Υπάρχει και η Βουθόη

Περιγραφή
Σε ορισμένα από τα αρχαιοελληνικά έπη, αλλά και σε έργα μεγάλων δραματουργών της κλασικής εποχής, περιγράφονται θρησκευτικές και ιδεολογικές αντιπαραθέσεις και συγκρούσεις μεταξύ διαφόρων ηγετών, που συνεγείρουν και ευαισθητοποιούν τους αναγνώστες ή τους θεατές και, παράλληλα, τους κάνουν να αναρωτιώνται με ποια πλευρά πρέπει να ταχθούν: με αυτή που επαγγέλλεται δυναμικά καινούριες ιδέες και αξίες ή με εκείνη που υπερασπίζεται αταλάντευτα καθιερωμένες και παγιωμένες αντιλήψεις και αρχές;
Οι φυσικές δυνάμεις ή, καλύτερα, οι νόμοι της φύσης είναι ακατανίκητοι, και σε ορισμένες περιπτώσεις γίνονται σκληροί και αδυσώπητοι. Αυτό το γνωρίζουμε όλοι όπως, επίσης, γνωρίζουμε ότι τα ίδια χαρακτηριστικά έχουν ενίοτε και ορισμένοι κοινωνικοί και νομικοί-καταστατικοί κανόνες, που ρυθμίζουν τις σχέσεις των ατόμων και των μαζικών φορέων μεταξύ τους και με το κράτος. ‘Αγνωστο όμως παραμένει το αν όλα αυτά τα λαμβάνουμε υπόψη μας στην καθημερινή μας ζωή, όπου μπορεί να μας συμβεί να έρθουμε αντιμέτωποι με τέτοιες «δυνάμεις», που συνήθως είναι και εκδικητικές.
Το νέο βιβλίο του Γιώργου Κατσιμπάρδη προσεγγίζει και πραγματεύεται τα παραπάνω ζητήματα με έναν τρόπο συστηματικό αλλά και ιδιαίτερα γλαφυρό και πρωτότυπο. Έχοντας ως αφετηρία μια φιλολογική λεπτομέρεια από τις Βάκχες του Ευριπίδη -που αναφέρεται στην “απόφαση” του θεού Διονύσου να εξορίσει τον απόμαχο βασιλιά της Θήβας, τον Κάδμο-, πραγματοποιεί, με την αξιοποίηση και ενός σπάνιου φωτογραφικού υλικού, μια όμορφη και ευχάριστη αναδρομή σε πρόσωπα και γεγονότα του αρχαιοελληνικού κόσμου, μιας εποχής όπου με θαυμαστό, θα έλεγε κανείς και μαγικό τρόπο, έσμιγε ο μύθος με την πραγματικότητα· γεγονότα από τα οποία -όταν τα αξιολογούμε σωστά-, μπορούμε να βγάλουμε χρήσιμα συμπεράσματα για τη δική μας ζωή και για το μέλλον, καθώς έχουν διαχρονική αξία και σπουδαιότητα.Ο Γιώργος Κατσιμπάρδης εκλέχτηκε οχτώ συνεχείς φορές βουλευτής Βοιωτίας (1977-2000), και δύο φορές (1994 και 1995) μέλος του εκτελεστικού γραφείου του ΠΑΣΟΚ, ενώ από το 1990 έως το 1994 ήταν γραμματέας, υπεύθυνος για θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης. Προηγουμένως 1987-1988) είχε υπηρετήσει ως υφυπουργός Εσωτερικών. Στις εκλογές του 2000 ήρθε πρώτος επιλαχών, ενώ σε εκείνες του 2004 απέσυρε την υποψηφιότητά του.
Επίσης υπήρξε βαλκανιονίκης στους δρόμους ταχύτητας (1960), ενώ αργότερα, εκλέχτηκε δύο φορές (1984 και 1987) πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, υπηρετώντας από τη θέση εκείνη το χώρο του αθλητισμού.
Εκτός από τις παραπάνω δραστηριότητές του εργάστηκε ως δικηγόρος και υπερασπίστηκε αφιλοκερδώς τις μεγαλύτερες εργατοϋπαλληλικές και συνεταιριστικές οργανώσεις της χώρας, αλλά και μεμονωμένους συνδικαλιστές και εργάτες. Παράλληλα έχει και ένα πλούσιο συγγραφικό έργο.

Συγγραφέας: Κατσιμπάρδης Γιώργος Κ.
Εκδότης: Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη
Έτος έκδοσης: 2000
ISBN: 960-14-0318-3
Σελίδες: 76
Σχήμα: 34χ25
Κατηγορίες: Ελληνικό δράμα – Ερμηνεία και κριτική, Ελληνικό δράμα – Λόγοι, δοκίμια, διαλέξεις
Σειρές: Φιλοσοφία – Τέχνη – Λαογραφία

Τιμή σε ιστοσελίδες: 12.72 €