Φεγγάρια στο χώμα

Περιγραφή
– Το Νικολιό σκέφτομαι, μπάρμπα Γιάννη, τον «όνεσα το Νικολιό, θα… Δεν πρόλαβε να του ζητήσει χάρη, ο μπάρμπα Γιάννης, ήταν μεγαλόψυχος, κι όπου δυστυχία βοηθούσε δίχως να το ζητήσουν.
Το Νικολιό θα τον φροντίζω εγώ, και συ θα τον ακούς και θα τον βλέπεις κοιτάζοντας το φεγγάρι.
Ακούγοντας για το φεγγάρι η Ρηνιώ λαχτάρισε, σα να τη δάγκωσε φίδι και σαν τρελή, σαν πουλί, διάβαινε το δρόμο κατά το Νικολιό, ο μπάρμπα Γιάννης ξοπίσω της να τρέχει λαχανιάζοντας σα σκύλος, ώσπου έφτασε στη στάνη και σαν είδε αυτά που είδε, κάηκαν τα σωθικά του, αγρίεψε και δεν άφησε Άγιο για Άγιο κρεμασμένο.
Ο Νικολιός ψυχοραγούσε στην αγκαλιά της Ρηνιώς. Η Ρηνιώ έσκουζε σα μάνα, παρακαλούσε τον μπάρμπα Γιάννη να τον σώσει, το Θεό, κι ο Νικολιός με τη ψυχή στο στόμα φώναζε, τα φεγγάρια σώστε, το φεγγάρια, η γη σκοτείνιασε Ρηνιώμ’ σε χάνω, κι ύστερα… Κι ύστερα τίποτα.
Όλη τη νύχτα η Ρηνιώ κράταγε στην αγκαλιά της τον άψυχο Νικολιό μεσ’ τη στάνη, τον έκλαψαν με μαύρο δάκρυ, ως και τα ζωντανά της στάνης ρέκαζαν και πόναγαν σα νά ‘ταν παιδί τους.
Την άλλη μέρα, κατά το γιόμα, άνοιξαν ξανά τον τάφο του Γιώργη, του πατέρα του κι έθαψαν το Νικολιό μ’ ούλα τα βάσανα του.
– Ένα φεγγάρι στο χώμα έλεγε κι έκλαιγε η Ρηνιώ.
– Γλύτωσε Ρηνιώμ’, έλεγε η θεία Κώσταινα, γλύτωσε απ’ τα βάσανα.Η Ξένη Μητσοβασίλη γεννήθηκε στον Παρακάλαμο Ιωαννίνων. Μετανάστευσε στην Αθήνα μαζί με την οικογένεια της στα δώδεκά της χρόνια. Εργάστηκε ως νοσηλεύτρια σε δημόσια νοσοκομεία. Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τον λαϊκό μας πολιτισμό και το δημοτικό μας τραγούδι. Το πρώτο της έργο, «Κόκκινο στάχυ», είναι γραμμένο με το αίμα της ψυχής της και αναφέρεται στον σακατεμένο μετεμφυλιακό κόσμο της υπαίθρου. Με τα βιβλία της «Φεγγάρια στο χώμα» και «Μαύρα πουλιά» κλείνει η τριλογία του «Νεοελληνικού Δράματος» από τον εμφύλιο έως το Πολυτεχνείο.

Συγγραφέας : Μητσοβασίλη Ξένη
Εκδότης : Βιβλιοτεχνία
Έτος έκδοσης : 2005
ISBN : 960-7333-22-5
Σελίδες : 120
Σχήμα : 21χ14

Τιμή σε ιστοσελίδες: 8.90 €

Όλες οι πληροφορίες σε αυτή τη σελίδα προέρχονται από το χώρο αποκλειστικά για πληροφορίες www.public.gr και dioptra.gr ιστοσελίδα μας με αυτό το βιβλίο.