Άργος το πολυδίψιον

Περιγραφή
Το κύρος του παπα-Νικόδημου στον κατακτητή.
Είχανε βουτήξει οι Γερμανοί ένα νεαρό, γιατί έκλεβε βενζίνη. Βαγγέλη τον λέγανε. Μαθαίνει ο παπα-Νικόδημος τα καθέκαστα, τρέχει και πάει στην Γκεστάπο, στο Κωνσταντοπούλειο -εκεί στεγαζόταν- για εθιμοτυπική τάχα επίσκεψη. Τον καλωσορίζει ο διοικητής, τον κερνάει καφεδάκι, οπότε κάποια στιγμή βλέπει να τραβολογάνε κάποιον, που τον είχανε σακατέψει στο ξύλο. Τον αναγνωρίζει.
– Βαγγέλη, εσύ; ρωτάει κατάπληκτος ο παπάς.
– Ναι… Έκλεψα λίγη βενζίνη για τη γκαζιέρα της μάνας μου…
– Έκλεψες; αγριεύει ο παπάς και τον πλακώνει στο ξύλο. Θα ξανακλέψεις; και δώσ’ του σφαλιάρες και κλωτσιές.
– Μπρος, δρόμο, γαϊδούρι, και μην το ξανακάνεις, γιατί θα σου κόψω και τα δύο πόδια. Στο σπίτι γρήγορα!
Έφυγε τρεχάτος ο Βαγγέλης και κανείς Γερμανός δεν τόλμησε να μιλήσει. Ο Βαγγέλης είχε σωθεί.
(παράθεμα 8, μαρτυρία Πέτρου Βρέλλου)Ο Οδυσσέας Κουμαδωράκης γεννήθηκε στη Σαρακήνα Χανίων το 1952, αποφοίτησε από το Γυμνάσιο Κισσάμου και σπούδασε φιλολογία στην Αθήνα.
Από το 1977 ζει και διδάσκει στο Άργος. Οι γυμνασιακές και πανεπιστημιακές του σπουδές συνέπεσαν με την περίοδο της δικτατορίας, γι’ αυτό και τα δύο πρώτα του βιβλία (“Τα χαμένα δώρα”, διηγήματα 1985, και “Ως ελαιόκαρπος”, μυθιστόρημα 1986) είναι αντιστασιακού περιεχομένου. Στη συνέχεια στράφηκε προς την παιδική και νεανική λογοτεχνία κι έγραψε τα παραμύθια “Ο κόσμος της Καστανούλας”, εκδ. Άλμα 1990, “Τα παράξενα ανθρωπάκια οι Δροσουλίτες”, εκδ. Άλμα 1992, “Ο κυνηγός των μαργαριταριών”, εκδ. Καστανιώτη 1996 και το ιστορικό μυθιστόρημα “Ο εξωλέστατος”, εκδ. Δωρικός 1999, που αναφέρεται στη δράση και τη δολοφονία του πρωτεργάτη της Ελληνικής Επανάστασης στην Ύδρα Αντώνη Οικονόμου. Έχει ασχοληθεί λίγο με το θέατρο και έχει γράψει, την κωμωδία “Γλυκιά μου Σοφία”, η παράσταση της οποίας απέσπασε ειδική διάκριση στους 8ους περιφεριακούς θεατρικούς αγώνες (2002) και το μονόπρακτο “Η συνάντηση”.
Έγραψε, επίσης, το βιβλίο “Γνωριμία με το Άργος” με τους μαθητές του από αγάπη προς αυτούς και προς το Άργος, όπου ζει και διδάσκει από το 1977.
Η Α’ έκδοση του βιβλίου χρηματοδοτήθηκε από τον Δήμο Αργούς (ΔΕΠΟΑΡ).
Την ημέρα εορτής του Αγίου Πέτρου (3 Μαΐου 2006), τιμήθηκε από τον Σύλλογο “Ο Δαναός” για την πνευματική και την κοινών του προσφορά

Συγγραφέας: Κουμαδωράκης Οδυσσέας Μ.
Εκδότης: Εκ Προοιμίου
Έτος έκδοσης: 2007
ISBN: 960-89719-0-Χ
Σελίδες: 638
Σχήμα: 24χ17
Κατηγορίες: Βιογραφίες, Ονόματα, Αργολίδα – Ιστορία

Τιμή σε ιστοσελίδες: 31.75 €