Φούγκα

Περιγραφή
Η εκδοτική, επιμελητική και μεταφραστική εμπειρία δέκα ετών, αλλά και η συνειδητοποίηση της ευθύνης ειδικότερα απέναντι στις νεότερες γενιές μουσικών, μας έκανε να προχωρήσουμε στη δεύτερη έκδοση της Φούγκας του Εμπενέζερ Πράουτ σε δεκαπέντε αλλαγές σε σχέση με την πρώτη έκδοση:
1. Κάναμε νέα σελιδοποίηση του βιβλίου.
2. Χρησιμοποιήσαμε διαφορετικό μέγεθος και τύπο γραμματοσειράς.
3. Γράψαμε όλα τα μουσικά παραδείγματα εκ νέου στον υπολογιστή.
4. Αντικαταστήσαμε τα κλειδιά ντο με τα κλειδιά σολ και φα και τους λατινικούς αριθμούς με αραβικούς.
5. Αντιπαραβάλλαμε τη μετάφραση της πρώτης έκδοσης με την πρωτότυπη αγγλική έκδοση.
6. Διορθώσαμε τις αβλεψίες της πρώτης έκδοσης.
7. Αποκαταστήσαμε τις παραλήψεις της πρώτης έκδοσης.
8. Προσθέσαμε το Αναλυτικό Ευρετήριο αλλά και τα Μουσικά Παραδείγματα με το Ευρετήριο Συνθετών και Έργων, τα οποία απουσίαζαν από τη ρωσική έκδοση του 1900.
9. Αλλάξαμε ξενικές λέξεις με ελληνικές (λ.χ. κοντράστ-αντίθεση, πλάνο-σχέδιο, ιντερμέδιο-επεισόδιο).
10. Αναδιατάξαμε τα Περιεχόμενα και τα τοποθετήσαμε σ’ αυτή την έκδοση στην αρχή του βιβλίου.
11. Ενοποιήσαμε σε αισθητικό επίπεδο τη Φούγκα με την Ανάλυση Φούγκας, τόσο στο εξώφυλλο (χρησιμοποιώντας, λ.χ., σκληρό εξώφυλλο και ίδια χρώματα με αντίθετη χρήση), όσο και στο εσωτερικό του βιβλίου.
12. Αποκαλύψαμε τους συνθέτες και τις φούγκες από τις οποίες έχουν παρθεί ορισμένα θέματα και απαντήσεις του τέταρτου κεφαλαίου (σελ. 120-124).
13. Εμπλουτίσαμε τα μονοφωνικά θέματα των παραγράφων 36-38 προσθέτοντας δεύτερη φωνή με τα αντιθέματα ή το βάσιμο των θεμάτων των πρωτότυπων συνθέσεων ώστε να γίνονται πληρέστερα κατανοητές οι μετατροπίες.
14. Παρεμβάλαμε υποσημειώσεις με χρηστικές πληροφορίες για τους συνθέτες και τους θεωρητικούς της μουσικής (εθνικότητα, ημερομηνία γέννησης / θανάτου, επαγγελματική ιδιότητα), παραδείγματα ή αναφορά σε έργα (θεωρητικά συγγράμματα ή συνθέσεις) των οποίων εμπεριέχονται σ’ αυτό το βιβλίο, ενώ εμπλουτίσαμε επίσης ορισμένους βασικούς ορισμούς λ.χ. για το θέμα και το επεισόδιο.
15. Συγκεκριμενοποιήσαμε τους τίτλους πολλών μουσικών παραδειγμάτων σε αντιστοιχία με τους καταλόγους έργων των συνθετών (π.χ. BWV για τον Μπαχ, K.V. για τον Μότσαρτ, Hob. για τον Χάυντν).
Εκφράζω, τέλος, τις θερμές μου ευχαριστίες στους εκδότες Κώστα Παπαγρηγορίου και Χαρίλαο Νάκα για τη στήριξη τους, στον Δημήτρη Ντούλια για την εργασία του στη γραφή στον ηλεκτρονικό υπολογιστή των μουσικών παραδειγμάτων και τη σελιδοποίηση του βιβλίου, όπως επίσης και στον μουσικολόγο Αλέξανδρο Χαρκιολάκη για τη βοήθειά του σε ζητήματα που αφορούν την (πρωτότυπη) αγγλική γλώσσα.
(από το σημείωμα του μεταφραστή για τη δεύτερη έκδοση)Συνθέτης, εκδότης και θεωρητικός της μουσικής, ο Εμπενέζερ Πράουτ ήταν καθηγητής μουσικής στο Πανεπιστήμιο του Δουβλίνου, από το 1894 έως τον θάνατο του, το 1909. Νωρίτερα εργάστηκε στο Royal Academy of Music και στο Guildhall School of Music. Από το 1889 άρχισε να δημοσιεύει πολλά βιβλία για την αρμονία, την αντίστιξη, τη φούγκα, τη μουσική μορφή και την ορχήστρα. Κατά τη διάρκεια της ζωής του, δημιούργησε μια πολύ σημαντική βιβλιοθήκη, την οποία το Trinity College αγόρασε μετά τον θάνατο του. Επιμελήθηκε την πλήρη έκδοση έργων των Μπαχ, Μπετόβεν, Μπερλιόζ, Σοπέν, Κορέλι, Ντούσεκ, Χαίντελ, Μέντελσον, Μότσαρτ, Σούμπερτ και Σούμαν, αλλά και πολλών άλλων συνθετών του 18ου και του 19ου αιώνα.

Συγγραφέας : Prout Ebenezer 1835-1909
Μεταφραστής : Πλουμπίδης Γιώργος Π.
Επιμελητής : Πλουμπίδης Γιώργος Π.
Εκδότης : Παπαγρηγορίου Κ. – Νάκας Χ.
Έτος έκδοσης : 2007
ISBN : 979-0-69151-176-3
Σελίδες : 373
Σχήμα : 24χ17
Κατηγορίες : Μουσική, Μουσική – Θεωρία

Τιμή σε ιστοσελίδες: 31.75 €

Όλες οι πληροφορίες σε αυτή τη σελίδα προέρχονται από το χώρο αποκλειστικά για πληροφορίες www.public.gr και dioptra.gr ιστοσελίδα μας με αυτό το βιβλίο.