Υπαρξιακός προβληματισμός και επιστημονικές προσεγγίσεις

Περιγραφή
Στο έργο αυτό περιγράφονται τα όρια της εμπειρίας γύρω από την κατανόηση της ύπαρξης ως υπερβατικού φαινομένου. Καταγράφεται το μυστήριο του εξατομικευμένου εγώ, διάφορες άτυπες καταστάσεις του συνειδητού και το αίνιγμα της μεταθανάτιας ύπαρξης. Περιγράφονται, επίσης, τα όρια της επιστημονικής γνώσης, ως προς τον βαθμό κατανόησης της λειτουργίας του σύμπαντος. Συγκεκριμένα, εξετάζεται η ενότητα της φύσης, προσδιορίζονται οι φυσικές προϋποθέσεις της κοσμογονίας, αναλύεται η φυσική ερμηνεία της σύμπτωσης και παρουσιάζεται η φυσική της αταξίας, του χάους και της καταστροφής ως γενεσιουργοί μηχανισμοί εξέλιξης. Καταγράφονται, ακόμα, τα όρια της γνώσης στο επίπεδο της ύλης, της ζωής και του νου, ως τρόπου προσέγγισης της αντικειμενικής πραγματικότητας. Στο επίπεδο της ύλης αναφέρεται η δημιουργία και εξέλιξη του σύμπαντος, ο σχηματισμός και η καταστροφή των άστρων, ο σχηματισμός και η καταστροφή της γης και η κλιμακωτή λειτουργία της φύσης. Στο επίπεδο της ζωής αναφέρεται η οργάνωση, η συντήρηση, η δημιουργία, η εξέλιξη, η προσαρμογή και η εξάπλωση της ζωής. Στο επίπεδο του νου αναφέρεται η δομή και η λειτουργία του εγκεφάλου, η ρύθμιση της συμπεριφοράς, η ανάπτυξη του πολιτισμού και τα προβλήματα της άφρονης ανάπτυξης. Προσφέρεται, τέλος μια θεωρία ύπαρξης και προβάλλεται η πορεία προς την πνευματική ανέλιξη ως μέσον αυτοπραγμάτωσης.Ο καθηγητής Αντώνης Νικ. Κονταράτος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1933. Σπούδασε Ηλεκτρολόγος Μηχανικός στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασσαχουσέτης (Μ.Ι.Τ.), στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καλιφόρνιας και στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Υπηρέτησε, αρχικά, στον Δημόκριτο και στη Δ.Ε.Η. Αργότερα εργάσθηκε για την κυβέρνηση και τη βιομηχανία των Η.Π.Α. αρχικά ως ερευνητής και αργότερα ως ανώτατο στέλεχος της διοικητικής ιεραρχίας.
Είχε ουσιαστική συμμετοχή σε επτά από τα σημαντικότερα προγράμματα των Η.Π.Α.: 1) Στο εθνικό πρόγραμμα μαγνητορευστοδυναμικών εφαρμογών, 2) Στο εθνικό διαστημικό πρόγραμμα, 3) Στο εθνικό πρόγραμμα υποβρύχιας εξερεύνησης, 4) Στο εθνικό πρόγραμμα οδικής ασφάλειας, 5) Στο εθνικό αντικαρκινικό πρόγραμμα, 6) Στο εθνικό ενεργειακό πρόγραμμα, 7) Στο εθνικό πρόγραμμα καταπολέμησης του ΑIDS.
Για τις προσφορές του αυτές τιμήθηκε με τρία βραβεία από την κυβέρνηση και βιομηχανία των Η.Π.Α.
Το 1976 εξελέγη τακτικός καθηγητής στον τομέα Διοίκησης της Πολυτεχνικής Σχολής του πανεπιστημίου Πατρών. Από τη θέση αυτή απεχώρησε με εθελουσία έξοδο το 1984. Μεταξύ 1979 και 1982 διετέλεσε, παράλληλα, και διευθύνων σύμβουλος του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών. Μεταξύ 1985 και 1990 διετέλεσε αντιπρόεδρος επιχειρησιακής στρατηγικής της εταιρείας Biotech Research Laboratories στις Η.Π.Α. και παράλληλα καθηγητής στη Μεταπτυχιακή Σχολή Διοίκησης του Πανεπιστημίου George Washington. Το Μάρτιο του 1991 διορίσθηκε πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του θεραπευτηρίου “Ευαγγελισμός” και τον Οκτώβριο του 1992 επιλέχθηκε πρώτος Γενικός Διευθυντής στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, όπου και υπηρέτησε μέχρι και το Φεβρουάριο του 1997. Το Μάρτιο του ίδιου χρόνου ανέλαβε Γενικός Διευθυντής της Golden Filter S.A., Ανώνυμης Εταιρείας Έρευνας και Εκμετάλλευσης Ευρεσιτεχνιών. Τέλος τον Απρίλη του 1999 ανέλαβε Γενικός Διευθυντής του Νοσηλευτικού Ιδρύματος “Ερρίκος Ντυνάν” του Ε.Ε.Σ., αλλά παραιτήθηκε για προσωπικούς λόγους στα μέσα του 2000. Το συγγραφικό του έργο περιλαμβάνει δεκαέξι βιβλία, καθώς και πάνω από σαράντα τεχνικές εργασίες και σχεδιασμούς ερευνητικών προγραμμάτων.

Συγγραφέας: Κονταράτος Αντώνης Ν.
Εκδότης: Εκδόσεις Γκοβόστη
Έτος έκδοσης: 2006
ISBN: 960-270-943-Χ
Σελίδες: 335
Σχήμα: 24χ17
Κατηγορίες: Υπαρξισμός, Κοσμογονία

Τιμή σε ιστοσελίδες: 10.49 €