Τρυφερή είναι η νύχτα

Περιγραφή

ίναι το χρονικό της ανόδου και της πτώσης του Ντικ Ντάιβερ, ενός προικισμένου νεαρού ψυχαναλυτή, και της γυναίκας του, της Νικόλ, που είναι ταυτόχρονα και ασθενής του. Μέσα σ΄αυτό το μυθιστόρημα ο Φιτζέραλντ καταφέρνει να περάσει υπόγεια όσα τον βασανίζουν εκείνα τα δύσκολα χρόνια: την πίκρα του για την επαγγελματική του χρεοκοπία (γιατί κάπως έτσι βλέπει τη λογοτεχνική σιωπή του), τους γονείς του, που δανείζουν πολλά χαρακτηριστικά τους στους πρωταγωνιστές του μυθιστορήματος, το γάμο του, τις απιστίες, και προπαντός τη σχιζοφρένεια της γυναίκας του, της Ζέλντας. Λίγο μετά την έκδοση του βιβλίου, ακολούθησε η κριτική του Χέμινγουεη, σε μια επιστολή του στον Φιτζέραλντ: «Ξέχνα τις προσωπικές σου τραγωδίες. Όλοι μας το ίδιο τσαλαπατημένοι είμαστε. Αλλά εσύ, ρε γαμώτο, όταν πονάς, πάρε τον πόνο σου και αξιοποίησέ τον, μην πας να τον καμουφλάρεις. Χρησιμοποίησέ τον με χειρουργική ακρίβεια. Και μη νομίζεις πως σημαντικά είναι μόνο αυτά που σου συμβαίνουν κι αυτά που σου ανήκουν ».

Η ζωή του Φράνσις Σκοτ Φιτζέραλντ είναι ένα τραγικό παράδειγμα των δύο όψεων του Αμερικανικού Ονείρου: οι χαρές του έρωτα, του πλούτου και της επιτυχίας και η τραγωδία που είναι συνυφασμένη με τις ακρότητες και την αποτυχία. Γεννημένος το 1896 στο Σαιντ Πωλ της Μινεσότα σε καθολική και ευκατάστατη οικογένεια, άρχισε να γράφει από πολύ νωρίς. Όταν οι ΗΠΑ μπαίνουν στον πόλεμο το 1917 κατατάσσεται στο στρατό, υπηρετώντας τη διετή θητεία του στην Αμερική, και γνωρίζει τη Ζέλντα Σέαρ, η οποία αρνείται να τον παντρευτεί λόγω έλλειψης χρημάτων. Το 1920 όμως κυκλοφορεί το πρώτο του μυθιστόρημα (“This Side of Paradise”) που θα σημειώσει μεγάλη επιτυχία· ο γάμος με τη Ζέλντα γίνεται αμέσως. Ο Φιτζέραλντ, επαγγελματίας πλέον συγγραφέας, συνεργάζεται και με διάφορα περιοδικά, συνεργασία που θα ήταν επικερδής αν οι δαπάνες του ζεύγους δεν ήταν αυξημένες εξαιτίας της πολυτελούς ζωής τους. Το δεύτερο μυθιστόρημα του Φιτζέραλντ, “The Beautiful and the Damned”, περιγράφει ακριβώς ένα ζευγάρι που ζει μες στην τρυφηλότητα και στον ηδονισμό. Λίγο μετά τη γέννηση του μοναδικού τους παιδιού θα κυκλοφορήσει το σπουδαιότερο μυθιστόρημά του, “Ο Μεγάλος Γκάτσμπυ”.
Η σπάταλη ζωή, οι συνεχείς μετακινήσεις (ταξίδευαν από πόλη σε πόλη της Ευρώπης και διέμειναν σε οκτώ πολιτείες των ΗΠΑ), καθώς και η θυελλώδης σχέση των Φιτζέραλντ επιβάρυναν την υγεία και των δύο: ο Φιτζέραλντ αντιμετώπιζε ολοένα σοβαρότερο πρόβλημα αλκοολισμού και η Ζέλντα, μετά από αρκετούς νευρικούς κλονισμούς, διεγνώσθη εντέλει ότι πάσχει από σχιζοφρένεια. Ωστόσο ο Φιτζέραλντ κατόρθωσε να τελειώσει και να εκδώσει το 1934 το τέταρτο μυθιστόρημά του, “Tender Is the Night”, που βρίθει αυτοβιογραφικών στοιχείων· είναι και αυτό χρονικό μιας αποτυχίας ή πολλαπλών αποτυχιών. Ο Φιτζέραλντ πέθανε το 1940 στα σαραντατέσσερά του, από καρδιακή προσβολή. Μολονότι στον καιρό του ήταν κυρίως γνωστός ως εκκεντρικός μέθυσος και ενσαρκωτής των υπερβολών και ακροτήτων που χαρακτήριζαν την εποχή της τζαζ, η αποτύπωση αυτής της εποχής στα έργα του και το αναμφισβήτητο ταλέντο του του χαρίζουν σήμερα επάξια μια ξεχωριστή θέση στην ομάδα των νεωτερικών συγγραφέων.

Συγγραφέας: Fitzgerald Francis Scott 1896-1940
Μεταφραστής: Χατχούτ Ρένα
Εκδότης: Γράμματα
Έτος έκδοσης: 2014
ISBN: 960-329-542-6
Σελίδες: 496
Κατηγορίες: Αμερικανική πεζογραφία – Μυθιστόρημα

Τιμή σε ιστοσελίδες: 12.46 €