Έργα και ημέρες στην Κέρκυρα

Περιγραφή
Η μακρόχρονη ενετική κυριαρχία και η σχετικά καθυστερημένη ένταξη των Ιόνιων νησιών στο ελληνικό κράτος άφησαν στην Κέρκυρα εμφανή σημάδια στην αρχιτεκτονική, τη μουσική, τις θρησκευτικές παραδόσεις. Βρισκόμαστε εδώ σε μια άλλη Ελλάδα, που παρέμεινε εκτός του Οθωμανικού χώρου και ανέπτυξε ιδιαίτερους κοινωνικούς θεσμούς και νοοτροπίες, διαφορετικά απ’ ό,τι η “βαλκανική” χώρα. Στη μελέτη αυτή -που υπήρξε η πρώτη ελληνική μονογραφία με συγγραφέα γηγενή ανθρωπολόγο- η ιδιαιτερότητα του νησιού αναλύεται μέσα από την εθνογραφική έρευνα μιας αγροτικής κοινότητας, με τα εργαλεία της ιστορικής ανθρωπολογίας. Μέσα από το συνδυασμό επιτόπιας παρατήρησης και μελέτης των αρχείων, διερευνώνται οι τρόποι με τους οποίους οι παραδοσιακές μορφές οργάνωσης της συγγένειας και της αγροτικής οικονομίας βρίσκονται σε συνεχή και δυναμικό διάλογο με τους θεσμούς της ευρύτερης κοινωνίας.
“…Η Κουρούκλη ανιχνεύει τις συνέπειες τεσσάρων αιώνων ενετικής κυριαρχίας στην κοινωνική οργάνωση και τον πολιτισμό του χωριού. Ο περιστασιακός επισκέπτης της Κέρκυρας δεν μπορεί να μην προσέξει τις επιφανειακές ενδείξεις ενετικής επιρροής … Ωστόσο η επιρροή του Δόγη έφτανε άραγε μέχρι τα χωριά; Άγγιζε τα έθιμα και τις βασικές αρχές της αγροτικής κοινωνικής οργάνωσης; Μ’ ένα λόγο, επηρεάστηκαν τα πολιτισμικά θεμέλια της κερκυραϊκής αγροτικής κοινωνίας από τη μακρά περίοδο της ενετοκρατίας; Αυτά και άλλα σχετικά ερωτήματα εξετάζονται σε τούτο τον τόμο.”
(Peter S. Allen, American Anthropologist)
Η Μαρία Κουρούκλη είναι απόφοιτος του Τμήματος Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του πανεπιστημίου του Cambridge και διδάκτωρ της Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales στο Παρίσι. Σήμερα είναι ερευνήτρια στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών (CNRS) της Γαλλίας, μέλος του Εργαστηρίου Εθνολογίας και Συγκριτικής Κοινωνιολογίας (Laboratoire d’ Ethnologie et Sociologie Comparative) στο πανεπιστήμιο Paris C-Nanterre, όπου και διδάσκει στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα. Είναι επίσης μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού Ethnologie Francaise. To πρώτο βιβλίο της, βασισμένο σε επιτόπια έρευνα στην Επίσκεψη της Κέρκυρας, δημοσιεύτηκε στα γαλλικά το 1985. Οι μετέπειτα δημοσιεύσεις της είχαν σχέση με θέματα συγγένειας και οικογένειας, ταυτότητας και εθνικισμού στην Ελλάδα, καθώς και με τη σύγκριση λογοτεχνικής και ανθρωπολογικής γραφής. Η πρόσφατη δουλειά της αφορά αφενός φαινόμενα θρησκευτικού συγκρητισμού στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο και αφετέρου ζητήματα μνήμης και ταυτότητας σε σχέση με τον Εμφύλιο Πόλεμο στην Ελλάδα.

Συγγραφέας: Κουρούκλη Μαρία
Μεταφραστής: Γυπαράκη Μαρία
Υπεύθυνος Σειράς: Παπαταξιάρχης Ευθύμιος
Εκδότης: Αλεξάνδρεια
Έτος έκδοσης: 2008
ISBN: 960-221-419-8
Σελίδες: 183
Σχήμα: 24χ17
Κατηγορίες: Κοινωνική ανθρωπολογία
Σειρές: Εθνογραφίες

Τιμή σε ιστοσελίδες: 15.81 €