Αλλ’ φουρ’ σνά

Περιγραφή
“Τ’ Αλλ΄ φουρ’ σνά” (τ’αλλοτινά-τα παράξενα-τα ιδιότροπα) είναι ένα λογοτεχνικό πόνημα γραμμένο στο ιδιόμορφα σπιρτόζικο κοζανίτικο γλωσσικό ιδίωμα.
Πραγματεύεται τη ζωή μιας άλλης εποχής, περασμένης. Μέσα από γεγονότα και πράγματα αποδίδει με πιστότατο τρόπο, λόγου και γραφής του ιδιώματος τη νοοτροπία, τις αντιλήψεις των ανθρώπων, τις συνήθειες, τα ήθη και τα έθιμα, τις τέχνες, το βίο και την πολιτεία της κοινωνίας του παλιότερου καιρού και αρχίζει απ’το 1850 με ειδικές αναφορές στην τοπική ιστορία.
Μέσα στις σελίδες του βιβλίου, ο μύθος και η ιστορία ενός αιώνα που πέρασε ξετυλίγεται σαν το παλιό κουβάρι, το ξεχασμένο, αλλά όχι ξεκομμένο απ’ τις παλιές καλές μέρες.Η Άννα Ρεπανά γεννήθηκε και κατοικεί στην Κοζάνη. Είναι δημοσιογράφος, λαογράφος, ερευνήτρια. Εργάστηκε ως συντάκτης και συνεργάτης των εντύπων: “Δυτική Μακεδονία”, “Χρόνος”, “Θάρρος”, “Ελληνικός Βορράς”, “Νουμάς”, “Κόσμος της Ελλάδος”, “Γραμμή”, “Πρωινή”, “Δυτικομακεδονικά Γράμματα”, “Ελιμειακά”, “Λειμωναριο” και είναι δόκιμη συγγραφέας του κοζανίτικου γλωσσικού ιδιώματος. Από το 1975 δραστηριοποιείται ως μέλος, γραμματέας ή πρόεδρος δ.σ. σωματείων. Από το 1980-1985 οργανώτρια πολιτιστικών οργανώσεων Δήμου Κοζάνης και σωματείων, θεάτρου, διαλέξεων, ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών εκπομπών. Από το 1987-1990 συνεργάτιδα Κρατικού Ραδιοφώνου. Από το 1989-1990 διδασκαλία θεάτρου σε Γυμνάσια, Δημοτικά σχολεία και Συλλόγους. Από το 1990-1994 λαογραφική εκπομπή στο Δυτικό Δίαυλο (West). Έλαβε μέρος ως εισηγήτρια, σε πολλά πανελλαδικά και τοπικά συνέδρια συλλόγων. Έργα της: καθημερινές δημοσιεύσεις και ρεπορτάζ, σε τοπικά και άλλα έντυπα. Ομαδικές εκδόσεις Συνδέσμου Γραμμάτων και Τεχνών Ν. Κοζάνης “Δυτικομακεδονικά Γράμματα”, “Βραβευμένα διηγήματ, “Ελιμειακά” (“Το ιστορικό κτίσης της Παναγίας Κοζάνης και διηγήματα στο γλωσσικό ιδίωμα της Κοζάνης).
Είναι μέλος της “ΕΣΕΤ” (Ένωσης Συντακτών Επαρχιακού και Περιοδικού Τύπου). Πρόεδρος ΤΕΤ Κοζάνης (Τοπικής Επιτροπής Τουρισμού) από 1978-1983, επιτροπή η οποία εισηγήθηκε το έργο της τηλεθέρμανσης Κοζάνης, το 1978.
Διακρίθηκε με δίπλωμα τιμής και αναμνηστική πλακέτα Συνδέσμου Γραμμάτων και Τεχνών Νομού Κοζάνης για οργάνωση Θεατρικού Τμήματος, το 1988. Πήρε έπαινο και βραβείο Λογοτεχνικού Διαγωνισμού Συγγραφής Διηγήματος Εφημερίδας “Χρόνος”, το 1988.
Αγαπημένες της ενασχολήσεις η ποίηση, η λογοτεχνία, το θέατρο, η ζωγραφική.

Συγγραφέας: Ρεπανά Άννα Γ.
Εκδότης: Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κοζάνης
Έτος έκδοσης: 2010
ISBN: 960-98162-2-3
Σελίδες: 127
Σχήμα: 24χ17
Κατηγορίες: Ελληνική γλώσσα – Διάλεκτοι , Λαογραφία, Ελληνική, Κοζάνη – Ιστορία

Τιμή σε ιστοσελίδες: 13.35 €