Το τρένο για την Τεργέστη

Περιγραφή
Το καλοκαίρι του 1977, η δεκαεπτάχρονη Μόνα ερωτεύεται τον Μιχάι, έναν μυστηριώδη νεαρό με πράσινα μάτια, που ζει στο Μπρασόβ, μια ρομαντική πόλη στους πρόποδες ενός βουνού όπου περνάει τα καλοκαίρια της. Η Μόνα δεν μπορεί να σκεφτεί τίποτα και κανέναν άλλο.
Όμως η ζωή στο καθεστώς του Νικολάι Τσαουσέσκου είναι δύσκολη. Η πείνα, ο παραλογισμός κι ο φόβος έχουν μολύνει τους πάντες. Και μια μέρα η Μόνα βλέπει τον Μιχάι μ’ ένα μαύρο δερμάτινο σακάκι, σαν αυτό που φοράει η μυστική αστυνομία. Μήπως είναι δικός τους;
Καθώς οι ποσότητες του φαγητού μικραίνουν, ολοένα και περισσότεροι δικοί της χάνονται ‘σε ατυχήματα’ κι η Μόνα καταλαβαίνει ότι πρέπει να φύγει από τη Ρουμανία. Το σκάει με κίνδυνο τη ζωή της κι από τη Γιουγκοσλαβία φτάνει στην Ιταλία κι από ‘κει στο Σικάγο. Αλλά φεύγει χωρίς ν’ αποχαιρετήσει τον Μιχάι.
Στην Αμερική όσο κι αν παλεύει για να ξεπεράσει τη νοσταλγία της για το παρελθόν -σπουδάζει, παντρεύεται, αποκτάει παιδιά – η επιθυμία της να γυρίσει στην πατρίδα της και να μάθει την αλήθεια για τη μοναδική της μεγάλη αγάπη είναι ακαταμάχητη.
Πολιτική ίντριγκα, καταπίεση, καταδίωξη, εξορία, θάνατος, αγάπη, έρωτας είναι τα θέματα που πραγματεύεται το Τρένο για την Τεργέστη. Σαν την ηρωΐδα της, η συγγραφέα Ντόμνικα Ραντουλέσκου το έσκασε από τη Ρουμανία στις αρχές τους 1980.Η Ντομνίκα Ραντουλέσκου γεννήθηκε στη Ρουμανία και πήγε στις ΗΠΑ το 1983. Είναι καθηγήτρια νεολατινικών γλωσσών και λογοτεχνίας, και πρόεδρος του προγράμματος γυναικείων σπουδών στο πανεπιστήμιο Ουάσινγκτον και Λη. Έχει γράψει βιβλία για την ευρωπαϊκή λογοτεχνία και το θέατρο. Ζει με τα δυο της παιδιά στο Λέξινγκτον της Βιρτζίνια.

Συγγραφέας: Radulesku Domnica
Μεταφραστής: Εμμανουήλ Αλέξης
Εκδότης: Ωκεανίδα
Έτος έκδοσης: 2009
ISBN: 960-410-553-1
Σελίδες: 442
Σχήμα: 21χ14
Κατηγορίες: Αμερικανική πεζογραφία – Μυθιστόρημα

Τιμή σε ιστοσελίδες: 14.00 €