Χουάν Πέρες Χολότε

Περιγραφή
Ο Χουάν Πέρες Χολότε, ένας μικρός Ινδιάνος Τσοτσίλ από το χωριό Τσαμούλα, το σκάει από το σπίτι του – κι εδώ αρχίζει η περιπλάνησή του στα υψίπεδα της Τσιάπας αλλά και πέρα από αυτά: δουλεύει σε φυτείες, φυλακίζεται άδικα, παίρνει μέρος στη Μεξικανική Επανάσταση, κάνει δουλειές του ποδαριού για να μπορέσει να επιβιώσει, ώσπου τελικά αποφασίζει να γυρίσει στο χωριό όπου γεννήθηκε. Εκεί, μεγάλος πια, μαθαίνει από την αρχή τη γλώσσα των Τσοτσίλ, που την είχε ξεχάσει, τις συνήθειές τους και τη θρησκεία τους – ένα μίγμα καθολικισμού και αρχαίων παραδόσεων των Μάγια. Η αφήγηση, σε πρώτο πρόσωπο, άμεση και λιτή, με τη γλαφυρότητά της φέρνει τον αναγνώστη πιο κοντά σ’ αυτόν το λαό που ζει στα υψίπεδα της Τσιάπας και που αιώνες τώρα πασχίζει να συμβιώσει με τον ευρύτερο πληθυσμό του μεξικανικού νότου.
«Τούτη η απολαυστική μαρτυρία ρίχνει άπλετο φως στις αντιφάσεις και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει μια παραδοσιακή κοινωνία όταν έρχεται αντιμέτωπη με τη δυτική κουλτούρα. Οι εθνολόγοι κι οι κοινωνιολόγοι έχουν πολλά να ωφεληθούν από ένα τέτοιο τεκμήριο. Όμως το βιβλίο αυτό αξίζει να το προσέξουν κι όλοι όσοι εκτιμούν μια αφήγηση ζωντανή, πλούσια κι ακριβή, απαλλαγμένη τελείως από λυρισμούς και μεμψιμοιρίες, επιτήδευση και λογοτεχνικά τερτίπια – καθώς πρόκειται για ένα κείμενο εξαιρετικής ομορφιάς.»
(Gilles Lapouge, «Le Monde»)Ο Ρικάρδο Πόσας γεννήθηκε το 1912 στο Κερέταρο και πέθανε το 1994 στην Πόλη του Μεξικού. Υπήρξε διακεκριμένος κοινωνικός ανθρωπολόγος, ερευνητής και μελετητής του πολιτισμού των αυτόχθονων πληθυσμών του Μεξικού. Ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του διδάσκοντας σε σχολεία κοντά στη γενέτειρά του και στη συνέχεια στην Πόλη του Μεξικού και το Μιτσοακάν. Το 1940 φοίτησε στην Εθνική Σχολή Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας και στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Κοινωνιολογία στο Εθνικό Αυτόνομο Πανεπιστήμιο του Μεξικού. Εργάστηκε επί σειρά ετών ως εθνολόγος και ως ερευνητής σε θέματα που αφορούν τη διδασκαλία αυτόχθονων μονόγλωσσων πληθυσμών. Ήταν ένας από τους καθηγητές που ίδρυσαν τη Σχολή Πολιτικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Μεξικού. Το έργο του Χουάν Πέρες Χαλότε, «Η ζωή ενός Ινδιάνου Τσοτσίλ» θεωρείται σήμερα κλασικό, καθώς συνδυάζει επιστημονική έρευνα, πλούτο ανθρωπολογικών στοιχείων και γλαφυρή πρόζα.

Συγγραφέας : Pozas Ricardo
Μεταφραστής : Ρούβαλης Γιώργος
Εικονογράφος : Beltrán Alberto
Επιμελητής : Γαλανοπούλου Βιργινία
Εκδότης : Ροές
Έτος έκδοσης : 2008
ISBN : 960-283-287-8
Σελίδες : 201
Σχήμα : 20χ13
Κατηγορίες : Ισπανόφωνη πεζογραφία (Μεξικό) – Μυθιστόρημα
Σειρές : Ισπανόφωνοι Συγγραφείς

Τιμή σε ιστοσελίδες: 9.55 €

Όλες οι πληροφορίες σε αυτή τη σελίδα προέρχονται από το χώρο αποκλειστικά για πληροφορίες www.public.gr και dioptra.gr ιστοσελίδα μας με αυτό το βιβλίο.