Έννοιες: η μοναδική βάση για την "Κοινωνία της γνώσης":

Περιγραφή
Τι είναι αυτό το βιβλίο;
Είναι μια “νοημένη” (που λέει ο λαός) συλλογή άρθρων, ομιλιών, δημοσιεύσεων και πρωτότυπων επιστημονικών εργασιών. Μια συλλογή που αποκτά νόημα όχι μόνο από τη χρονολογική σειρά των κειμένων, αλλά και από τη διαδοχική “ένωση” (…) χαρακτηριστικών που ενυπάρχουν στα παραπάνω κείμενα και, τελικά, μας δίνουν μια επαρκή -πιστεύω- εικόνα (έναν ορισμό;…) της “Κοινωνίας της Γνώσης”. Όλα τα κείμενα έχουν σχέση με τις “έννοιες (concepts)” -ακόμη κι εκεί που δεν φαίνεται καθαρά αυτή η σχέση. Γιατί;
– γιατί οι έννοιες είναι το βασικό δομικό στοιχείο της γνώσης
– γιατί μόνο μέσω των εννοιών και των πράξεων μεταξύ αυτών δημιουργείται νέα γνώση.
Πώς είναι γραμμένο το βιβλίο;
– σχετικά απλό, αλλά όχι απλοϊκό…
– άλλα κείμενα με μαθηματικά, άλλα χωρίς μαθηματικά
– άλλα κείμενα με πληροφορική, άλλα χωρίς πληροφορική
– με επιστημονικές βάσεις και πληροφορίες, αλλά και με τον κοινό νου και την κοινή λογική (για “μικρούς” και “μεγάλους”, για “μορφωμένους” και “αμόρφωτους”)
Συμπέρασμα
Ο σχηματισμός εννοιών-γνώσεων είναι ελεύθερος (και όχι εντός πλαισίων), διότι βασίζεται στους ίδιους ορισμούς και τις ίδιες πράξεις για όλους τους ανθρώπους.
Περιεχόμενα
– Ο Γιάννης ο κηπουρός που ήξερε μαθηματικά
– Ορολογία
– Βάσεις δεδομένων
– Συστήματα γνώσης, νόηση, λήψη αποφάσεων
– Σύνδεσμος εννοιών
– Βιομετρία
– Ανάλυση δεδομένων
– Ο πλούτος εννοιών της ελληνικής γλώσσας
– Η ημιμόρφωση και η εκπαίδευση της αμάθειας
– Μάθηση και διδασκαλία στην Κοινωνία της Γνώσης
– Εφαρμογές με σχήματα (‘δένδρα’, παιχνίδια ερωτήσεων, συνδυασμοί, τι είναι γνώση, ταξινομήσεις με συνδέσμους)Μαθηματικός, M. Sc. Πληροφορικής και Επιχειρησιακής Έρευνας, Σχολή Ορολογίας της Βιένης.
Στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση: έχει δουλέψει, ως καθηγητής Αγγλικών (σε Ιδιωτική Αναγνωρισμένη Τεχνική Σχολή-με Proficiency και άδεια διδασκαλίας), ως καθηγητής Μαθηματικών και μετά Πληροφορικής (από το 1992 που ανέβηκε, με μετάταξη, στο νέο τραίνο της Πληροφορικής στην Εκπαίδευση), σε Δημόσια Τεχνικά Λύκεια, Γυμνάσια (“Πειραματικά” και μη), Ενιαία Λύκεια (“Πειραματικά” και μη), στην επιμόρφωση καθηγητών και δασκάλων. Από το 1995, έχει οργανική θέση στο “Πειραματικό” Γυμνάσιο της κάποτε Προτύπου Σχολής Αναβρύτων.
Από το 1992 μέχρι το 2000 δίδαξε, ως ωρομίσθιος, πάρα πολλές ώρες στα ΙΕΚ και στα ΤΕΙ (Πληροφορική, Στατιστική, Μαθηματικά). Στην Ανωτάτη Στρατιωτική Σχολή Ικάρων εδίδαξε (Πληροφορική, Προσομοίωση Συστημάτων, Μαθηματικά), πάρα πολλές ώρες, από το 1996 μέχρι το 2004 (οπότε, από Ανωτάτη Στρατιωτική Σχολή Ικάρων, έγινε Στρατιωτικό ΑΕΙ). Από το 2005, είναι συνεργάτης, σε διάφορα Τμήματα, της Ανωτάτης Σχολής Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΑΣΠΑΙΤΕ, πρώην ΣΕΛΕΤΕ): Πληροφορική και Επιχειρησιακή Έρευνα.
Από τις 16/11/2010, είναι Σχολικός Σύμβουλος Πληροφορικής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας-Ηλείας με έδρα την Πάτρα, ενώ, από τις 19/10/2011, έχει προσωρινή ανάθεση και για 35 σχολεία της Αιτωλοακαρνανίας (περιοχή Μεσολογγίου-Ναυπάκτου).
Λαμβάνει μέρος (με εισηγήσεις) σε εθνικά και διεθνή συνέδρια, έχει δημοσιεύσεις στα ελληνικά και τα αγγλικά, έχει συγγράψει τέσσερα τεύχη Σημειώσεων (Θεωρία Πληροφορικής, Εφαρμογές Πληροφορικής, PASCAL-Δομές Δεδομένων, Στατιστική) και τον ενδιαφέρουν πάντα η Μαθηματική Θεωρία Εννοιών, η Ορολογία-Οντολογία και η ‘Μηχανολογία’ Γνώσεως(Knowledge Engineering).

Συγγραφέας: Σωτηρόπουλος Μεγακλής Θ.
Εκδότης: Ιδιωτική ΈκδοσηΣωτηρόπουλος Μεγακλής Θ.
Έτος έκδοσης: 2009
ISBN: 960-93-1693-Χ
Σελίδες: 127
Σχήμα: 21χ14
Κατηγορίες: Ηλεκτρονικοί υπολογιστές – Προγραμματισμός, Πληροφοριακά συστήματα, Λογική, Εκπαίδευση. Παιδαγωγική, Μάθηση

Τιμή σε ιστοσελίδες: 13.60 €