Όλα τα πρωινά του κόσμου

Περιγραφή
“Η μουσική υπάρχει για να μιλάει για όλα όσα δεν μπορούν να ειπωθούν με λόγια”, λέει ο κύριος ντε Σαιντ-Κολόμπ στον κύριο Μαραί.
Ένα βιβλίο για την τέχνη, τη μουσική, τον έρωτα, τις σχέσεις δασκάλου και μαθητή. Ένα κομψοτέχνημα ύφους, που καταφέρνει να δώσει με τις λέξεις αυτά που οι πρωταγωνιστές εκφράζουν με τη μουσική τους: την ατμόσφαιρα και τη νοοτροπία μιας εποχής και μιας χώρας, σε μια στιγμή σπάνιας πολιτισμικής έξαρσης.
Ο Πασκάλ Κινιάρ έγραψε το μυθιστόρημα αυτό παράλληλα με το σενάριο για το φιλμ που γύρισε ο Αλαίν Κορνώ, με πρωταγωνιστές τον Ζεράρ Ντεπαρντιέ και το γιο του Γκιγιώμ, και που ήδη παίχτηκε με μεγάλη επιτυχία στη Γαλλία. Με αφορμή την περιγραφή της ζωής δυο μουσικών στη Γαλλία του 17ου αιώνα, ο Κινιάρ μας μιλάει για την τέχνη, τη μουσική, τον έρωτα, το θάνατο· για τις σχέσεις του ζευγαριού, του δασκάλου και του μαθητή, του καλλιτέχνη και της κοινωνίας.Ο Πασκάλ Κυνιάρ, μυθιστοριογράφος, δοκιμιογράφος και σεναριογράφος, γεννήθηκε το 1948 στο Βερνέιγ-συρ-Αβρ της Γαλλίας. Σπούδασε φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο της Ναντέρ, όπου παρακολούθησε τα μαθήματα του Ε. Levinas και του Paul Ricoeur. Το 1969 δημοσιεύει το πρώτο του βιβλίο, L’ Etre et le balbutiement (δοκίμιο για τον Ζάχερ Μαζόχ). Δίδαξε αρχαία γαλλικά στο Πανεπιστήμιο της Βενσέν. Από το 1969 εργάστηκε ως αναγνώστης για τις Εκδόσεις Γκαλλιμάρ, όπου έγινε διευθυντής σειράς από το 1976 ώς το 1994.
Βιολιστής και βιολοντσελίστας, παίζει σε μουσικά σύνολα. Με τον Philippe Beaussant, επί υπουργίας Ζακ Λανγκ, δημιούργησε το φεστιβάλ Μπαρόκ Όπερας των Βερσαλλιών.
Ασχολούμενος συστηματικά με την αρχαία ελληνική και λατινική παιδεία αλλά και την αρχαία ελληνική και λατινική παιδεία αλλά και την αρχαία κινεζική φιλοσοφία, δημιουργεί ένα έργο που βασίζεται στην ετυμολογική κατάκτηση της γλώσσας, η οποία τον οδηγεί σε μια ποιητική της σιωπής, που θα συναντήσει το μεγάλο κοινό το 1991 με την κινηματογραφική διασκευή του Όλα τα πρωινά του κόσμου από τον Αλαίν Κορνώ.
Σημαντικότεροι τίτλοι : Le Lecteur (1976), Carus ( βραβείο Κριτικών, 1980), Le Salon de Wurtemberg (1986), La Lecon de musique (1987), Tous les matins du monde (1991), Georges de la Tour (μονογραφία, 1991), Le Nom sur le bout de la langue (1993), Le Sexe et l’ effroi (1994), Petits Traites (1995), La Haine de la musique (1996), Vie secrete (1998), Terrasse a Rome – Ταράτσα στη Ρώμη (βραβείο μυθιστορήματος Γαλλικής Ακαδημίας, 2000).
Το τελευταίο τρίτομο έργο του Dernier royaume (Les Ombres errantes, Sur le jadis, Abimes) τιμήθηκε με το βραβείο Γκονκούρ, Οκτώβριος 2002.

Συγγραφέας: Quignard Pascal
Μεταφραστής: Χατχούτ Ρένα
Εκδότης: Εκδόσεις Καστανιώτη
Έτος έκδοσης: 1992
ISBN: 960-03-0952-3
Σελίδες: 117
Σχήμα: 21χ14
Κατηγορίες: Γαλλική πεζογραφία – Μυθιστόρημα
Σειρές: Το Βιβλίο στον Κινηματογράφο

Τιμή σε ιστοσελίδες: 4.73 €