Υπουργείο του τρόμου;

Περιγραφή
Σαράντα χρόνια μετά την “Άνοιξη της Πράγας” και σχεδόν είκοσι από τη “Βελούδινη Επανάσταση”, ο τελευταίος αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών της Τσεχοσλοβακίας, ο στρατηγός Αλόιζ Λόρεντς, “απολογείται” για την αυτοκρατορία των 100.000 πρακτόρων που διοικούσε ο ίδιος, με στόχο την υπεράσπιση του σοσιαλισμού.
Μια μοναδική μαρτυρία από τα ενδότερα του συστήματος για:
Ι. Τον ρόλο των μυστικών υπηρεσιών, χθες, σήμερα και αύριο, τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας, τους στόχους και τα μέσα. Η διείσδυση σε κάθε κοινωνικό και ιδιωτικό χώρο, τα απόρρητα σχέδια για την παρακολούθηση του Αλεξάντερ Ντούμπτσεκ, του Βάτσλαβ Χάβελ και όλων των “εχθρών” του σοσιαλισμού, η λογοκρισία, η περιστολή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
ΙΙ. Την αρχή και το τέλος της “Άνοιξης της Πράγας” και τη χαμένη ευκαιρία που αντιπροσώπευε.
ΙΙΙ. Τους λόγους κατάρρευσης του “υπαρκτού σοσιαλισμού” όπως τους καταγράφει ο άνθρωπος που γνώριζε όχι απλώς την απογοήτευση των μαζών, αλλά και το γεγονός ότι η πιο ισχυρή “αντιπολίτευση” βρισκόταν ανάμεσα στις γραμμές της Εξουσίας.
Το βιβλίο – αποκάλυψη που συναντάει τις “Ζωές των Άλλων” μέσα από μια αναπάντεχη διαδρομή.Ο στρατηγός Αλόιζ Λόρεντς γεννήθηκε το 1939 στην πόλη Τρεντσίν της Σλοβακίας. Μετά τη βασική του εκπαίδευση, η ζωή του ταυτίστηκε με την οργανωμένη στρατιωτική και κομματική ζωή. Αποφοίτησε από τη Στρατιωτική Ακαδημία «Αντόνιν Ζαποτότσκι» στο Μπρνο με ειδίκευση στη Ραδιοανίχνευση, ύστερα υπηρέτησε στις Ένοπλες Δυνάμεις για ένα διάστημα και το 1970 αποσπάστηκε στο Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εσωτερικών. Οι μεταπτυχιακές του σπουδές αφιερώθηκαν στην Κυβερνητική• στο πλαίσιο αυτό πέτυχε να κατασκευάσει την αυτόματη μηχανή παραγωγής κωδίκων κρυπτογραφίας «ΠΑΣΑΣ».
Οι ικανότητες του νεαρού Λόρεντς δεν πέρασαν απαρατήρητες. Το 1977 διοικούσε ήδη την Ειδική Διεύθυνση για τις κρυπτογραφικές υπηρεσίες, το 1981 τη διοίκηση του Σώματος Εθνικής Ασφαλείας Πρωτευούσης Μπρατισλάβας και Δυτικής Σλοβακίας και το 1985 βρέθηκε στη θέση του πρώτου αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, αρμόδιου για τον τομέα της ασφάλειας ολόκληρου του κράτους.
Η αναίμακτη κατάρρευση του καθεστώτος, το 1989, σήμανε την αρχή του «τέλους» και για τον στρατηγό, παρά το γεγονός ότι πολλοί ήταν εκείνοι που τον χαρακτήρισαν «σκηνοθέτη» της «Βελούδινης Επανάστασης». Με τη διαδικασία της «εθνοκάθαρσης» βρέθηκε και ο ίδιος στο μάτι του μετακομμουνιστικού κυκλώνα. Πίσω του έχει τρεις συλλήψεις, έντεκα μήνες προφυλάκισης και καταδίκες.
Ο ψυχρός τεχνοκράτης των μυστικών υπηρεσιών της Τσεχοσλοβακίας έχει καταθέσει τις προσωπικές του μαρτυρίες σε δυο βιβλία, στο “Υπουργείο του τρόμου;” (Μπρατισλάβα, 1992) και στον “Αποκωδικοποιημένο Κόσμο” (Μπρατισλάβα, 2000). Σήμερα εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα παροχής υπηρεσιών ασφαλείας και προστασίας από τις σύγχρονες απειλές…

Συγγραφέας: Alojz Lorenc
Μεταφραστής: Σταυρακάκης Μανώλης
Υπεύθυνος Σειράς: Μαραγκόπουλος Άρης
Εκδότης: Τόπος
Έτος έκδοσης: 2008
ISBN: 960-6760-64-2
Σελίδες: 365
Σχήμα: 21χ14
Κατηγορίες: Κομμουνισμός – Ιστορία, Μυστικές υπηρεσίες, Πολιτική – Τσεχία
Σειρές: Μαρτυρίες

Τιμή σε ιστοσελίδες: 11.25 €