Το πέρασμα

Περιγραφή
Ο Δημήτρης Κούρος καλλιτέχνης με μακρόχρονη πορεία στο χώρο της ζωγραφικής, αποκαλύπτει τώρα μια άλλη του πλευρά. Αποφασίζει να μιλήσει τη γλώσσα της ποίησης ή μάλλον να μοιραστεί μαζί μας την μυστική του σχέση με την ποίηση, η οποία ξεκινά από τα νεανικά του χρόνια.
Η συλλογή του αυτή αποτελεί το απόσταγμα μιας επίσης μακρόχρονης διαδρομής μα πρωτίστως αποτελεί μια ημερολογιακή καταγραφή των σταδίων εξέλιξης της σχέσης του δημιουργού με την ποίηση, καθώς συμπεριλαμβάνονται σε αυτή ποιήματα προερχόμενα από τα εφηβικά του χρόνια μέχρι σήμερα. […]
(Βασιλική Κάππα, απόσπασμα από τον πρόλογο)Ο Δημήτρης Κούρος γεννήθηκε στην Τρίπολη το 1957. Ανακαλύπτει τον κόσμο της ζωγραφικής, τη μαγική και μεγάλη περιπέτεια του φωτός και των χρωμάτων από τα εφηβικά του χρόνια, με οδηγό σ’ αυτή την πρώτη γνωριμία και αναζήτηση, τον Αντώνη Γκλίνο.
Φοιτά στην Σχολή Καλών Τεχνών της Τήνου όπου διδάσκεται και μελετά την τέχνη της ζωγραφικής, του μαρμάρου και της γλυπτικής με δάσκαλο τον Γιάννη Μανιατάκο (1976-1979).
Συνεχίζει τις σπουδές του στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, όπου και γίνεται δεκτός στα εργαστήρια των Δημήτρη Μυταρά και Δημήτρη Καλαμαρα (1979).
Εργάζεται με τον Δημήτρη Ταλαγάνη για τη δημιουργία των σκηνικών και των γλυπτών για το ανέβασμα της θεατρικής παράστασης του έργου του Γιάννη Ρίτσου «Μαντατοφόρες» (1983).
Παρουσιάζει έργα του από τον κύκλο «Τα Ορφικά» στο Αρκαδικό Φεστιβάλ (1983-1984) και στην Αθήνα (1985).
Βρίσκεται με υποτροφία στο Παρίσι, όπου ζει και εργάζεται για τρία χρόνια, με δασκάλους του τον γλύπτη Cezar και τον Francois Duffot (1986-1989).
Έργα του εκτίθενται στο Μητροπολιτικό Μουσείο Lieno του Τόκιο (1987).
Ολοκληρώνει και παρουσιάζει την πρώτη ενότητα των «Ορφικών» στη Γαλλία (1988).
Παρουσιάζει την ενότητα έργων του από τον κύκλο «Άνθη της πέτρας» σε ατομική έκθεση στην Τρίπολη (1991).
Έργάζεται πάνω στη ζωγραφική ενότητα «Φιλοκτήτης» (1992).
Μελετά για ένα μήνα την τέχνη της Βυζαντινής Αγιογραφίας στο Άγιον Όρος (1995).
Παρουσιάζει μέρος έργων του από την ενότητα «Σιωπής αντίλαλος» σε ομαδική έκθεση στην Τρίπολη (1996).
Παράγει έργο για την Μονή Ιβήρων του Αγίου Όρους (1997-1998).
Πραγματοποιεί ατομική έκθεση στην αίθουσα τέχνης «Κούρος» στην Τρίπολη με γενικό τίτλο «Μέτοικος» (1999).
Εργάζεται πάνω στην ζωγραφική ενότητα «Φύση και ψυχή» (1999).
Φιλοτεχνεί τις προτομές των ευεργετών της Τρίπολης Γ. Χαντζή και Δ. Αθανασιάδη (2001-2002).
Εργάζεται και ολοκληρώνει μεγάλη γλυπτική παράσταση με μπρούντζο με θέμα τους Λαγκαδινούς μαστόρους για τα Λαγκάδια Αρκαδίας (2002-2003).
Έργα του Δημήτρη Κούρου βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές και δημόσιους χώρους στην Ελλάδα, την Γαλλία και τις Η.Π.Α, την Ιαπωνία και τον Καναδά.

Συγγραφέας : Κούρος Δημήτρης
Εικονογράφος : Κούρος Δημήτρης
Εκδότης : Ομάδα Νεανικής Πολυέκφρασης Αρκαδίας «Έλευσις»
Έτος έκδοσης : 2006
ISBN : 960-87755-1-5
Σελίδες : 53
Σχήμα : 20χ13
Κατηγορίες : Νεοελληνική ποίηση

Τιμή σε ιστοσελίδες: 4.53 €

Όλες οι πληροφορίες σε αυτή τη σελίδα προέρχονται από το χώρο αποκλειστικά για πληροφορίες www.public.gr και dioptra.gr ιστοσελίδα μας με αυτό το βιβλίο.