Αμφισβήτηση της εξουσίας

Περιγραφή
Η σύσταση πολιτειών και η εγκαθίδρυση φορέων της εξουσίας αποτελεί αρχέγονη εκδήλωση της ανάγκης των ανθρώπινων κοινωνιών για τη διασφάλιση όρων και κανόνων κοινωνικής συνύπαρξης. Η σύσταση όμως της εξουσίας διαλαμβάνει στην ίδια τη θεμελιώδη της λογική και τη δυναμική της αμφισβήτησής της, ακόμη και της ανατροπής των φορέων της, όταν δεν πληρούνται ή διαψεύδονται οι προσδοκίες, από τις οποίες αρχικά εκπήγασε, δηλαδή η προϋπόθεση μιας υποφερτής συνύπαρξης των ανθρώπων σε στοιχειωδώς πολιτισμένες κοινωνίες.
Στον κύκλο ομιλιών “η αμφισβήτηση της εξουσίας”, εξετάζεται αυτή η διαλεκτική της αναγκαιότητας της εξουσίας και συγχρόνως η σχεδόν νομοτελειακή συνέπεια της άσκησής της, η αμφισβήτηση και η αντίσταση προς αυτήν. Τις συγκεκριμένες μορφές με τις οποίες εκδηλώθηκε αυτή η διαλεκτική στην κλασική αρχαιότητα, το Βυζάντιο και στην πολιτική σκέψη και πράξη της νεότερης Ευρώπης πραγματεύονται οι κ. Αγγ. Χανιώτης, Ευαγ. Χρυσός, Κων. Πιτσάκης, Πασχ. Κιτρομηλίδης, Μιλτ. Χατζόπουλος, Σπ. Τρωιάνος και Νικ. Αλιβιζάτος στον παρόντα τόμο.

Συγγραφέας: Συλλογικό έργο, Χανιώτης Άγγελος, Χρυσός Ευάγγελος Κ., Πιτσάκης Κωνσταντίνος Γ., Κιτρομηλίδης Πασχάλης Μ.
Εκδότης: Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (Ε.Ι.Ε.). Επιστήμης ΚοινωνίαΕθνικό Ίδρυμα Ερευνών
Έτος έκδοσης: 2003
ISBN: 960-7998-20-0
Σελίδες: 119
Σχήμα: 25χ16
Κατηγορίες: Κοινωνικές επιστήμες – Λόγοι, δοκίμια, διαλέξεις, Πολιτική επιστήμη – Φιλοσοφία και θεωρία, Κοινωνικές επιστήμες – Φιλοσοφία και θεωρία
Σειρές: Ειδικές Μορφωτικές Εκδηλώσεις, Επιστήμης Κοινωνία: Ειδικές Μορφωτικές Εκδηλώσεις

Τιμή σε ιστοσελίδες: 7.55 €