Το περιοδικό Κριτική (1959-1961)

Περιγραφή
Τα εκτενή κείμενα κριτικής και στοχασμού του περιοδικού συγκροτούν δύο κύριους θεματικούς άξονες: α) τον έλεγχο της μαρξιστικής αισθητικής, όπως αυτή είχε επιβληθεί από τις μεσοπολεμικές και μεταπολεμικές κομματικές επιταγές και β) την ανάγκη επανεξέτασης του μοντερνισμού της Γενιάς του ’30· εδώ εντάσσεται και η προσπάθεια καθορισμού της φυσιογνωμίας του ποιητικού και κριτικού λόγου της Πρώτης Μεταπολεμικής Γενιάς.
Η «Κριτική» παρέμεινε πιστή στις αρχικές δεσμεύσεις της: έγινε όργανο της Πρώτης Μεταπολεμικής Γενιάς, καθώς ανέδειξε τον κριτικό λόγο των πνευματικών ανθρώπων, κυρίως ποιητών-κριτικών, της πρώτης μεταπολεμικής περιόδου και έγινε, έτσι, το πρώτο βήμα συστηματικής έκφρασής τους· δεν περιχαρακώθηκε ιδεολογικά μέσα στην ιδεολογική και πολιτική διαμάχη της εποχής, γιατί άσκησε έλεγχο και κριτική με όρους δημοκρατικούς και πλουραλιστικούς, γι’ αυτό και ο διάλογος μέσα από τις στήλες του περιοδικού βρήκε γόνιμο έδαφος.Ο Μιχ. Γ. Μπακογιάννης γεννήθηκε στον Πειραιά (1966). Σπούδασε φιλολογία στο Α.Π.Θ. (1984-1988), όπου εκπόνησε τη μεταπτυχιακή του εργασία (1991) και τη διδακτορική του διατριβή (2001). Παρακολούθησε επίσης σεμινάρια ως υπότροφος στο Faculty of Mediaeval and Modern Languages and Literature στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης (1991). Διδάσκει στο Πειραματικό Γυμνάσιο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
Είναι μέλος του Εργαστηρίου Βιβλιολογίας και συμμετείχε στην έρευνα και την καταγραφή των αθηναϊκών περοδικών λόγου και τέχνης 1901-1925· έχει συντάξει τα ευρετήρια του περιοδικού «Το Περιοδικόν μας» (1900-1902) και της «Κριτικής» (1959-1961) στη σειρά «Ευρετήρια περιοδικών λόγου και τέχνης».

Συγγραφέας : Μπακογιάννης Μιχάλης Γ.
Υπεύθυνος Σειράς : Καράογλου Χαράλαμπος Λ.
Εκδότης : University Studio Press
Έτος έκδοσης : 2004
ISBN : 960-12-1257-4
Σελίδες : 413
Σχήμα : 20χ14
Κατηγορίες : Περιοδικές εκδόσεις, Περιοδικά – Ιστορία
Σειρές : Νέα Ελληνική Φιλολογία

Τιμή σε ιστοσελίδες: 15.12 €

Όλες οι πληροφορίες σε αυτή τη σελίδα προέρχονται από το χώρο αποκλειστικά για πληροφορίες www.public.gr και dioptra.gr ιστοσελίδα μας με αυτό το βιβλίο.