Έτσι μίλησε ο Ζεύς

Περιγραφή
Υπάρχουν ακόμη οι θεοί του Ολύμπου; Είναι ζωντανοί κι αθάνατοι όπως τους έβλεπαν οι αρχαίοι ή είναι κατασκευάσματα της ανθρώπινης φαντασίας; Τα συγκλονιστικά βιώματα του συγγραφέα Τηλέμαχου Ζαγρέα έρχονται να μαρτυρήσουν τη ζωντάνια των θεών. Καταγόμενος από ένα χωριό του Ολύμπου ξεκίνησε για να γνωρίσει τον κόσμο. Σπούδασε τη δυτική επιστήμη (Φυσική στο πανεπιστήμιο του Μονάχου) μα δεν ξεδίψασε. Περπάτησε με Ινδούς και Ινδιάνους, προσπέρασε σειρήνες, ξεγέλασε κύκλωπες κι έφτασε στην άκρη του κόσμου. Εκεί τον συνάντησε το Μεγάλο Πνεύμα και μπήκε μέσα του.
Από τότε μιλάει τη γλώσσα εκείνου κι αυτή δεν είναι άλλη απ’ τη γλώσσα των Ολυμπίων! Η γελαστή και χαρούμενη φύση τους είναι διάχυτη τόσο στη φιλοσοφία που δίνει μια διαυγή, διαλεκτική εξήγηση της ζωής, όσο και στα τραγούδια του που αντιστοιχούν σε βιώματα απ’ το μεγάλο ταξίδι.
Πολεμιστής και ταξιδιώτης σαν τον “πατέρα” του τον Οδυσσέα ταξίδεψε μακρύτερα από κείνον στο χώρο και στο χρόνο. Συγκέντρωσε τη μνήμη των νεκρών, τη μνήμη των χιλιετιών, την έκανε πνοή και γλώσσα και χάρισμα σ’ όσους θέλουν να μετέχουν στο αιώνιο τραγούδι της ζωής.Ο Τηλέμαχος Ζαγρέας γεννήθηκε στον παλιό Πλαταμώνα, στην πλαγιά του Ολύμπου που βλέπει το Αιγαίο. Σπούδασε φυσική στο Μόναχο Γερμανίας. Διδάχθηκε από τον Einstein τη σχετικότητα και από τον Heisenberg την απροσδιοριστία. Στράφηκε στην έρευνα μιας συμπαντικής απόλυτης αλήθειας που θα ισχύει για όλα τα όντα κι αυτό το πέτυχε ανοίγοντας διάλογο με όντα οργανικά και ανόργανα. “Την θεωρίαν του παντός προτιμητέον πάντων των δοκούντων είναι χρησίμων”, είναι γραμμένο στην είσοδο του Πανεπιστημίου του Μονάχου. Ακολουθώντας τη ρήση αυτή ελευθέρωσε τον εαυτό του από δοκούντα χρήσιμα ώστε να μπει μέσα του (Πάσχα του ’71) το Μεγάλο Πνεύμα που δεν είναι άλλο από τον θεό που οι Έλληνες ονόμαζαν Ζευς (ζω + εύ), και οι Λατίνοι Jupiter (Jus + Pater). Έταξε στον εαυτό του ένα χρόνο σιωπής. Επέστρεψε στην Ελλάδα όπου περιήλθε πολλά μέρη. Την άνοιξη του ’72 πέρασε ένα διάστημα σε μια σπηλιά του Ψηλορείτη με προσευχή και νηστεία. Εκεί κατάλαβε την αποστολή του: να παρέμβει στην κοινωνία των ανθρώπων με τραγούδια σατιρικά και χαρούμενα. Γιατί μόνο η χαρά κι όχι ο φόβος, ενώνει πραγματικά τους ανθρώπους. Από τότε έζησε ανάμεσα σε Γερμανία και Ελλάδα προσπαθώντας να ενώσει, να ζέψει τα αντίθετα. Έτσι έγραψε 36 τραγούδια, ένα κάθε χρόνο. Περίπου τα μισά στην ελληνική και τα άλλα μισά στην γερμανική γλώσσα. Πότε σε ροκ ρυθμούς, πότε σε ρεμπέτικους, ταξιδεύει στον χώρο και τον χρόνο. Πρόσωπα της ιστορίας και του μύθου: Αννίβας, Αχιλλέας, Αριάδνη, Αφροδίτη, θεοί και ημίθεοι, σειρήνες και νεράιδες, τιτάνες και γίγαντες, ζωντανεύουν μπροστά μας. Από την αραβική έρημο στην Ιρλανδία, απ’ τη γη των Μασάι στη Νέα Υόρκη, το πνεύμα του πετάει μαγικά και ενώνει χαρούμενα ό,τι ωραίο έχει να δείξει της γης η σφαίρα.

Συγγραφέας: Ζαγρέας Τηλέμαχος
Εκδότης: Ερωδιός
Έτος έκδοσης: 2001
ISBN:
Σελίδες: 128
Σχήμα: 21χ14
Κατηγορίες: Νεοελληνική ποίηση, Διαλεκτική

Τιμή σε ιστοσελίδες: 6.79 €