Το τέλος της ουτοπίας

Περιγραφή
Τι είναι να γίνει; Το ερώτημα, απευθυνόμενο μονότονα προς όλους τους κριτικούς, εμμένει σε μια πρακτικότητα εχθρική προς τον ουτοπισμό. Τίποτα δεν είναι να γίνει. Αλλά αυτό δεν σημαίνει πως τίποτα δεν μένει να σκεφτούμε, να φανταστούμε ή να ονειρευτούμε. Αντιθέτως. Η προσπάθεια να οραματιστούμε άλλες δυνατότητες ζωής και κοινωνίας παραμένει επείγουσα και συνιστά την απαραίτητη προϋπόθεση για να κάνουμε κάτι. Εμείς, πρέπει, για να ακολουθήσουμε τον Θ. Β. Αντόρνο, «να θεωρήσουμε όλα τα πράγματα όπως αυτά θα εμφανίζονταν από τη σκοπιά της λύτρωσης». Αυτό σημαίνει να δούμε τον κόσμο «όπως θα εμφανιστεί κάποια ημέρα στο μεσσιανικό φως».
Αυτή η ημέρα είναι πιο απόμακρη από ποτέ. Είναι; Η ιστορία ξεγελάει ακόμη και τους πιο ευφυείς μαθητές της. Κανένας δεν πρόβλεψε τον απότομο θάνατο του σοβιετικού συστήματος το 1989· προσεκτικοί μελετητές πίστευαν ότι η φονική αυτοκρατορία του θα διαρκούσε άλλα πενήντα χρόνια. Τα γεγονότα της δεκαετίας του εξήντα ξέσπασαν δίχως κανένα σχεδόν προειδοποιητικό σημάδι· οι περισσότεροι παρατηρητές είχαν χαρακτηρίσει την δεκαετία του πενήντα εποχή κομφορμισμού και απάθειας και περίμεναν μία από τα ίδια. Ποιος μπορεί να πει αν το μέλλον επιφυλάσσει παρόμοιες εκπλήξεις;O Russell Jacoby γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη το 1945. Σπούδασε ιστορία στο Πανεπιστήμιο του Ρότσεστερ. Τα πρώτα του θεωρητικά κείμενα παρουσίασε γύρω στο 1971, στο αμερικανικό περιοδικό «Telos». Τα τελευταία χρόνια στο Τμήμα Ιστορίας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες. Από τα έργα του αναφέρουμε: Social amnesia (1975) [Κοινωνική αμνησία, εκδ. Ύψιλον, μτφ. Γ. Σιούνας, Αθήνα 1983]· Dialectic of defeat [Διαλεκτική της ήττας]· The last intellectuals [Οι τελευταίοι διανοούμενοι].

Συγγραφέας : Jacoby Russell
Μεταφραστής : Λάππας Δημήτρης, Μαργαρίτης Δημήτρης
Εκδότης : Εκδόσεις Τροπή
Έτος έκδοσης : 2001
ISBN : 960-91278-2-7
Σελίδες : 304
Σχήμα : 21χ14
Κατηγορίες : Κοινωνικές επιστήμες, Ουτοπίες

Τιμή σε ιστοσελίδες: 10.24 €

Όλες οι πληροφορίες σε αυτή τη σελίδα προέρχονται από το χώρο αποκλειστικά για πληροφορίες www.public.gr και dioptra.gr ιστοσελίδα μας με αυτό το βιβλίο.