Το μετέωρο βήμα της Ελλάδας

Περιγραφή
Το μοντέλο οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης πάνω στο οποίο βασίστηκε η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια φτάνει πια στο τέλος του και στη θέση του γεννιέται ένα νέο.
Το πολιτικό σύστημα παρακολουθεί τη σταθερή μετατόπιση των τεκτονικών πλακών της οικονομίας και της κοινωνίας φανερά αμήχανο. Φοβάται το καινούργιο και αδυνατεί να παρακολουθήσει τους νέους κώδικες επικοινωνίας που χρησιμοποιεί η κοινωνία. Το πολιτικό προσωπικό -αντί να είναι ο καθρέφτης της κοινωνίας που αλλάζει- μοιάζει να είναι όλο και περισσότερο σε αναντιστοιχία με αυτήν.
Αναζητείται λοιπόν επειγόντως ένας νέος πολιτικός λόγος. Σύγχρονος, κατ’εξοχήν όχι ξύλινος. Ανατρεπτικός, για να μπορέσει να πείσει την Ελληνική κοινωνία να τολμήσει μεγάλες ρήξεις σε δύσκολους τομείς: στην εκπαίδευση, στην οικονομία, στο μοντέλο διακυβέρνησης, στο κράτος πρόνοιας.
Αλλά και ενωτικός, καθησυχαστικός, γιατί πρέπει να καταφέρει να χτίσει νέες κοινωνικές συμμαχίες που θα στηρίξουν τις αλλαγές και τις ανατροπές. Γιατί αν υπάρχει κάτι που έχουμε μάθει είναι ότι αλλαγές του μεγέθους που χρειάζεται η χώρα μας με την κοινωνία απέναντι δεν μπορεί να πετύχει κανείς.
Ο πολιτικός χώρος που θα μπορέσει να εκφράσει πειστικά αυτήν την προσδοκία στις επόμενες εκλογές αλλά και τα επόμενα χρόνια θα κυριαρχήσει στην πολιτική ζωή. Ελπίζω και πιστεύω πως θα είναι ο πολιτικός χώρος στον οποίο ανήκω, το ΠΑΣΟΚ, και πως στην πορεία αυτή θα μπορέσω και εγώ να συνεισφέρω με τις δικές μου δυνάμεις.Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου έχει σπουδάσει οικονομικά στην Αγγλία και την Αμερική και κατέχει διδακτορικό δίπλωμα από την Σχολή Οικονομικών του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (London School of Economics).
Μετά τις σπουδές του, εργάστηκε επί 10 χρόνια στη Γαλλία, στο διεθνή Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Ασχολήθηκε με θέματα βιομηχανίας και νέων τεχνολογιών και έγραψε μελέτες για τις οικονομικές πολιτικές των χωρών-μελών του ΟΟΣΑ και της Ελλάδας.
Μετά από 20 σχεδόν χρόνια απουσίας στο εξωτερικό για σπουδές και επαγγελματική σταδιοδρομία, επέστρεψε στην Ελλάδα το 1998 ως Σύμβουλος του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη με αντικείμενο το σχεδιασμό της στρατηγικής της χώρας μας για την είσοδό της στη νέα εποχή της «Κοινωνίας της Πληροφορίας», αξιοποιώντας τις δυνατότητες που δίνουν οι νέες τεχνολογίες των υπολογιστών και των δικτύων επικοινωνίας για ανάπτυξη, απασχόληση και βελτίωση της ποιότητας ζωής.
Από το 2000 έως το 2002 διατέλεσε Ειδικός Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομίας με αντικείμενο τη διαχείριση του Επιχειρησιακού Προγράμματος για την Κοινωνία της Πληροφορίας προϋπολογισμού 2,8 δις. Ευρώ (1 τρις. Δρ.). Από το πρόγραμμα αυτό χρηματοδοτήθηκαν τα εργαστήρια πληροφορικής και τα δίκτυα στα σχολεία, τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών, ενισχύθηκαν επιχειρήσεις για την είσοδό τους στην ψηφιακή οικονομία και υλοποιήθηκαν δράσεις κατάρτισης ανέργων στις νέες τεχνολογίες.
Από το 2002 διατέλεσε σύμβουλος του Υπουργού Οικονομίας, εκπρόσωπος της Ελλάδας στην Επιτροπή Οικονομικής Πολιτικής (Economic Policy Committee) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέλος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, μέλος του Δ.Σ. του ΟΤΕ, και συντονιστής της προετοιμασίας της «Χάρτας Σύγκλισης» της Ελληνικής οικονομίας.
Κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2003, ήταν συντονιστής για τη «διαδικασία της Λισσαβώνας», το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα οικονομικών και κοινωνικών μεταρρυθμίσεων.
Το Σεπτέμβριο 2003 ορίστηκε με απόφαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ Διευθυντής του Κόμματος με αρμοδιότητα τον συντονισμό των πρωτοβουλιών του Κόμματος υπό τον Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής.
Στις βουλευτικές εκλογές του 2004, ήταν υποψήφιος με το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ στο Νομό Κοζάνης και έλαβε πάνω από 8.200 ψήφους, διπλασιάζοντας σχεδόν τους 4.300 ψήφους που είχε λάβει στην πρώτη του εμφάνιση στο ψηφοδέλτιο του Νομού στις εκλογές του 2000. Οι δύο εκλεγέντες βουλευτές του ΠΑΣΟΚ το 2004 έλαβαν 10.700 και 9.000 σταυρούς περίπου αντίστοιχα.
Μετά τις εκλογές, ανέλαβε οικονομικός σύμβουλος του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου.
Με απόφαση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ορίστηκε μέλος του Διοκητικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Στρατηγικών και Αναπτυξιακών Μελετών (ΙΣΤΑΜΕ) – Ανδρέας Παπανδρέου.
Το Μάιο του 2005, εξελέγη μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ στο 7ο Συνέδριο.
Από το 2001 έως σήμερα, είναι επισκέπτης καθηγητής στο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Γεννήθηκε το 1961. Είναι παντρεμένος με τη συγγραφέα Jacoline Vinke και έχει δύο γιους, το Νικόλα και το Στέφανο.

Συγγραφέας: Παπακωνσταντίνου Γιώργος 1961-
Εκδότης: Εκδόσεις Παπαζήση
Έτος έκδοσης: 2007
ISBN: 960-02-2133-2
Σελίδες: 318
Σχήμα: 21χ14
Κατηγορίες: Οικονομική ανάπτυξη – Ελλάς, Πολιτική – Ελλάς – Λόγοι, δοκίμια, διαλέξεις, Κοινωνική πολιτική – Ελλάς

Τιμή σε ιστοσελίδες: 8.05 €