Τυφλή πορεία

Περιγραφή
“Ο Γιώργος Πασπάτης κατόρθωσε να διηγηθεί με ακρίβεια πώς επιβίωσε ως αιχμάλωτος στα χέρια των Ιταλών και ως κυβερνήτης ενός καϊκιού, εκτελώντας επιδρομές κατά γερμανικών στόχων στο κατεχόμενο Αιγαίο. Η ιστορία περιγράφεται ζωηρά, με στυλ και χιούμορ. Όλα τα πρόσωπα που συμμετέχουν ήταν τότε λίγο παραπάνω από είκοσι χρονών και ο συγγραφέας αποδίδει θαυμάσια το αίσθημα και τους ρυθμούς αυτής της τρελής ηλικίας. Η Τυφλή πορεία είναι ένα υπέροχο ανάγνωσμα και αποτελεί μια πολύτιμη προσθήκη στη λογοτεχνία για τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.”
Πάτρικ Λη Φέρμορ
Μετά την προέλαση των Γερμανών στην Αθήνα, τον Απρίλιο του 1941, ο Γιώργος Πασπάτης, φοιτητής τότε στο Πανεπιστήμιο, εντάσσεται στην ελληνική Αντίσταση, με σκοπό να κατευθυνθεί στην Αλεξάνδρεια και να προσχωρήσει στις συμμαχικές δυνάμεις. Σχεδόν αμέσως συλλαμβάνεται από τους Ιταλούς, φυλακίζεται και παραμένει σε κατάσταση λιμοκτονίας για εφτά βασανιστικούς μήνες στη Σύρο, στη Ρόδο και στη Σάμο, μέχρις ότου ένας μπαρμπέρης της φυλακής και μέλος της Αντίστασης τον βοηθάει να αποδράσει στην Τουρκία.
Μόλις φτάνει στην Αλεξάνδρεια προσχωρεί στο Βρετανικό Ναυτικό. Έχοντας ήδη εμπειρία από σκάφη και ιστιοπλοΐα, γίνεται ένας από τους καπετάνιους του Στολίσκου Ημιολιών, ενός στόλου καϊκιών εφοδιασμένων με όπλα, καμουφλάζ, πλήρωμα και ασυρματιστή. Αποστολή τους είναι να παρενοχλούν τους Γερμανούς που είχαν καταλάβει τα περισσότερα ελληνικά νησιά. Τιθασεύοντας τα επικίνδυνα νερά από την Αλεξάνδρεια ώς τις Σποράδες, πάνω σε ένα ψαροκάικο σχεδιασμένο για κοντινές αποστάσεις, παραμένοντας διαρκώς κρυμμένοι, αυτός και οι άνδρες του επιτίθενται σε γερμανικά φυλάκια και τα ανατινάζουν, συγκεντρώνουν πληροφορίες και αποφεύγουν τον κίνδυνο. Οι αποστολές κομάντο, μαζί με άλλες πράξεις αντίστασης, υποχρέωσαν τους Γερμανούς να στείλουν στρατεύματα από το ρωσικό μέτωπο στην Ελλάδα και έτσι συνετέλεσαν στην τελική νίκη των Συμμάχων.
Εδώ παρουσιάζεται ο ρόλος που έπαιξε ο Πασπάτης, σε μια ιστορία που διηγείται με πρωτοτυπία και ευφυΐα. Μας προσφέρει μια δραματική αφήγηση που καθηλώνει, καθώς οι πρωταγωνιστές γλιτώνουν πάντα την τελευταία στιγμή. Η “Τυφλή Πορεία”, γραμμένη από πολύ προσωπική σκοπιά, φέρνει στο φως ένα άγνωστο κεφάλαιο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.Ο Γιώργος Πασπάτης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1920, αποφοίτησε από το Κολέγιο Αθηνών το 1939 και φοίτησε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών μέχρι να ξεσπάσει ο πόλεμος το 1941. Διέφυγε από την κατεχόμενη Ελλάδα, φυλακίστηκε και τελικά κατάφερε να βρει το δρόμο του για την Αλεξάνδρεια και να προσχωρήσει στις συμμαχικές δυνάμεις, ως καπετάνιος του Ελληνοαγγλικού Στολίσκου Ημιολιών, μέχρι την απελευθέρωση, το 1944. Έχοντας υπηρετήσει στον ελληνικό στρατό κατά τη διάρκεια του Eμφυλίου πολέμου, έγινε και πάλι πολίτης το 1948 και ίδρυσε την Πασπάτης – Λάμπρου Α.Ε., σχεδιάζοντας και κατασκευάζοντας αρδευτικά έργα στην Ελλάδα και στη Μέση Ανατολή. Το 1990 συνταξιοδοτήθηκε και αφοσιώθηκε στο γράψιμο, στη ζωγραφική και στη γλυπτική. Έχει παρασημοφορηθεί, μεταξύ άλλων, με τον Ελληνικό Στρατιωτικό Σταυρό και τιμήθηκε από τη Βρετανική Πρεσβεία για τις υπηρεσίες του κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Του απονεμήθηκε επίσης ο τίτλος του επίτιμου υποναυάρχου από το ελληνικό Υπουργείο Αμύνης.

Συγγραφέας: Πασπάτης Γιώργος
Μεταφραστής: Μάτσας Μιχάλης
Εκδότης: Βιβλιοπωλείον της Εστίας
Έτος έκδοσης: 2011
ISBN: 960-05-1520-4
Σελίδες: 335
Σχήμα: 23χ15
Κατηγορίες: Προσωπικές αφηγήσεις – Μαρτυρίες, Παγκόσμιος πόλεμος, 1939-1945 – Προσωπικές αφηγήσεις
Σειρές: Μαρτυρίες – Βιογραφίες

Τιμή σε ιστοσελίδες: 16.28 €