Το Ποντιακό ζήτημα σήμερα

Περιγραφή
Το βιβλίο αυτό αποτελεί μια από εκείνες τις περιπτώσεις όπου η επιστημονική έρευνα και η πολιτική βλέπουν τις υποθέσεις, τις προβλέψεις, τις προτάσεις που διατύπωσαν να επαληθεύονται. Τις βλέπουν να γίνονται δημόσιος λόγος, θεσμική στιγμή και παρουσία τόσο εθνικά όσο και διεθνώς. Είναι από τις περιπτώσεις που η έρευνα συναντά, συνομιλεί και αλλάζει την ιστορία.
Το βιβλίο αυτό έγινε λόγος, φωνή της πλέον μαρτυρικής ομάδας του Ελληνισμού της οποίας τον βιολογικό ακρωτηριασμό, την γενοκτονία ακολούθησε ο πνευματικός και πολιτικός και την κατέστησε άφωνη. Διήρκεσε δεκαετίες αυτή η αφωνία.
Παρ’ όλο που νέα ερμηνευτικά σχήματα, νέες επιστημονικές προσεγγίσεις, νέες λέξεις, νέοι όροι, νέες έννοιες, νέο αλφάβητο, μια νέα γλώσσα ψυχής και αισθήματος τροφοδοτούμενα από αυτό το βιβλίο διαπέρασαν επί δύο δεκαετίες τώρα έναν ολόκληρο λαό, θεώρησα ως συμβολική στιγμή ανάκτησης της φωνής, της αίσθησης της ύπαρξης και της ενότητάς τους την κοινή διακήρυξη τον Μάιο του 1993 των ανά τον πλανήτη Ομοσπονδιώντων Ποντίων που εκφράζουν την Χριστιανική Ποντιακή διασπορά. Γι’ αυτόν τον λόγο την δημοσίευσα στην Αγγλική γλώσσα στην αρχική έκδοση του βιβλίου, όπως και στον παρόντα τόμο.
Μια θεμελιώδης υπόθεση του βιβλίου το αίτημα της αναγνώρισης της γενοκτονίας και της καθιέρωσης της 19ης Μαΐου ως ημέρας μνήμης της βρήκε την υψηλότερη εθνική θεσμική της στιγμή τον Φεβρουάριο του 1994. Το Ελληνικό Κοινοβούλιο, μετά από μια απαράδεκτη ηθικά ολιγωρία δεκαετιών, αναγνώριζε την Ποντιακή γενοκτονία και καθιέρωνε την 19η Μαΐου ως ημέρα μνήμης της. Το Κυπριακό ήταν το δεύτερο εθνικό κοινοβούλιο που αναγνώρισε την Ποντιακή Γενοκτονία τον Απρίλιο του ίδιου έτους.
Στην παρούσα έκδοση δημοσιεύεται η εισηγητική έκθεση, το νομοσχέδιο της αναγνώρισης, επιλεγμένα αποσπάσματα της συζήτησης στο Ελληνικό Κοινοβούλιο τα οποία συνολικά είχαν ως διανοητική πηγή και αναφορά το βιβλίο “Το Ποντιακό ζήτημα σήμερα”.
Η διεθνής θεσμική στιγμή ήταν η αναγνώριση της Ποντιακής γενοκτονίας και η καθιέρωση της 19ης Μαΐου ως ημέρας μνήμης της από τον Κυβερνήτη της Πολιτείας της Νέας Υόρκης George Pattaki. Ακολούθησαν και άλλες αναγνωρίσεις από άλλες Πολιτείες των ΗΠΑ. […]
(από τον πρόλογο του βιβλίου)Ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης γεννήθηκε στην Αλεξανδρούπολη το 1951. Σπούδασε πολιτικές-οικονομικές επιστήμες καθώς και μεταπτυχιακές σπουδές στην Κοινωνιολογία στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης. Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας διωκόμενος διέφυγε παράνομα στην Ιταλία. Συμμετείχε στην επταμελή ομάδα που συνέγραψε την ιδρυτική διακήρυξη του ΠΑΣΟΚ της 3ης του Σεπτέμβρη στο Μόναχο της Γερμανίας τον Αύγουστο του 1974. Ήταν μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ από το 1977. Λόγω σοβαρών πολιτικών διαφωνιών αποχώρησε από το ΠΑΣΟΚ και ίδρυσε τη “Δημοκρατική Περιφερειακή Ένωση”.
Είναι μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Διεθνούς Ένωσης για τα Δικαιώματα και την Απελευθέρωση των Λαών, διεθνούς μη κυβερνητικής οργάνωσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αναγνωρισμένης από τον ΟΗΕ. Το 1994, το Ελληνικό Κοινοβούλιο υιοθέτησε την πρότασή του για την αναγνώριση της 19ης Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης της Ποντιακής Γενοκτονίας. Έχει γράψει πολλά βιβλία καταθέτοντας την άποψή του γύρω από κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα, όπως επίσης, γύρω απο την ιστορία, τον πολιτισμό, και τον πολιτικό αγώνα του ποντιακού λαού.

Συγγραφέας: Χαραλαμπίδης Μιχάλης
Εκδότης: ΣτράβωνΊδρυμα Μεσογειακών Μελετών
Έτος έκδοσης: 2006
ISBN: 960-88461-2-9
Σελίδες: 192
Σχήμα: 23χ14
Κατηγορίες: Ελλάς – Σχέσεις – Τουρκία, Πόντος – Λόγοι, δοκίμια, διαλέξεις

Τιμή σε ιστοσελίδες: 20.85 €