Αθήνα – Σπάρτη

Περιγραφή
Ελληνικά έργα τέχνης μεγάλης ιστορικής και καλλιτεχνικής σημασίας δεν είναι πρώτη φορά που ταξιδεύουν για να γνωρίσουν στο ξένο κοινό τον ελληνικό πολιτισμό. Είναι η πρώτη φορά όμως που μια έκθεση πραγματεύεται ένα από τα πιο σημαντικά θέματα της ελληνικής αρχαιότητας, την ιστορία, τη φυσιογνωμία και την παράλληλη πορεία των δυο σημαντικότερων ελληνικών πόλεων-κρατών του αρχαίου ελληνικού κόσμου, της Αθήνας και της Σπάρτης.
Η Αθήνα και η Σπάρτη, ιδρυμένες σε διαφορετικές γεωγραφικές θέσεις του ελλαδικού χώρου, διαδραμά-τισαν καθοριστικό ρόλο στα ελληνικά πράγματα από τη γεωμετρική έως τη ρωμαϊκή εποχή, υιοθετώντας η καθεμία διαφορετικές πολιτικές και κοινωνικές μορφές οργάνωσης και αναπτύσσοντας διαφορετικές μορφές καλλιτεχνικής έκφρασης.
Η έκθεση περιλαμβάνει 283 ελληνικές αρχαιότητες από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης, τα αρχαιολογικά μουσεία Ακροπόλεως, Κεραμεικού, Μαραθώνας, Ολυμπίας, Ρόδου, από το Νομισματικό και το Επιγραφικό Μουσείο και έξι έργα από την Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας, τα Μουσεία του Βατικανού, το Μουσείο Καλών Τεχνών της Βοστώνης και την Αμερικανική Νομισματική Εταιρεία της Νέας Υόρκης. Παρουσιάζεται στο Θυγατρικό Κοινωφελές Ίδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης στη Νέα Υόρκη από τις 6 Δεκεμβρίου 2006 έως τις 12 Μαΐου 2007.
Το Ίδρυμα, γνωστό για την πολυσχιδή δράση του, σε συνεργασία με το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, ανέλαβε το βάρος της διοργάνωσης αυτής της έκθεσης στο πλαίσιο των πολύ σημαντικών δράσεων του για τη διάδοση του ελληνικού πολιτισμού.
Για πρώτη φορά σε τούτη την έκθεση συγκεντρώνεται ένας τόσο σημαντικός αριθμός λακωνικών έργων, κάθε είδους, και μάλιστα δίπλα σε αντίστοιχα σύγχρονα τους αττικά, ενώ 43 έλληνες αρχαιολόγοι και έξι ξένοι κορυφαίοι ιστορικοί και αρχαιολόγοι συνέγραψαν σε τούτο τον πολύτιμο για την ιστορία των δύο πόλεων κατάλογο.
Η έκθεση “Αθήνα – Σπάρτη” έχει ως στόχο εκτός από την παρουσίαση σπουδαίων έργων τέχνης της γεω-μετρικής, αρχαϊκής και κλασικής εποχής, να φέρει σε επαφή το παγκόσμιο κοινό με κορυφαίας σημασί-ας ιστορικά γεγονότα που σημάδεψαν την πορεία του ελληνικού κόσμου, όπως την απόκρουση του περσικού κινδύνου, αλλά και τον πολυσυζητημένο Πελοποννησιακό πόλεμο. Περαιτέρω, η άρτια, επιστημονικά τεκμηριωμένη, παρουσίαση θέλει να καταδείξει πώς η πορεία δύο διαφορετικών σε νοοτροπία, οργάνωση και καλλιτεχνική έκφραση πόλεων-πόλων διαμόρφωσε αυτό που σήμερα είναι παγκόσμια γνωστό και καθολικά αποδεκτό ως κλασικός ελληνικός πολιτισμός.
Γιώργος Βουλγαράκης, Υπουργός Πολιτισμού

Συγγραφέας: Συλλογικό έργο, Λώλος Γιάννης Α., Πίκουλας Γιάννης, Σπαθάρη Ελισάβετ, Κουρίνου – Πίκουλα Ελένη, Τριάντη Ισμήνη, Κοκκορού – Αλευρά Γεωργία, Στασινοπούλου – Κακαρούγκα Ελισάβετ, Καλτσάς Νικόλαος, Πιπιλή Μαρία, Προσκυνητοπούλου Ρόζα, Cartledge Paul, Τουράτσογλου Γιάννης, Kagan Donald 1932-
Μεταφραστής: Δημητριάδου Δάφνη
Επιμελητής: Καλτσάς Νικόλαος
Εκδότης: Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς
Έτος έκδοσης: 2007
ISBN: 960-244-095-3
Σελίδες: 319
Σχήμα: 30χ23
Κατηγορίες: Μουσεία – Εκθέσεις – Κατάλογοι

Τιμή σε ιστοσελίδες: 75.83 €