Το κινητό παιχνιδάδικο

Περιγραφή
Φτάνοντας αργά τη νύχτα στην Οξφόρδη για διακοπές, ο ποιητής Ρίτσαρντ Κάντογκαν βρίσκει τυχαία το πτώμα μιας γυναίκας μέσα σ’ ένα κατάστημα παιχνιδιών. Όταν επιστρέφει μαζί με την Αστυνομία, το κατάστημα παιχνιδιών έχει εξαφανιστεί, στη θέση του βρίσκεται ένα παντοπωλείο και το πτώμα δεν υπάρχει πουθενά.
Ο Κάντογκαν ενώνει τις δυνάμεις του με τον εκκεντρικό καθηγητή Τζέρβας Φεν για να λύσουν το μυστήριο. Έχοντας να παλέψει μια παραπλανητικά στοιχεία βασισμένα σε σατιρικά πεντάστιχα, με μία ασυνήθιστη διαθήκη, μ’ ένα απίθανο έγκλημα και ίχνη που εξαφανίζονται εν ριπή οφθαλμού, το φιλομαθές ντουέτο ξεσηκώνει την πανεπιστημιούπολη αποφασισμένο να βρει απαντήσεις στα ερωτήματά του. Το πιο φημισμένο μυθιστόρημα του Κρίπιν είναι γρήγορο, αστείο και γεμάτο απολαυστικούς λογοτεχνικούς και γλωσσικούς γρίφους.
Φίλοι του Έντμουντ Κρίπιν ήταν μεταξύ άλλων ο Φίλιπ Λάρκιν, ο Κίνγκσλεϋ Έιμις, και η Άγκαθα Κρίστι. Αντιπαθούσε τα σκυλιά, τον γαλλικό κινηματογράφο, την αναγέννηση του βρετανικού κινηματογράφου, την ψυχανάλυση, τα ψυχολογικά-ρεαλιστικά αστυνομικά μυθιστορήματα και το σύγχρονο θέατρο.
“Από τους θησαυρούς της βρετανικής αστυνομικής λογοτεχνίας που δεν έχουν ανακαλυφθεί ακόμα: Ο Κρίσπιν είναι ένας ευφυής αφηγητής και οι ιστορίες του είναι ανθρώπινες, απροσδόκητες και ανατρεπτικά απολαυστικές”.
(A.L. Kennedy)
“Απολαυστικό […] συγκαταλέγεται στα πιο διασκεδαστικά κι ανάλαφρα μυθιστορήματα που γράφτηκαν ποτέ”.
(Washington Post)
“Κλασικό ροκοκό μυθιστόρημα. Έξυπνη και αστεία ιστορία, που δικαιολογεί τη φήμη της”.
(The Times)Το πραγματικό όνομα του Έντμουντ Κρίσπιν ήταν (Ρόμπερτ) Μπρους Μοντγκόμερυ. Γεννήθηκε το 1921 από Ιρλανδοσκωτσέζικη οικογένεια, και σπούδασε Σύγχρονες Γλώσσες στα κολέγια Μέρτσαντ Ταίηλορ’ς και Σαιντ Τζών της Οξφόρδης. Το πρώτο του αστυνομικό μυθιστόρημα και η πρώτη του μουσική σύνθεση είχαν την αποδοχή του κοινού ενόσω ο Κρίσπιν ήταν ακόμα φοιτητής. Επί δύο χρόνια εργαζόταν ως αναπληρωτής δάσκαλος σ’ ένα δημόσιο σχολείο και αργότερα αναγνωρίστηκε ως συνθέτης, ειδικά μουσικής για κινηματογράφο, αλλά και εκκλησιαστικής. Τις μουσικές συνθέσεις του υπέγραφε με το πραγματικό του όνομα. Σε προηγούμενες εκδόσεις των βιβλίων του, ο Κρίσπιν έγραψε τις αγαπημένες του ασχολίες: το κολύμπι, το υπερβολικό κάπνισμα, τον Σαίξπηρ, τις όπερες του Βάγκνερ και του Στράους, την απραξία και τις γάτες. Υπήρξε πάντα γερός πότης, για ένα διάστημα μάλιστα δεν έγραφε, καθώς αντιμετώπιζε προβλήματα λόγω του αλκοόλ. Έγραψε εννιά αστυνομικά μυθιστορήματα και δύο τόμους με διηγήματα. Εργάστηκε και ως βιβλιοκριτικός αστυνομικής λογοτεχνίας για τους “Sunday Times” από το 1967 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 1978, οπότε και πέθανε (από αίτια σχετιζόμενα πάλι με το αλκοόλ). Δύο χρόνια προτού πεθάνει, παντρεύτηκε τη γραμματέα του Άνν.

Συγγραφέας: Crispin Edmund 1921-1978
Μεταφραστής: Παπασταύρου Άννα
Εκδότης: Άγρα
Έτος έκδοσης: 2012
ISBN: 960-325-972-1
Σελίδες: 327
Σχήμα: 17χ12
Κατηγορίες: Αγγλική πεζογραφία – Μυθιστόρημα, Αστυνομική λογοτεχνία

Τιμή σε ιστοσελίδες: 9.45 €