Όψεις του ελληνικού πολιτισμού

Περιγραφή
[…] Στην παρούσα μελέτη γίνεται προσπάθεια ανάλυσης στην ανάγνωση μιας φωτογραφίας διότι ο σκοπός δεν είναι να μεταδώσουμε ως πληροφορία σε κάποιον ό,τι συμβαίνει σε κάποιο άλλο μέρος. Το ζητούμενο είναι να δημιουργήσουμε μέσα του μια κατάσταση που η ανάγνωση της φωτογραφίας θα του μεταδώσει τόσο ως κατανόηση ερμηνεία της πραγματικότητας, όσο και ως αίσθηση στα δρώμενα ως ενεργός πολίτης. […]
Οι επιλεγμένοι στο παρών βιβλίο επτά φωτογράφοι δημιουργοί είναι οι Βούλα Παπαϊωάννου, Σπύρος Μελτζής, Κώστας Μπαλάφας, Δημήτρης Χαρισιάδης, Δημήτρης Τλούπας, Δημήτρης Λέτσιος, Ιάσων Αποστολίδης.
Πρόκειται για φωτογράφους, οι οποίοι συγκαταλέγονται στην πρώτη μεταπολεμική γενιά φωτογράφων, που απέκτησε συλλογικό χαρακτήρα μέσα στους κόλπους της Ελληνικής Φωτογραφικής Εταιρείας (ΕΦΕ). […]
(Γρηγόρης Βλασσάς, από τον πρόλογο)Ο Γρηγόρης Βλασσάς γεννήθηκε το 1958 στην Αθήνα. Σπούδασε φωτογραφία, κινηματογράφο και πλαστικές τέχνες στο Παρίσι. Από το 1985 μέχρι σήμερα διδάσκει στο τμήμα φωτογραφίας του ΤΕΙ Αθήνας ως καθηγητής φωτογραφίας. Σήμερα βρίσκεται στην βαθμίδα του τακτικού Α ΄βάθμιου καθηγητή. Διδάσκει επίσης ως μέλος του συνεργαζόμενου εκπαιδευτικού προσωπικού στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και ως επισκέπτης καθηγητής σε ευρωπαϊκά πανεπιστήμια . Το 1995 το καλλιτεχνικό του έργο θεωρήθηκε από το επιστημονικό συμβούλιο του ΙΤΕ ισότιμο με μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών, και το 2002 με διδακτορικό δίπλωμα.
Το Μάιο του 2008 ολοκλήρωσε και παρουσίασε την διδακτορική του διατριβή στο Πανεπιστήμιο του Νόβι-Σάντ στην Σερβία όπου του απενεμήθη ο τίτλος του Διδάκτορος Επιστημών. Είναι κάτοχος Διδακτορικού Διπλώματος στην ιστορία την αισθητική και την σημειολογία της Φωτογραφίας. Έχει βραβευτεί με βραβείο Ακαδημίας Αθηνών, διάκριση ESFIAP, από την FIAP, χρυσό μετάλλιο τριακονταετίας από τον Σύλλογο Ελλήνων Λογοτεχνών, Α΄ Πανελλήνιο Βραβείο Ελεύθερου Ρεπορτάζ, χρυσό και αργυρό μετάλλιο ΕΦΕ. Έχει βραβευτεί από την Ελληνική Φωτογραφική Εταιρεία για την συμβολή του στην ελληνική φωτογραφία και από την Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας για το πολύτιμο ερευνητικό του έργο . Έχει βραβευτεί ακόμη με δίπλωμα τιμής και μετάλλιο από το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού στην Στοκχόλμη της Σουηδίας. Αρθρογραφεί για την ιστορία της φωτογραφίας και του φωτός , την τέχνη, την σημειολογία των εικόνων και του φωτός. Άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε επιστημονικά περιοδικά και έχει παρουσιάσει πολλές εργασίες του σε διεθνή συνέδρια. Εγκεκριμένα συγγράμματά του για την φωτογραφία και το φως διδάσκονται σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές.Έχουν ολοκληρωθεί με επιτυχία ερευνητικά προγράμματα που ήταν ο επιστημονικός υπεύθυνος. Μελετά διακρατικές συνεργασίες σε θέματα πολιτισμού. Διετέλεσε, προϊστάμενος του τμήματος Φωτογραφίας του ΤΕΙ Αθήνας 1997-2000, αναπληρωτής διευθυντής της Σ.Γ.Τ.Κ.Σ. 1998-2000, σύμβουλος του ΟΕΕΚ, κριτής βιβλίων του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου.
Έχει διατελέσει πρόεδρος της Ελληνικής Φωτογραφικής Εταιρείας. Έχει συμμετάσχει σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έργα του βρίσκονται σε μουσεία και σε ιδιωτικές συλλογές. Διατηρεί μια σημαντική βιβλιοθήκη με σημαντικές και σπάνιες ελληνικές φωτογραφίες και κινηματογραφικές εκδόσεις. Έχει διοργανώσει πολιτιστικές εκδηλώσεις ως πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής και ως καλλιτεχνικός διευθυντής. . Έχει συγγράψει τα ακόλουθα θεωρητικά βιβλία: ‘Επάγγελμα φωτορεπόρτερ», Σπουδή στη καλλιτεχνική φωτογραφία και τις οπτικοακουστικές τέχνες», «Φωτογραφικές τεχνικές», «Ο φωτογράφος Ιάσων Αποστολίδης», «Το χρονικό της ελληνικής φωτογραφίας (1940-1981)», «Όπου υπάρχει φως».
Φωτογραφική του δουλειά έχει εκδοθεί επίσης σε πολυτελή λευκώματα και συνοδευτικούς καταλόγους εκθέσεών του καθώς επίσης και με την μορφή πορτφόλιο σε περιοδικά.

Συγγραφέας : Βλασσάς Γρηγόρης
Εκδότης : Photo Imaging Group
Έτος έκδοσης : 2012
ISBN : 960-99741-2-0
Σελίδες : 149
Σχήμα : 29χ21
Κατηγορίες : Φωτογραφία – Ελλάς , Φωτογράφοι, Έλληνες

Τιμή σε ιστοσελίδες: 31.15 €

Όλες οι πληροφορίες σε αυτή τη σελίδα προέρχονται από το χώρο αποκλειστικά για πληροφορίες www.public.gr και dioptra.gr ιστοσελίδα μας με αυτό το βιβλίο.