Ένας Άγγλος στην Mακεδονία του 1900

Περιγραφή
Ένα ταξίδι στην Μακεδονία του 1900. Ένα ταξίδι σε μια εποχή μεταβατική και σ’ ένα γεωγραφικό χώρο που θα γνωρίσει στο εξής διαρκείς ανακατατάξεις. Ο Τ. Φ. Άμποτ, απεσταλμένος του πανεπιστημίου του Καίμπριτζ, θα ταξιδέψει στην υπό οθωμανική κατοχή Μακεδονία, με σκοπό την συλλογή λαογραφικού υλικού. Καρπός της επίσκεψής του στην περιοχή θα είναι το οδοιπορικό αυτό, ένα απτό δείγμα αξιόλογης ταξιδιωτικής φιλολογίας, από έναν συγγραφέα που εκπροσωπεί έγκυρα το κριτικό πνεύμα του 20ού αιώνα.
Ως οξυδερκής παρατηρητής και γνώστης της ιστορίας, ο Άμποτ, αφήνει το βλέμμα του να καταγράψει την αντικειμενική αλήθεια, ρίχνοντας άπλετο φως σε κίνητρα, σχέσεις αιτίου και αιτιατού, νοοτροπίες, παγιωμένες καταστάσεις και τυχαίες συγκυρίες. […]Ο Άγγλος Τζωρτζ Φρέντερικ Άμποτ (George Frederick Abbott) εκπροσωπεί
έγκυρα το κριτικό πνεύμα του 20ού αιώνα, αφού αντικείμενο των ερευνών του
ήταν πάντοτε η εύρεση και η αποσαφήνιση της αλήθειας. Συγγραφέας ο ίδιος και ανταποκριτής σε πολλές εφημερίδες και περιοδικά της εποχής, τελειώνοντας τις σπουδές του στο Emmanuel College του Πανεπιστημίου του Καίμπριτζ το 1899, θα επισκεφθεί το 1900 την αποτελούσα τμήμα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας Μακεδονία, προκειμένου να συλλέξει λαογραφικό υλικό ως ειδικός απεσταλμένος του Πανεπιστημίου. Καρπός αυτής του της επίσκεψης υπήρξαν δύο τόμοι πλούσιου λαογραφικού περιεχομένου από όλη σχεδόν την τουρκοκρατούμενη Μακεδονία – το “Songs of Modern Greece” (1900) και το “Μacedonian Folk-Lore” (1903), αλλά και ο τόμος “Τhe Tale of a Tour on Macedonia” (1903), στον οποίο κατέγραψε με οξυδέρκεια τις ταξιδιωτικές του εντυπώσεις, δημοσιεύοντας αποσπάσματα στην εφημερίδα “Guardian”. Στη συγγραφική του συγκομιδή συγκαταλέγονται επίσης και τα έργα: “Τhrough India with the Prince” (1906), “Ιsrael in Europe” (1907), “Greece in Evolution” (1909), “Turkey in Transition” (1909), “Τhe Philosophy of a Don” (1911) και “The Holy War in Tripoli” (1912).

Συγγραφέας: Abbott George Frederick
Μεταφραστής: Κασσεσιάν Ιωσήφ – Γρηγόρης, Κασσεσιάν Χριστίνα
Εκδότης: Στοχαστής
Έτος έκδοσης: 2007
ISBN: 960-303-136-4
Σελίδες: 332
Σχήμα: 21χ14
Κατηγορίες: Ελλάς – Περιγραφή και ταξίδια
Σειρές: Ταξίδια – Ανακαλύψεις

Τιμή σε ιστοσελίδες: 14.19 €