Άνθρωποι από χαρτί

Περιγραφή
Φήμη, επιτυχία, πλούτη· αλλεπάλληλα μεθύσια που ωθούν τον ήρωα στα όρια του αλκοολισμού, ένας νεκρός γάμος, οι ανικανοποίητοι σαρκικοί πόθοι του μεσήλικα. Για τον Γουίλφρεντ Μπάρκλεϋ, μυθιστοριογράφο, τελική πηγή αφόρητου εκνευρισμού γίνεται ο καθηγητής Ρικ Λ. Τάκερ, αμείλικτος στην απόφασή του να γίνει ο επίσημος βιογράφος του. Εγκλωβισμένοι σε μια μοιραία σχέση, διασχίζουν, χωρίς σκοπό και προορισμό, τη μισή Ευρώπη, ξεφορτώνονται τις γυναίκες τους, χάνουν τον αυτοσεβασμό και τις ψευδαισθήσεις τους. Αντιμετωπίζουν τρομαχτικές αβύσσους -φυσικές, συναισθηματικές, πνευματικές- αλλάζοντας συνέχεια ρόλους, αλλάζοντας τον εαυτό τους αλλά και τον κόσμο γύρω τους. Το αποκορύφωμα, όταν έρθει, είναι αναπόφευκτο και συνάμα απροσδόκητο.
Έργο παράφορα δυνατό, απρόβλεπτο, χωρίς να μπορεί να μπει σε συγκεριμένη κατηγορία, οι “Άνθρωποι από χαρτί” είναι ό,τι πιο ιδιοσυγκρασιακό και πρωτότυπο έγραψε ποτέ ο Γουίλιαμ Γκόλντινγκ.Ο Γουίλιαμ Γκόλντινγκ γεννήθηκε το 1911 στην Κορνουάλη, όπου και πέθανε το 1993. Ο πατέρας του ήταν δάσκαλος, επάγγελμα που θα επέλεγε τελικά και ο γιος. Ο Γκόλντινγκ σπούδασε αγγλική φιλολογία στην Οξφόρδη και αφού έκανε μερικές απόπειρες ως συγγραφέας και ηθοποιός άρχισε να εργάζεται ως δάσκαλος. Παντρεύτηκε και απέκτησε δύο παιδιά. Στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο υπηρέτησε στο Βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό και μεταξύ των άλλων επιχειρήσεων όπου έλαβε μέρος ήταν και η βύθιση το 1940 του “Βίσμαρκ”, του μεγαλύτερου γερμανικού θωρηκτού, και η απόβαση στη Νορμανδία. Όταν αποστρατεύθηκε, το 1945, συνόψισε τις πολεμικές του εμπειρίες ως εξής: “Ο άνθρωπος, παράγει το κακό όπως η μέλισσα παράγει το μέλι” και ξαναγύρισε στη δουλειά του δασκάλου. Παράλληλα έγραψε βιβλία, αλλά κανένα δεν έφθανε στο τυπογραφείο. Ο Γκόλντινγκ ήταν 44 ετών όταν, το 1954, κυκλοφόρησε “Ο άρχοντας των μυγών” που με την εκπληκτική εμπορική του επιτυχία επέτρεψε στον συγγραφέα του να αφήσει τη δουλειά του δασκάλου κα να αφοσιωθεί αποκλειστικά στο γράψιμο. Ακολούθησαν μεταξύ άλλων “Οι κληρονόμοι” (1955), “Μάρτιν ο φαταούλας” (1956), “Ελεύθερη πτώση” (1960), “Το κωδωνοστάσιο” (1964), “Ορατό σκοτάδι” (1979), “Άνθρωποι και ποντίκια” (1984) και η τριλογία: “Μύησις ταξιδευτού” (1980), με το οποίο κέρδισε το Βραβείο Booker, “Σε απόσταση αναπνοής” (1987), “Φωτιά στα έγκατα”. Μετά τον θάνατο του Γκόλντινγκ εκδόθηκε το 1996 “Η διπλή γλώσσα”.
Η βράβευση του Γκόλντινγκ με το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1983 ήταν έκπληξη επειδή εκείνη τη χρονιά επικρατέστερος βρετανός υποψήφιος εθεωρείτο ο Γκράχαμ Γκριν (1904-1991).

Συγγραφέας: Golding William 1911-1993
Μεταφραστής: Μανωλίδης Αλέκος, Σταματοπούλου Άννα
Εκδότης: Εκδόσεις Καστανιώτη
Έτος έκδοσης: 1989
ISBN: 960-03-0135-2
Σελίδες: 222
Σχήμα: 21χ14
Κατηγορίες: Αγγλική πεζογραφία – Μυθιστόρημα

Τιμή σε ιστοσελίδες: 9.46 €