Το λιοντάρι και το ποντίκι

Περιγραφή
«Το λιοντάρι και το ποντίκι» μας λέει πως ποτέ μια καλή πράξη δεν πάει χαμένη. Πως ακόμα και το πιο δυνατό πλάσμα μπορεί να έχει την ανάγκη του αδύναμου. Αλλά και ανεξάρτητα απ’ αυτό, κάθε πλάσμα έχει την αξία του και κανείς δεν έχει δικαίωμα να του κάνει κακό, απλώς και μόνο επειδή είναι ισχυρότερος.Αίσωπος (625-560 π.Χ). Γεννήθηκε στο Αμόριο της Φρυγίας, και πέθανε στους Δελφούς, όπου είχε σταλεί από το Βασιλιά Κροίσο, γα να λάβει χρησμό του Δελφικού μαντείου, αλλά κατηγορήθηκε εκεί για ιεροσυλία και καταδικάσθηκε σε θάνατο από ιεροδικαστές. Γκρεμίσθηκε δε από την κορυφή του Παρνασσού.
Ο Αίσωπος είναι ο διασημότερος από τους αρχαίους μυθοποιούς, αναμφισβήτητος πατέρας του αρχαίου μύθου. Τη βιογραφία του τη συνέγραψε τον 14ο μ.Χ. αιώνα ο μοναχός Μάξιμος Πλανούδης και περιέχονται σε αυτή ένα σωρό ανέκδοτα γα τη ζωή και την εν γένει δράση του. Θεωρείται επίσης σαν ο κορυφαίος της λεγόμενης «διδακτικής μυθολογίας». Οι μύθοι του έχουν συγκεντρωθεί σε «Συλλογή Αισώπειων μύθων» και πρωταγωνιστές σε αυτούς είναι, κατά το πλείστον, ορισμένα ζώα, όπως η αλεπού, το λιοντάρι, το ελάφι κ.ά. Είναι δε αυτοί μικρά οικιακά αφηγήματα, διατυπωμένα με μεγάλη συντομία. Ο χαρακτήρας τους είναι ηθικοδιδακτικός, συμβολικός και αλληγορικός. Ο Αίσωπος ήταν ταπεινής καταγωγής και τέρας ασχήμιας αλλά, παράλληλα ήταν ευφυέστατος. Παρά το ότι, όσο ζούσε, ήταν δούλος, οι Αθηναίοι του έστησαν αργότερα ανδριάντα, για να δείξουν έτσι ότι κάθε άνθρωπος αξίας, πρέπει, ανεξάρτητα από την καταγωγή του να τιμάται.

Συγγραφέας : Αίσωπος
Εικονογράφος : Παπασταθοπούλου Νίκη
Διασκευαστής : Χατζημανώλη Άννα
Εκδότης : Κίρκη
Έτος έκδοσης : 2003
ISBN : 960-7010-44-2
Σελίδες : 18
Σχήμα : 19χ17
Κατηγορίες : Μύθοι – Βιβλία για παιδιά
Σειρές : Αισώπου Μύθοι

Τιμή σε ιστοσελίδες: 7.47 €

Όλες οι πληροφορίες σε αυτή τη σελίδα προέρχονται από το χώρο αποκλειστικά για πληροφορίες www.public.gr και dioptra.gr ιστοσελίδα μας με αυτό το βιβλίο.