Το λαϊκό τραγούδι

Περιγραφή
Ήχοι και νότες, εικόνες και λόγια, πρόσωπα και έργα…
Το χθες επιμελώς αποτυπωμένο στο σήμερα=Sounds and strains, pictures and words, faces and acts…
Yesterday carefuly presented in today.
Το τραγούδι είναι εκείνο το μέσο ψυχαγωγίας, έκφρασης και δημιουργίας, στο οποίο έχουν άμεση πρόσβαση τα φτωχά κοινωνικά στρώματα. Οι μουσικολόγοι αναφέρουν ότι τα πρώτα τραγούδια δημιουργήθηκαν στον χώρο της υπαίθρου με σκοπό το συντονισμό της ομαδικής εργασίας και στη συνέχεια της εξέλιξης τους, για να συνοδεύσουν μουσικά εκδηλώσεις όπως γάμοι, γιορτές, εξύμνηση τοπικών ή εθνικών ηρώων και να εκφράσουν τον έρωτα.
Με την επικράτηση των ιδιαίτερων εκείνων οικονομικών συνθηκών που οδήγησαν ολόκληρες κοινωνικές ομάδες στην ανέχεια, η θεματολογία των τραγουδιών άλλαξε και στη μουσική εισήχθησαν νέα στοιχεία. Έτσι π.χ. στις φτωχικές παράγκες τις Αμερικής γεννήθηκε το Rhythm n’ Blues και η Jazz. Στην Κούβα το Son στην Πορτογαλία το Fado στην Αργεντινή το Tango, στον Πειραιά το Ρεμπέτικο.
Η εξέλιξη όλων αυτών των μουσικών ειδών είναι αρκετά κοινή. Στην αρχή απορρίφθηκαν από το μουσικό και κοινωνικό κατεστημένο ως τραγούδια του υποκόσμου και ανάξια καλλιτεχνικής αναφοράς.
Η θεματολογία τους είναι επίσης κοινή. Ο έρωτας, ο θάνατος , η φτώχεια, οι αγωνίες και τα διάφορα πάθη τους, κυριαρχούν στιχουργικά. Η περιφρονητική στάση τους απέναντι στην κάθε λογής εξουσία τους συντροφεύει. Ο μποέμικος τρόπος ζωής των ηρώων αυτών, η περιφρόνηση στο χρήμα και κάθε υλικό αγαθό και το τραγικό τέλος που τους βρίσκει στο περιθώριο της κοινωνίας είναι επίσης κοινά.
Αυτή η έκδοση παρακολουθεί την ιστορική εξέλιξη του ρεμπετολαϊκού μεταπολεμικού τραγουδιού, τα χαρακτηριστικά του, τους σημαντικότερους συντελεστές του και τα έργα τους, καταγράφοντας παράλληλα ηχογραφήσεις της περιόδου 1945 – 1955=Songs are a means of expression, entertainment and creativity that are easily accessible to people in lower income brackets. Musicologists say that the first songs were created in the open air as a way of coordinating teamwork and then to accompany occasions such as weddings, festivals, praising local or national heroes and to express love.
In times of great poverty, the themes of songs changed and incorporated new elements. For example, rhythm and blues and jazz in the poor districts of America, son in Cuba, fado in Portugal, the tango in Argentina and rebetiko in Piraeus.
The development of all these types of music had much in common. At first they were rejected by the music establishment as being songs. of the underworld, unworthy of mention as artistic forms of expression.
Their themes also had much in common. Love, death, poverty, anxiety and passions prevail in the lyrics, along with a distaste for anything to do with authority. Their heroes led bohemian lifestyles, rejected money and all material goods and usually had tragic fates on the fringes of society.
This collection follows the history of rebetiko-popular songs in the period between the two World Wars, their particular characteristics, the singers that made them famous and recordings dating from 1945-1955.
