Φυσική Γ΄ γυμνασίου

Περιγραφή
Το βιβλίο που κρατάς στα χέρια σου είναι η υλοποίηση μιας πολύχρονης ιδέας για τη διδασκαλία της Φυσικής στο γυμνάσιο. Επίσης, είναι η συμπύκνωση της δεκαπεντάχρονης πλέον εμπειρίας μου στη συγγραφή σχολικών βιβλίων και σχολικών βοηθημάτων Φυσικής. Γι’ αυτό είμαι σίγουρος ότι η συστηματική του μελέτη θα σε βοηθήσει.
Η φιλοσοφία στο στήσιμο του βιβλίου είναι η εξής:
– Η ύλη χωρίζεται σε αριθμημένες ενότητες με βάση τη σειρά του σχολικού βιβλίου. [Το κεφάλαιο 1 («Ηλεκτρική δύναμη και φορτίο»), για παράδειγμα, έχει γραφτεί σε έξι ενότητες.]
– Κάθε ενότητα περιλαμβάνει τα εξής μέρη:
– Βασική θεωρία: Η θεωρία σε πρώτο και γρήγορο επίπεδο ανάγνωσης. Σκοπός είναι και το σύντομο και αποτελεσματικό κοίταγμα από το μαθητή λίγο πριν από το τεστ ή την τελική εξέταση.
– Εβδαθύνοντας στη θεωρία: Γίνεται μια πιο εμπεριστατωμένη διείσδυση στη θεωρία με τη μορφή αριθμημένων ερωτήσεων – απαντήσεων. Σημείωση: Η θεωρία δίνεται σκόπιμα σε αυτά τα δύο επίπεδα, ώστε ο κάθε μαθητής να μελετάει ανάλογα με το χρόνο και τη δυνατότητα που διαθέτει. Ακόμα και τα παιδιά που θα αρκεστούν στη βασική θεωρία θα ωφεληθούν αρκετά.
– Μάθε συμπληρώνοντας κενά: Από τα βασικά κομμάτια της θεωρίας (έννοιες, ορισμοί, τύποι) λείπουν οι κρισιμότερες λέξεις, τις οποίες συμπληρώνοντας ο μαθητής εδραιώνει καλύτερα τη γνώση του.
– Μάθε να λύνεις ασκήσεις: Υποδειγματικά λυμένα παραδείγματα. Στον τίτλο τους φαίνεται ο διδακτικός στόχος του καθενός και τι διαπραγματεύεται. Με τα λυμένα αυτά παραδείγματα γίνεται πλήρης κάλυψη περιπτώσεων που προκύπτουν σε κάθε ενότητα.
– Απάντησε σε ερωτήσεις: Ένας μεγάλος αριθμός από ερωτήσεις προς απάντηση όλων των τύπων (κλειστού – ανοικτού τύπου) που “σαρώνουν” την ύλη κάθε αντίστοιχης ενότητας.
– Λύσε ασκήσεις: Ένας μεγάλος αριθμός από ασκήσεις και προβλήματα που και πάλι “σαρώνουν” την ύλη της ενότητας.
– Έλεγξε τις γνώσεις σου: Στο τέλος κάθε ενότητας ένα κριτήριο αξιολόγησης 40-45 λεπτών σωστά διαβαθμισμένο.
[…]
(από τον πρόλογο του συγγραφέα)Γεννήθηκε στη Σάμο και εργάζεται στην Αθήνα ως καθηγητής Φυσικής στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Ασχολείται με την ποίηση από μικρό παιδί. Στο χώρο του βιβλίου όμως εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1993 σε έναν άλλο τομέα, που… κι αυτός έχει σχέση με την ποίηση, τη Φυσική. Έχει εκδώσει πολλά σχολικά βοηθήματα Φυσικής για το ενιαίο λύκειο, όλα από τις εκδόσεις “Πατάκη”. Είναι επίσης μέλος της συγγραφικής ομάδας των ίδιων εκδόσεων που, στο πλαίσιο ελεύθερου διαγωνισμού που διοργάνωσε το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, συνέγραψε τα σχολικά βιβλία της Φυσικής Γενικής Παιδείας και για τις τρεις τάξεις του ενιαίου λυκείου. Έχει εκδώσει τις ποιητικές συλλογές “Γραπτά μηνύματα” (2001), “Διαθέσεις” (2005) και “Τρίτη στάση” (2012). Τον Δεκέμβριο του 2005 ποιήματά του μεταφράστηκαν στα βουλγαρικά από τον Μπορίς Ζογκόβ και δημοσιεύτηκαν στο λογοτεχνικό περιοδικό “Πλαμάκ”. Είναι μέλος της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Λογοτεχνίας (A.I.C.L.)

Συγγραφέας: Σαρρηγιάννης Αντώνης Ι.
Εκδότης: Εκδόσεις Πατάκη
Έτος έκδοσης: 2013
ISBN: 960-16-2711-1
Σελίδες: 448
Σχήμα: 24χ17
Κατηγορίες: Φυσική – Σπουδή και διδασκαλία (Μέση)
Σειρές: Βιβλία για την Εκπαίδευση, Φυσική Γυμνασίου

Τιμή σε ιστοσελίδες: 12.90 €