού, της ύπαρξης και της ανυπαρξίας. Η Νο 2 προσωπικότητα με την τεταρτοδιάστατη σκέψη της κινείται, όπως και η σύγχρονη πυρηνική φυσική, «στο πνεύμα του βάθους», εκεί όπου κατοικούν η συγχρονικότητα, οι μυθολογικοί συμβολισμοί των ονείρων και κάθε τι «μαγικό». Ως άλλος Ερμής θεός-προστάτης των ταξιδιωτών στα σταυροδρόμια, ο Γιούγκ μπαινοβγαίνει από τα σύνορα του φυσικού και του ψυχικού κόσμου, φέρνοντας κάθε φορά μαζί του τη σοφία της ζωής που κέρδισε και από τις δύο πλευρές. Στο τέλος της ζωής του ο Γιούγκ ισχυρίστηκε ότι δεν είναι σοφός ή μύστης, αλλά μόνο «ένας άνθρωπος που κάποτε βύθισε το καπέλο του στο νερό ενός ποταμού και το έβγαλε γεμάτο. Και λοιπόν; Δεν είμαι το ποτάμι», Μέσα από αυτό το αποκαλυπτικό αφήγημα ενός πρωτοπόρου οραματιστή λάμπουν η ταπεινότητα και η σοφία που απέκτησε από τη βαθειά διείσδυσή του στο βασίλειο του ασυνειδήτου και στις χιλιετίες της ύπαρξης της ανθρωπότητας. Συνηθίζουμε να λέμε για κάποια ιδιοφυΐα ότι είναι «μπροστά από την εποχή του». Θα ήταν ανακριβές να πούμε το ίδιο για τον Γούγκ επειδή εκείνος ανήκει σε όλες τις εποχές. Το έργο του, μεγαλοφυές και πρωτοποριακό, είναι διαχρονικό αφού παρελθόν, παρόν και μέλλον είναι ενωμένα στο ασυνείδητο, και όσο ο άνθρωπος υπολείπεται σε συνειδητότητα, πάντα θα είναι επίκαιρο.

Ο Καρλ Γκούσταβ Γιουνγκ γεννήθηκε στις 26 Ιουλίου 1875 στο Κέσβιλ της Ελβετίας. Σπούδασε ιατρική στο πανεπιστήμιο της Βασιλείας κάτω από άσχημες οικονομικές συνθήκες.
Τον Ιούλιο του 1900, συμπληρώνοντας τις ιατρικές του σπουδές, αποφάσισε να γίνει ψυχίατρος και ξεκίνησε ως βοηθός του Ευγένιου Μπλέλερ, διευθυντή του Νοσοκομείου Μπουργχόλζλι.
Εκεί θα έρθει για πρώτη φορά αντιμέτωπος με την ψύχωση και αφιερώνεται στην ανακάλυψη του αληθινού πυρήνα που βρίσκεται πίσω από κάθε ταραγμένη ψυχή. Τούτη η αφιέρωση είναι ουσιαστικά η μοναδική του επιδίωξη ως το τέλος της ζωής του στις 6 Ιουνίου του 1961.
Άφησε πίσω του ένα τεράστιο συγγραφικο έργο, ανεξερεύνητο και ανεκμετάλλευτο ακόμη και σήμερα από την ανθρωπότητα, που τόσο το χρειάζεται.
Στις επόμενες 10ετίες του 21ου αιώνα είναι πιθανόν τα οράματά του να γίνουν πραγματικότητα και η ανθρωπότητα να γνωρίσει τον εαυτό της.

Συγγραφέας: Jung Carl Gustav 1875-1961
Μεταφραστής: Εμμανουήλ Αργυρώ
Εκδότης: Εκδόσεις ΙΣΙΣ
Έτος έκδοσης: 2015
ISBN: 618-810-194-4
Σελίδες: 578
Σχήμα: 24×17
Κατηγορίες: Ψυχανάλυση, Ψυχιατρική , Ψυχολογία
Σειρές: Μελέτες πάνω στην Ψυχολογία του Βάθους του C. G. Jung, Μελέτες Πάνω στην Ψυχολογία του Βάθους του C.G. Jung

Τιμή σε ιστοσελίδες: 49.50 €