Ο Πέτρος Ταμπούρης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1964. Στις σπουδές του συμπεριλαμβάνεται εκτός από τις καθαρά μουσικές και η πληροφορική στο Ε.Μ.Π. Από μικρή ηλικία ασχολήθηκε με τα λαϊκά όργανα και την ελληνική μουσική. Είναι δεξιοτέχνης στο κανονάκι αλλά και σε άλλα λαϊκά όργανα.
Ανακαλύπτοντας την βυζαντινή εκκλησιαστική μουσική και τη θεωρία της, την ελληνική λαϊκή μουσική και γνωρίζοντας πολλούς λαϊκούς οργανοπαίχτες γρήγορα άρχισε να δραστηριοποιείται και σαν συνθέτης και σαν ερευνητής.
Έχει μια ισχυρή παρουσία τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα και την Ευρώπη με δισκογραφικές εκδόσεις και έρευνα πάνω στην αρχαία και την μεσαιωνική – μεταβυζαντινή κοσμική μουσική και τα ελληνικά λαϊκά όργανα.
Πειραματίστηκε στην ανακατασκευή αλλά και τις τεχνικές παιξίματος αρχαίων ελληνικών οργάνων.
Επίσης έχει επιμεληθεί δισκογραφικές σειρές με ανατυπώσεις ηχογραφήσεων από δίσκους 78 στροφών του ελαφρού, ρεμπέτικου, σμυρναίικου και δημοτικού ελληνικού τραγουδιού.
Στις εργασίες του ανήκουν δισκογραφικές εκδόσεις σχετικές με την παραδοσιακή μουσική των βαλκανικών λαών και το ελληνικό δημοτικό τραγούδι.
Παράλληλα παρουσίασε τραγούδια του σε στίχους του Θοδωρή Γκόνη σε δύο κύκλους τραγουδιών και μελοποίησε το ποίημα «Δωδεκάλογος του Γύφτου» του Κωστή Παλαμά. Τραγούδια του έχουν ερμηνεύσει οι : Γεράσιμος Ανδρεάτος, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Ελευθερία Αρβανιτάκη, Αναστασία Μουτσάτσου, Αλέξανδρος Χατζής, Κώστας Παυλίδης, Χριστιάνα, κ.ά.
Έχει συμμετάσχει ως μουσικός σε συναυλίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό συνεργαζόμενος με τους γνωστότερους Έλληνες συνθέτες όπως, τον Γ. Μαρκόπουλο, τον Μ. Χατζιδάκη, τον Ν. Ξυδάκη και άλλους.
Συνέθεσε μουσική για τον εορτασμό το 1996 των 100 χρόνων των σύγχρονων Ολυμπιακών αγώνων που παρουσιάστηκε στο Παναθηναϊκό στάδιο και στην Ατλάντα και παρουσιάζει μουσική του σε συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Έχει γράψει μουσική για το θέατρο στην Ελλάδα, συνεργαζόμενος με κρατικά κυρίως θέατρα για παραστάσεις αρχαίου ελληνικού δράματος.
Από το 2000 και μετά άρχισε να γράφει μουσική για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση στο εξωτερικό. (Βραζιλία, Καναδάς, ΗΠΑ).
Δημιούργησε και διευθύνει τη μουσική ομάδα «Μέλος αρχαίον» η οποία από το 1996, στα πλαίσια προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει εμφανιστεί στην Ελλάδα, Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Αγγλία, Πολωνία σε διάφορες εκδηλώσεις.

Συγγραφέας : Ταμπούρης Πέτρος
Μεταφραστής : Βαρβαρέσου Υβέτ
Εκδότης : FM Records
Έτος έκδοσης : 2008
ISBN : 960-6613-58-5
Σελίδες : 112
Σχήμα : 21χ15
Κατηγορίες : Λαϊκά τραγούδια, Ελληνικά, Τραγούδια, Ελληνικά – Ιστορία , Μουσική, Ελληνική – Ιστορία
Σειρές : Artbooks

Τιμή σε ιστοσελίδες: 19.86 €

Όλες οι πληροφορίες σε αυτή τη σελίδα προέρχονται από το χώρο αποκλειστικά για πληροφορίες www.public.gr και dioptra.gr ιστοσελίδα μας με αυτό το βιβλίο.