Το περιοδικό "Παιδικός Κόσμος" (1930-1952)

Περιγραφή
Το βιβλίο αυτό είναι το προϊόν της διδακτορικής μας έρευνας γύρω από τον ελληνικό περιοδικό Τύπο για παιδιά και νέους και ειδικότερα το περιοδικό “Παιδικός Κόσμος (1930-1952)” του εκδότη κ. Γεωργίου Βλέσσα.
Ο “Παιδικός Κόσμος” αποτελεί το αρτιότερο δείγμα ανάμεσα στα περιοδικά που εκδόθηκαν στον Μεσοπόλεμο, το οποίο, ως πνευματικό προϊόν της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης Βενιζέλου, απορροφά και υλοποιεί τις αρχές της Νέας Αγωγής, συνδυάζοντας αρμονικά την αισθητική και παιδαγωγική λειτουργία. Με την μακροβιότητα και το μέγεθος της έκδοσής του (22 έτη έκδοσης, 506 τεύχη, 7.440 σελίδες), με την ύλη του, η οποία συγκροτείται πάνω στους πυλώνες αγωγή, τέρψη, καλλιέργεια, επικοινωνία, με την πολυδιάστατη δράση του σε όλα τα παιδαγωγικά και αισθητικά ζητήματα της εποχής του και με την συνεργασία των σημαντικότερων προσωπικοτήτων των γραμμάτων, της τέχνης και του πολιτισμού αποτελεί ουσιαστική παρέμβαση στα ζητήματα της ανάπτυξης, της μόρφωσης και της καλλιέργειας των παιδιών.
“Όσοι είχαμε το προνόμια να είμαστε αναγνώστες του “Παιδικού Κόσμου”, του λαμπρού εκείνου περιοδικού που το έχτισε και το εμψύχωσε είκοσι δύο ολόκληρα χρόνια ο Γεώργιος Βλέσσας, με βαθύτατη συγκίνηση είμαστε τώρα μαζί του, αλλά μαζί μας, είναι και η ανάμνηση και η νοσταλγία των παιδικών μας χρόνων, τότε που είχα κι εγώ, ένδεκα χρονών παιδί, το όραμα ενός κόσμου με ανθρωπιά, δικαιοσύνη τρυφερότητα και χαμόγελο… τότε που ήμουν αναγνώστης και αδέξιος συνεργάτης…”.
Αντώνης Σαμαράκης, από την τιμητική εκδήλωση για το κ. Γ. Βλέσσα, στην Εστία Νέας Σμύρνης, στις 18 Απριλίου 1988.Η Σοφία Παράσχου – Χατζηδημητρίου γεννήθηκε στην Κάρπαθο και ζει στη Νέα Σμύρνη. Σπούδασε αρχαιολογία και ιστορία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και δούλεψε ως φιλόλογος στη Μέση Εκπαίδευση. Έχει μεταπτυχιακό δίπλωμα στην ειδίκευση “Διδακτική Γλώσσας-Λογοτεχνία-Θέατρο στην Εκπαίδευση” και διδακτορικό στην Παιδική Λογοτεχνία. Το 2002 έγινε διευθύντρια στο Πειραματικό Γυμνάσιο της Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης και το 2003 έγινε σχολική σύμβουλος φιλολόγων στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά, όπου υπηρετεί μέχρι σήμερα. Έχει εκδώσει λογοτεχνικά βιβλία για παιδιά εφήβους και ενηλίκους. Είναι παντρεμένη και μητέρα τριών παιδιών.

Συγγραφέας: Παράσχου – Χατζηδημητρίου Σοφία
Εκδότης: Βογιατζή – ErmisGraphics
Έτος έκδοσης: 2007
ISBN: 960-87141-8-4
Σελίδες: 486
Σχήμα: 30χ22
Κατηγορίες: Περιοδικά – Ιστορία , Περιοδικά – Ελλάς

Τιμή σε ιστοσελίδες: 27.21 €