Ένας Άγγλος ποιητής στην Σκύρο

Περιγραφή
Το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Σκύρου στην προσπάθεια του να συμβάλει στην πολιτιστική ανάπτυξη του νησιού, και έχοντας από καιρό επισημάνει το κενό που υπάρχει στην βιβλιογραφία για τον Άγγλο ποιητή Rupert Brooke (1887-1915), προχώρησε στην έκδοση αυτού του βιβλίου με επιλεγμένα ποιήματα και αναφορές στο έργο και στην ζωή του ποιητή.
Στο βιβλίο οι Έλληνες αναγνώστες θα βρούν μια επιλογή 46 ποιημάτων από το μικρό ποιητικό έργο του Brooke -λιγότερο από 100 ποιήματα- και την περιγραφή, για πρώτη φορά στα ελληνικά, των τελευταίων του ημερών μέχρι τις 23 Απριλίου 1915 που οι σύντροφοί του τον έθαψαν στην γη της Σκύρου. Ενώ οι ξένοι αναγνώστες -και ιδίως οι Άγγλοι που κάθε χρόνο επισκέπτονται τον τάφο του- θα μπορέσουν να διαβάσουν, εκτός από τα παραπάνω, για πρώτη φορά σε μετάφραση στα αγγλικά, την περιγραφή των λαμπρών εορτών για τα αποκαλυπτήρια του μνημείου του Άγγλου ποιητή από τον Ελευθέριο Βενιζέλο στην Σκύρο τον Απρίλιο του 1931.
Η έκδοση είναι δίγλωσση (ποιήματα και κείμενα), με σχόλια του μεταφραστή, σημειώσεις πάνω στα επιλεγμένα ποιήματα, βιβλιογραφία και βιογραφία του ποιητή, με φωτογραφίες.Άγγλος ποιητής (Rugby 1887 – Σκύρος 1915)
Σπούδασε στο Καίμπριτζ, όπου είχε μιαν αξιόλογη κοινωνική και πνευματική παρουσία. Από μικρός έδειξε ενδιαφέρον για την ποίηση. Η πρώτη, και μοναδική όσο ζούσε, ποιητική συλλογή του εκδόθηκε το 1911 και έγινε δεκτή με ενδιαφέρον. Το 1912 συνεργάστηκε με το φίλο του Edward Marsh για την έκδοση της πρώτης “Γεωργιανής ανθολογίας”. Το Μάϊο του 1913 ταξίδεψε στην Αμερική και μετά, στις Νότιες Θάλασσες καταλήγοντας στην Ταϊτή. Επέστρεψε τον Ιούνιο του 1914. Τον Αύγουστο ξέσπασε ο πόλεμος. Κατετάγη ως αξιωματικός και πήρε μέρος στην εκστρατεία της Αμβέρσας. Τον Φεβρουάριο του 1915 η Μεραρχεία του απέπλευσε για την εκστρατεία στα Δαρδανέλια. Έξω από την Σκύρο προσβλήθηκε από τοξιναιμία και πέθανε σε δύο μέρες. Οι σύντροφοί του τον έθαψαν στο νησί. Τα υπόλοιπα από τα 94 ποιήματά του εξεδόθηκαν μετά τον θάνατό του.

Συγγραφέας: Brooke Rupert
Μεταφραστής: Ιωάννου Κώστας
Επιμελητής: Ιωάννου Κώστας
Εκδότης: ΓαβριηλίδηςΠνευματικό Κέντρο Δήμου Σκύρου
Έτος έκδοσης: 1998
ISBN: 960-336-032-5
Σελίδες: 219
Σχήμα: 24χ17
Κατηγορίες: Αγγλική ποίηση

Τιμή σε ιστοσελίδες: 15.17 €