Το πρόβλημα της γνώσης

Περιγραφή
Τα κείμενα που απαρτίζουν τον τόμο αυτό αποτελούν εισηγήσεις που έγιναν στα πλαίσια του Σεμιναρίου για τη Διεπιστημονικότητα που οργανώνει η Ομάδα για τη Διεπιστημονικότητα. Το γενικό θέμα των δύο κύκλων του Σεμιναρίου (1983 και 1984) και του συμποσίου όπου παρουσιάστηκαν τα κείμενα αυτά ήταν: «Το πρόβλημα της γνώσης: Μέθοδοι και αντικείμενο τών επιστημών».
Ένα ερώτημα που εύλογα γεννιέται είναι γιατί μια ομάδα που ασχολείται με το πρόβλημα της διεπιστημονικότητας διερευνά το «πρότερο» ερώτημα της επιστημονικής γνώσης αντί να ερευνά το θέμα που θέτει με την ίδια της την ύπαρξη, τη διεπιστημονικότητα, όποιο περιεχόμενο κι αν δοθεί στην έννοια. Η απάντηση όμως στο ερώτημα αυτό προϋποθέτει μια σύντομη αναδρομή στην ιστορία της Ομάδας για τη Διεπιστημονικότητα, έτσι ώστε να γίνει εμφανής η εξέλιξη της προβληματικής που αναπτύχθηκε στα Σεμινάρια και, κατ’ επέκτασιν, η λογική του ερωτήματος που αποτελεί το θεματικό άξονα των κειμένων που ακολουθούν.
Η Ομάδα για τη Διεπιστημονικότητα είναι η άτυπη ομάδα ερευνητών και επιστημόνων, οι οποίοι από το 1980 μέχρι το 1987 οργάνωναν, συμμετείχαν και παρακολουθούσαν τους διάφορους κύκλους του Σεμιναρίου για τη Διεπιστημονικότητα. Το δε Σεμινάριο – στην πρώτη του φάση τουλάχιστον – οργανώθηκε μετά από πρόταση του κ. Δ. Αγραφιώτη σε σύσκεψη Ελλήνων ερευνητών, οι οποίοι εκλήθησαν από την τότε ΥΕΕΤ του Υπουργείου Συντονισμού, για να αξιολογήσουν μια ελληνο-γαλλική συνάντηση για τη Διεπιστημονικότητα που έγινε το Μάιο του 1980. Απόρροια της σύσκεψης αυτής ήταν η συγκρότηση μιας άτυπης οργανωτικής επιτροπής, η οποία συνέταξε το κείμενο-πρόσκληση σε ένα Σεμινάριο με θέμα τη διεπιστημονικότητα και οργάνωσε το 1981 αυτό που εκ των υστέρων ονομάστηκε «Πρώτος Κύκλος» του Σεμιναρίου 2. […]
(από την εισαγωγή του βιβλίου)

Συγγραφέας : Ομάδα για τη Διεπιστημονικότητα, Συλλογικό έργο, Αγραφιώτης Δημοσθένης 1946-, Παπαγούνος Γιώργος, Τζαβάρας Θανάσης, Πανοπούλου – Μαράτου Όλγα, Τζαβάρα Ελένη, Πολυδωρίδης Νίκος, Γαβρόγλου Κώστας, Κούβελας Ηλίας Δ., Μουνδρέα – Αγραφιώτη Αντίκλεια, Βακαλιός Αθανάσιος, Μπαλτάς Αριστείδης 1943-, Μαυρομμάτης Λένος, Κοντογιαννοπούλου – Πολυδωρίδη Γίτσα, Μαρκιανός Μανώλης
Επιμελητής : Παπαγούνος Γιώργος
Εκδότης : Εκδόσεις Παπαζήση
Έτος έκδοσης : 1998
ISBN : 960-02-1311-9
Σελίδες : 230
Σχήμα : 21χ14
Κατηγορίες : Γνώση, Επιστήμη – Φιλοσοφία και θεωρία

Τιμή σε ιστοσελίδες: 7.05 €

Όλες οι πληροφορίες σε αυτή τη σελίδα προέρχονται από το χώρο αποκλειστικά για πληροφορίες www.public.gr και dioptra.gr ιστοσελίδα μας με αυτό το βιβλίο.