Φόνος στο πανεπιστήμιο

Περιγραφή
Η συγγραφέας του “Φόνος Σάββατο πρωί” επιστρέφει με ένα ακόμα αστυνομικό μυθιστόρημα, γεμάτο αγωνία και ανατροπές…
Ο αρχιεπιθεωρητής Μιχαέλ Οχαγιόν πρέπει να διελευκάνει τη βίαιη δολοφονία ενός φημισμένου κριτικού και καθηγητή λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο του Ισραήλ, που συγχρόνως ήταν και ένας από τους πιο αγαπητούς ποιητές της χώρας του. Την ίδια στιγμή, χιλιόμετρα μακριά, ένα εξέχον, νεώτερο στέλεχος της ίδιας, άτυπης λογοτεχνικής κοινότητας χάνει τη ζωή του σε μια, φαινομενικά “αθώα”, υποβρύχια κατάδυση.
Τη φορά αυτή, ο αρχιεπιθεωρητής καλείται να αντιμετωπίσει βαθιά πνευματικά και ηθικά διλήμματα που αφορούν τη σχέση του καλλιτέχνη με το έργο του, καθώς και το ακανθώδες ζήτημα της λογοκλοπίας, ενώ ένα ολόκληρο πανεπιστημιακό τμήμα είναι γεμάτο υπόπτους.
Στην προσπάθειά του να ξεδιαλύνει το μυστήριο που καλύπτει το φόνο (ή μήπως ήταν δύο οι φόνοι, τελικά;), ο Οχαγιόν θα βυθιστεί σε έναν ανελέητο ακαδημαϊκό κόσμο που θα του φέρει στο νου τα δικά του χρόνια στο πανεπιστήμιο.
Ο “Φόνος στο πανεπιστήμιο” είναι ένα αστυνομικό μυθιστόρημα που κόβει την ανάσα – και συγχρόνως μια αποκαλυπτική ματιά στην κοινωνία, την πνευματική ελίτ και την κουλτούρα του Ισραήλ.Η Μπάτυα Γκουρ γεννήθηκε στο Τελ Αβίβ το 1947 και πέθανε στην Ιερουσαλήμ το 2005. Σπούδασε φιλολογία και δίδαξε στη μέση εκπαίδευση, στη Σχολή Κινηματογράφου της Ιερουσαλήμ και στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο.
Εργάστηκε ως κριτικός λογοτεχνίας στην εφημερίδα “Haaretz”.
Στα έργα της συμπεριλαμβάνονται έξι αστυνομικά μυθιστορήματα με ήρωα τον επιθεωρητή Μιχαέλ Οχαγιόν. Η Γκουρ ήταν ίσως η πρώτη Ισραηλινή συγγραφέας που ανέδειξε ως λογοτεχνικό ήρωα έναν Σεφαραδίτη Εβραίο από το Μαρόκο, σε μια περίοδο που στο Ισραήλ κυριαρχούσαν οι ευρωπαϊκής καταγωγής Ασκεναζίμ. Τα μυθιστορήματα αυτά διακρίνονται τόσο για τις λογοτεχνικές αρετές τους όσο και για την οξυδερκή περιγραφή της ισραηλινής κοινωνίας. Η συγγραφέας εστιάζει στις εθνοτικές συγκρούσεις, τις κοινωνικές εντάσεις, τη φτώχεια, την ανεργία, τη σύγκρουση των γενεών.
Η Μπάτυα Γκουρ συμμετείχε ενεργά, με τα άρθρα και τις ομιλίες της, στην πολιτική ζωή της χώρας της.
Στα ελληνικά έχουν κυκλοφορήσει, από τις εκδόσεις “Περίπλους”, τα μυθιστορήματα της Μπάτυα Γκουρ “Φόνος Σάββατο πρωί” και “Φόνος στο πανεπιστήμιο”.

Συγγραφέας: Gur Batya
Μεταφραστής: Έμκε Έλλη
Εκδότης: Περίπλους
Έτος έκδοσης: 2005
ISBN: 960-8151-69-4
Σελίδες: 524
Σχήμα: 21χ14
Κατηγορίες: Αστυνομική λογοτεχνία, Ισραηλινή πεζογραφία – Μυθιστόρημα
Σειρές: Ξένη Αστυνομική Λογοτεχνία

Τιμή σε ιστοσελίδες: 13.01 €