Το χαβιάρι

Περιγραφή
Ο Αριστοτέλης Ωνάσης απαιτούσε συμπιεσμένο χαβιάρι -αυγοτάραχο- όταν γευμάτιζε στο “Οτέλ ντε Παρί”, στο Μόντε Κάρλο. Ο Κριστιάν Ντιόρ έτρωγε τα αυγά του οξύρρυγχου “ντραπαρισμένα” με ένα ελαφρά τηγανισμένο αυγό. Ο Πάμπλο Πικάσο έδειχνε ιδιαίτερη προτίμηση στα αλμυρά, μεγέθους κεφαλής καρφίτσας, αυγά του οξύρρυγχου σεβρούγκα. Ο Ίαν Φλέμινγκ και ο ήρωάς του, ο Τζέιμς Μποντ, αφήνονταν στην περιπετειώδη γεύση των αυγών οσέτρα.
Παρότι το χαβιάρι δεν είναι τίποτα παραπάνω από ωμά αυγά ψαριού, του οξύρρυγχου συγκεκριμένα, ωστόσο η έντονη γεύση του, η υψηλή τιμή του και κυρίως η σπανιότητά του του έχουν προσδώσει μυθικές διαστάσεις. […]
Η Ίγκα Σάφρον σ’ αυτό το αποκαλυπτικό γαστρονομικό οδοιπορικό μεταφέρει τον αναγνώστη από τις όχθες του ποταμού Βόλγα και της Κασπίας Θάλασσας στη Ρωσία, έως τις όχθες του ποταμού Έλβα στην Ευρώπη, και σ’ αυτές των ποταμών Χάντσον και Ντέλαγουεαρ στις ΗΠΑ. Περιγράφει με σαφήνεια το πως η μετατροπή αυτής της γαστρονομικής πολυτέλειας σε εμπορεύσιμο αγαθό ευρείας κατανάλωσης ώθησε τον οξύρρυγχο στα πρόθυρα της πλήρους εξαφάνισης.H Inga Saffron είναι δεκαπέντε χρόνια ρεπόρτερ της εφημερίδας “Philadelphia Inguirer” και έχει μοιράσει την επαγγελματική δημοσιογραφική της ενασχόληση μεταξύ θεμάτων εξωτερικών υποθέσεων και εσωτερικής κουλτούρας της χώρας της. Πέρασε τέσσερα χρόνια ως ανταποκρίτρια της “Inquirer” στη Μόσχα κατά τη διάρκεια της χαοτικής, μετα-Σοβιετικής περιόδου στα μέσα της δεκαετίας του 1990.
Πριν, μετά, και μεταξύ αποστολών-παραμονών της εκτός ΗΠΑ, διετέλεσε μέλος του τακτικού συντακτικού προσωπικού της “Inquirer”, εργαζόμενη ως αρθρογράφος με ειδίκευση σε θέματα κουλτούρας και ντιζάιν. Μετά την επιστροφή της από τη Μόσχα, τον Αύγουστο του 1998, ανέλαβε τη θέση της κριτικού αρχιτεκτονικών θεμάτων της “Inquirer”.
Ζει στη Φιλαδέλφεια, ΗΠΑ, με το σύζυγό της, μυθιστοριογράφο Ken Kalfus.

Συγγραφέας: Saffron Inga
Μεταφραστής: Περαντάκου – Cook Μαρία
Εκδότης: Κέδρος
Έτος έκδοσης: 2005
ISBN: 960-04-2550-7
Σελίδες: 263
Σχήμα: 24χ22
Κατηγορίες: Χαβιάρι

Τιμή σε ιστοσελίδες: 18.86 €