Ψυχαναλυτικοί στοχασμοί για τον Σολωμό

Περιγραφή

Αρχίζουμε, στο Πρώτο Μέρος, με μια θεώρηση της ποιητικής πράξης. Πως γεννιέται ένα ποίημα; Πως μπορούμε να κατανοήσουμε αυτή την εσωτερική διαδικασία ψυχαναλυτικά; Ποιες προκλήσεις μπορεί να συναντήσει και ποια τα πιθανά αδιέξοδα στα οποία μπορεί να οδηγηθεί; Προτείνουμε ένα σχήμα που αποπειράται να αντιμετωπίσει αυτά τα ερωτήματα.
Στη συνέχεια, στο Δεύτερο Μέρος, ακολουθούμε την πένα του Σολωμού και ακούμε τη φωνή του, τόσο στην ποιητική παραγωγή του, όσο και στην αλληλογραφία του, λαμβάνοντας επιπλέον υπόψη μας κάθε πληροφορία που μπορούμε να σταχυολογήσουμε από τους συγχρόνους του, και εξετάζουμε την καλλιτεχνική του ανάπτυξη και τις μεταστροφές της στο φως του σχήματος του ποιητικού έργου εν γένει και της ποιητικής διαδικασίας που προτείναμε στο Πρώτο Μέρος. Κλείνουμε με μερικές καταληκτικές παρατηρήσεις για τη φύση της ποιητικής πράξης και τη σημασία των “επιτυχιών” και των “αποτυχιών” κατά την πραγματοποίησή της.

Ο Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης είναι ψυχίατρος, ψυχαναλυτής, διδάσκων ψυχαναλυτής στο Καναδικό Ινστιτούτο Ψυχανάλυσης, του οποίου υπήρξε διευθυντής. Μέλος του Καναδικού Ινστιτούτου της Ψυχανάλυσης, της Διεθνούς Ψυχαναλυτικής Εταιρείας και αντεπιστέλλον μέλος της Ελληνικής Ψυχαναλυτικής Εταιρείας. Καθηγητής ψυχιατρικής και ψυχανάλυσης στο Πανεπιστήμιο McGill στο Μόντρεαλ του Καναδά, επισκέπτης καθηγητής ψυχανάλυσης στο ΙΝSEAD στο Παρίσι. Ερευνητής σε πολλά προγράμματα που αφορούν την Ευρωπαϊκή Ταυτότητα και την Αρχαία Τραγωδία. Μεγάλος αριθμός κειμένων του, στα οποία διαπλέκονται γόνιμα η ψυχανάλυση, η φιλοσοφία και η γλωσσολογία, έχει δημοσιευθεί σε διεθνή ψυχαναλυτικά περιοδικά και σε συλλογικούς τόμους.

Συγγραφέας: Αρβανιτάκης Κωνσταντίνος Ι.
Εκδότης: Γαβριηλίδης
Έτος έκδοσης: 2014
ISBN: 960-576-139-4
Σελίδες: 216
Σχήμα: 21×14
Κατηγορίες: Νεοελληνική λογοτεχνία – Ερμηνεία και κριτική, Ψυχανάλυση και λογοτεχνία

Τιμή σε ιστοσελίδες: 10.29 €