Όψεις ανθρωπολογικής έρευνας

Περιγραφή
Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε να πληθαίνουν τα δείγματα της “πολυ-τοπικής” εθνογραφίας και στην Ελλάδα. Η επανεξέταση των εννοιών του “χώρου” και του “τόπου” στην εθνογραφική έρευνα έχει ενθαρρύνει τη μετακίνηση από καθιερωμένα, κλασικά πλέον είδη ανθρωπολογικής έρευνας προς άλλες νέες, κινητές και ρευστές κατασκευές της εθνογραφίας. Το άνοιγμα προς τις έρευνες της μετανάστευσης και άλλων μετακινούμενων πληθυσμών, που δημιουργούν εικόνες πολιτισμικής διαφοράς στη σύγχρονη Ελλάδα, έχει καθιερώσει νέες μεθοδολογικές προσεγγίσεις στο ζήτημα της συγκρότησης εθνοτικών ταυτοτήτων και της σύνδεσής τους με εθνικές πολιτικές.
Οι ερευνητές που συμμετέχουν στον παρόντα τόμο έχουν οι ίδιοι εμπλακεί σε διάφορα είδη “κριτικής” και συχνά “πολυ-τοπικής” εθνογραφίας και έχουν δείξει ότι οι εμπειρίες τους αυτές αποτελούν προκλήσεις στα παραδοσιακά όρια της ταυτότητας της επιτόπιας έρευνας. Τα κείμενά τους αποτελούν δείγματα της σύγχρονης ανθρωπολογικής κυρίως, επίσης όμως ιστορικής και εγκληματολογικής έρευνας που διεξάγεται από Έλληνες ερευνητές και αφορούν την Ελλάδα, γειτονικές ευρωπαϊκές κοινωνίες και άλλες περισσότερο μακρινές. Τα εθνογραφικά πεδία που περιλαμβάνονται στον τόμο αφορούν ζητήματα όπως “πολιτισμός, εθνοτισμός και μετά-αποικιακοί λόγοι”, “σχέση ανθρωπολογίας και ιστορίας”, “μετανάστευση, πολυ-πολιτισμικότητα και ”νέες” ευρπωπαϊκές ταυτότητες” και “ανθρωπολογία, αναπαραστάσεις και τέχνη”.

Συγγραφέας: Συλλογικό έργο, Γκέφου – Μαδιανού Δήμητρα, Μακρής Γεράσιμος, Αγγελόπουλος Γιώργος Β., Αστρινάκη Ράνια, Καλπουρτζή Εύα, Τουντασάκη Ειρήνη, Μαρωνίτη Νίκη, Παπαγαρουφάλη Ελένη, Τσιμουρής Γιώργος, Αγγελίδου Αλίκη, Κερκινός Δημήτρης, Κουκουτσάκη Αφροδίτη, Ρίκου Ελπίδα
Επιμελητής: Γκέφου – Μαδιανού Δήμητρα
Υπεύθυνος Σειράς: Γκέφου – Μαδιανού Δήμητρα
Εκδότης: Ελληνικά Γράμματα
Έτος έκδοσης: 2009
ISBN: 960-19-0435-2
Σελίδες: 455
Σχήμα: 24χ17
Κατηγορίες: Εθνολογία , Ανθρωπολογία
Σειρές: Ανθρωπολογικοί Ορίζοντες

Τιμή σε ιστοσελίδες: 31.44 €