Ψάχνω την κατάλληλη λέξη

Περιγραφή

Το πρωτότυπο λεξικό «Ψάχνω την κατάλληλη λέξη» απευθύνεται σε όσους έχουν την αγωνία για την εύστοχη χρήση των λέξεων στον προφορικό και στο γραπτό λόγο. Τα λήμματα (περισσότερα από 2.500) μπορούν να καταταχθούν στις ακόλουθες κατηγορίες: – Σημασιολογικοί συσχετισμοί. Ζεύγη ή μεγαλύτερες ομάδες λέξεων με ετυμολογική ή σημασιολογική συγγένεια (ακόμα και με ηχητική ομοιότητα), των οποίων αποσαφηνίζονται οι σημασιολογικές αποχρώσεις. Μερικά δείγματα: άγαλμα – ανδριάντας – προτομή, αθέατος – αόρατος – αφανής – άφαντος, απόμακρος – μακρινός- απομακρυσμένος – απόμερος, αποτρέπω – αποσοβώ – αναχαιτίζω. – Γλωσσικά λάθη και «λάθη». Είναι ορθοί ή λαθεμένοι οι τύποι «αθλίατρος», «ανταπεξέρχομαι», «ζάμπλουτος», «στεναχώρια», «τρεισήμισι (χρόνια), καθώς και οι διατυπώσεις «Έχασα τα αυγά και τα πασχάλια ή Είναι υπέρ του δέοντος αυστηρός;» Τα γλωσσικά λάθη (και τα «λάθη») προσεγγίζονται από διαφορετική οπτική γωνία, καθώς το λεξικό αυτό δεν έρχεται να εμφανιστεί ως ένα νέο «λαθολόγιο» – Άλλες επισημάνσεις. Ο αναγνώστης θα βρει πολλές ακόμα λέξεις των οποίων η σημασία αποσαφηνίζεται μεμονωμένα· επίσης, δίνεται η ορθή σύνταξη πολλών ρημάτων, καθώς και άλλα γλωσσικά στοιχεία, όπως η δομή του νεοελληνικού λόγου, η χρήση της γενικής κ.ά. Το λεξικό αυτό φιλοδοξεί να αποτελέσει πολύτιμο αλλά και ελκυστικό γλωσσικό βοήθημα για όλους τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές, καθώς και για όσους χρησιμοποιούν το λόγο σε επαγγελματικό επίπεδο.

Ο Παναγιώτης Εμμανουηλίδης ήταν φιλόλογος (απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ) με μακρόχρονη διδακτική πείρα κυρίως σε δημόσια ελληνικά σχολεία (Γυμνάσια και Λύκεια). Υπηρέτησε 32 χρόνια στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και έγραψε είτε μόνος (είτε σε συνεργασία με τη σύζυγό του Έλλη Πετρίδου-Εμμανουηλίδου) δεκάδες βοηθήματα για φιλολόγους και μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Τα περισσότερα από αυτά αναφέρονται στη διδασκαλία της Νεοελληνικής Γλώσσας και όλα κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Τελευταίο του εγχείρημα το ιστολόγιο «Γλωσσικά Ολισθήματα» όπου παρουσίαζε και σχολίαζε γλωσσικά ολισθήματα, τα οποία σταχυολογούσε από τον δημόσιο λόγο.
Έφυγε από τη ζωή στις 30 Απριλίου 2013 σε ηλικία 70 χρονών.

Συγγραφέας : Εμμανουηλίδης Παναγιώτης
Εκδότης : Μεταίχμιο
Έτος έκδοσης : 2011
ISBN : 960-455-838-2
Σελίδες : 404
Σχήμα : 24χ17
Κατηγορίες : Ελληνική γλώσσα, Νέα – Λεξικά, Ελληνική γλώσσα – Λεξικά

Τιμή σε ιστοσελίδες: 11.45 €

Όλες οι πληροφορίες σε αυτή τη σελίδα προέρχονται από το χώρο αποκλειστικά για πληροφορίες www.public.gr και dioptra.gr ιστοσελίδα μας με αυτό το βιβλίο.