Το 4ο συγκρότημα Χελμού – Ζήρειας του Δημοκρατικού Στρατού Πελοποννήσου

Περιγραφή
Ιδιαίτερα προσπαθώ να υπογραμμίσω το θάρρος και την γενναιότητα των ανταρτών, αυτών των παλικαριών (αντρών και γυναικών) που αψηφώντας τους μύριους κινδύνους που τους περιτριγύριζαν, προσπάθησαν για άλλη μια φορά να δημιουργήσουν διαφορετικές συνθήκες ζωής, όχι μοναχά για τους ίδιους, αλλά και για όλους τους Έλληνες.
Ήταν τα οράματα μιας ολόκληρης γενιάς, της γενιάς της Εθνικής μας Αντίστασης, που μαζί με το διώξιμο του ξένου κατακτητή, πάλευε και για τη εξάλειψη της εκμετάλλευσης και της μιζέριας.
“Ο Ελληνικός Εμφύλιος Πόλεμος” λέει ο αξέχαστος Φίλιππος Ηλιού, “αν εξεταστεί στην ουσία του, πέρα από τα πολιτικά επιφαινόμενα, τις στρατιωτικές του πτυχές και τις διεθνείς διαπλοκές του, εμφανίζεται στην πρώτιστη δομή του ως μια κοινωνική επανάσταση”.
Όσο για το ποιος φέρνει την ευθύνη για τούτο το φοβερό αιματοκύλισμα του ελληνικού λαού, που γέμισε τη χώρα με τάφους και ερείπια και τη γύρισε δεκάδες χρόνια πίσω, νομίζω πως η ιστορία έδωσε την απάντησή της.Ο Δημήτρης Παλαιολογόπουλος γεννήθηκε στην Πάο (παλαιότερα Σκούπι) των Καλαβρύτων. Μαθητής γυμνασίου στην περίοδο του Εμφυλίου, φοίτησε το 1948 στο Λαϊκό Διδασκαλείο Πελοποννήσου, τη σχολή δασκάλων που ίδρυσε ο Δημοκρατικός Στρατός. Από πολύ νέος έχει ασχοληθεί με την έρευνα και τη μελέτη της νεοελληνικής ιστορίας. Το ενδιαφέρον του στρέφεται κυρίως στην περίοδο της Επανάστασης του 1821, στη δεκαετία του 1940-1950 (Εθνική Αντίσταση-Εμφύλιος) καθώς και γύρω από το Ελληνικό Εργατικό Κίνημα. Σκόρπια δημοσιεύματά του υπάρχουν στον τοπικό Τύπο, αλλά και σε άλλες εφημερίδες και περιοδικά. Έχει επίσης εκδόσει τα βιβλία:
-“Οι Κοτζαμπάσηδες των Καλαβρύτων και ο ρόλος τους στην Επανάσταση του 1821” (Αθήνα, 1966).
-“Έλληνες αντιφασίστες εθελοντές στον Ισπανικό εμφύλιο πόλεμο 1936-1939” (Α’ έκδοση, Αθήνα 1983· Β’ έκδοση συμπληρωμένη, Αθήνα 1986).
-“Το Λαϊκό Διδασκαλείο Πελοπονήσου, ένα φυτώριο δασκάλων του ΔΣΕ στην περίοδο του Εμφυλίου, 1948”.
Το 2011 εξέδωσε το πρώτο του μυθιστόρημα με τίτλο “Οι εμιγκρέδες”.

Συγγραφέας: Παλαιολογόπουλος Δημήτρης
Εκδότης: Παρασκήνιο
Έτος έκδοσης: 2012
ISBN: 618-500-304-Χ
Σελίδες: 192
Σχήμα: 21χ14

Τιμή σε ιστοσελίδες: 9.98 €