Φυσικά σύμβολα

Περιγραφή
“Το κείμενο της Mary Douglas είναι πρωτότυπο και παραστατικό όπως πάντοτε. Η χρησιμότητα των ιδεών που προβάλει στα Φυσικά Σύμβολα ξεπερνά κατά πολύ τα όρια του τομέα της ανθρωπολογίας. Το βιβλίο της θα πρέπει να αποτελέσει υποχρεωτικό ανάγνωσμα για όλους τους φοιτητές που ασχολούνται με τη θρησκεία και την κοινωνία”.
(Fiona Bowie, Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ)
“Το βιβλίο είναι εξίσου αχρονικό με τον υπότιτλό του. Αποτελεί απαραίτητο ανάγνωσμα για όλους όσοι συναρπάζονται από τις ευφυέστατες, διορατικές παρατηρήσεις της Douglas για το νόημα της Βίβλου τα τελευταία τριάντα χρόνια”.
(John Sawyer, Πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ)
“Το βιβλίο “Φυσικά σύμβολα” αποτελεί σαφώς μια σημαντικότατη εργασία, που εντάσσεται στη μεγαλύτερη κοινωνιολογική παράδοση, εκείνη του Durkheim. Η πρωτοτυπία του μεταξύ των άλλων ανθρωπολογικών μελετών υπήρξε ασύγκριτη για μια ολόκληρη γενιά. Εγείρει σημαντικά ερωτήματα που δεν επιλύονται με επιτόπια έρευνα, αλλά με τη σκληρότερη, λιγότερο ελκυστική εργασία του συλλογισμού και της ανάλυσης”.
(Επιθεώρηση Times Literary Supplement)
“Το βιβλίο “Φυσικά σύμβολα” είναι τόσο ενδιαφέρον, ώστε ελπίζουμε ότι […] θα διαβαστεί και θα αποτελέσει τμήμα όχι μόνο μίας, αλλά αρκετών συζητήσεων στις κοινωνικές επιστήμες, και μάλιστα στην πιο ζωτική πτυχή τους, ως κεντρικές μορφές της αυτοεπίγνωσης της εποχής μας”.
(Επιθεώρηση Times Literary Supplement)Η Μαίρη Ντάγκλας (1921 – 2007) υπήρξε εξέχουσα φυσιογνωμία της βρετανικής κοινωνικής και συμβολικής ανθρωπολογίας κατά το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα. Συνέβαλε στην καθιέρωση του πεδίου ως διδακτικού αντικειμένου στο University College London (UCL), στο οποίο δίδαξε. Με το έργο-ορόσημό της “Καθαρότητα και κίνδυνος: μια ανάλυση των εννοιών της μιαρότητας και των ταμπού” (1966), ασχολήθηκε με το ζήτημα της “ιερής μόλυνσης” και τον τρόπο με τον οποίο οι κοινωνίες αυτο-ορίζονται μέσα από ιεροτελεστίες “καθαρότητας”. Τον Ιανουάριο του 2007 έλαβε τον τιμητικό τίτλο Dame Commander of the British Empire (DBE), αντίστοιχο του Ιππότη (ή Σερ) για τους άνδρες. Πέθανε τον Μάιο της ίδιας χρονιάς, σε ηλικία 86 ετών.

Συγγραφέας: Douglas Mary
Μεταφραστής: Κιτίδη Κατερίνα
Επιμελητής: Παραδέλλης Θεόδωρος
Υπεύθυνος Σειράς: Παραδέλλης Θεόδωρος, Χατζούλη Αίγλη
Εκδότης: Πολύτροπον
Έτος έκδοσης: 2007
ISBN: 960-8354-70-6
Σελίδες: 287
Σχήμα: 21χ14
Κατηγορίες: Ανθρωπολογία , Θρησκεία και κοινωνιολογία
Σειρές: Πεδία και Αναζητήσεις

Τιμή σε ιστοσελίδες: 8.55 €