Το κάλεσμα της θάλασσας

Περιγραφή
“Η αυτοσυγκέντρωση και ο συντονισμός όλων των μελών του σώματος ήταν απαραίτητα για να κινείται η βάρκα γρήγορα και σταθερά. Η συνεχής ροή της κίνησης μ’ έκανε να αισθάνομαι δυνατή και γεμάτη αυτοπεποίθηση. Κι όταν η αυτοσυγκέντρωση ήταν πλήρης ένιωσα ότι δεν υπήρχε διαφορά ανάμεσα στην εσωτερική σιωπή και την εξωτερική γαλήνη, στη δύναμη της ψυχής και τη μυϊκή ευρωστία. Η ψυχή, το σώμα, η βάρκα και η θάλασσα ήταν “Ένα”. Κι αυτή η εμπειρία της ενότητας έφερε ένα κύμα γαλήνης, χαράς και αρμονίας κι ένα βαθύ αίσθημα εσωτερικής ελευθερίας”.
Επίκεντρο του βιβλίου και συνδετικός κρίκος ανάμεσα στα κείμενα που περιέχει είναι η θάλασσα. Η συγγραφέας ανακαλεί στη μνήμη και παρουσιάζει με γλαφυρότητα ορισμένα προσωπικά της βιώματα στον Θερμαϊκό Κόλπο και στο Αιγαίο Πέλαγος. Μέσα από την αφήγηση περιπετειών της σε διάφορες ηλικίες δείχνει πώς η επαφή της με τη θάλασσα βοήθησε στη διαμόρφωση του χαρακτήρα και της κοσμοθεωρίας της. Η αφήγηση γίνεται επίσης με φόντο τη σχέση των Θεσσαλονικέων με τη θάλασσα, κυρίως τις δεκαετίες του ‘5Ο και ’60 (μετάβαση με βαποράκια για κολύμπι στα θέρετρα της απέναντι ακτής του Θερμαϊκού, ανάπτυξη του πανεπιστημιακού και σωματειακού ναυταθλητισμού, κ.λπ). Τα κείμενα συμπληρώνονται από φωτογραφίες.Η Αικατερίνη Γεωργουδάκη είναι ομότιμη καθηγήτρια του ΑΠΘ. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Έκανε προπτυχιακές σπουδές στο τμήμα αγγλικής γλώσσας και φιλολογίας του ΑΠΘ, μετεκπαιδεύσεις στα Πανεπιστήμια της Οξφόρδης και του Λονδίνου και μεταπτυχιακές σπουδές (ΜΑ και ΡhD) στο αγγλικό τμήμα του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Αριζόνα, ΗΠΑ, με ειδίκευση στην αμερικανική λογοτεχνία.
Γράφει στην ελληνική και αγγλική γλώσσα. Ο κύριος όγκος του συγγραφικού της έργου είναι επιστημονικές μελέτες για την αμερικανική λογοτεχνία του 19ου και 20ού αιώνα. Δημοσιεύθηκαν σε βιβλία και επιστημονικά περιοδικά στις ΗΠΑ, Ευρώπη και Ελλάδα. Οι συγκριτικές της μελέτες επικεντρώνονται στην επίδραση του ελληνικού και άλλων ευρωπαϊκών πολιτισμών σε Αμερικανούς συγγραφείς, στην υποδοχή του έργου Αμερικανών συγγραφέων από Έλληνες κριτικούς, στη μετάφραση των έργων τους στα ελληνικά και την επίδραση τους σε Έλληνες συγγραφείς, στη σύγχρονη λογοτεχνία Ελληνίδων της διασποράς και Αμερικανίδων, στις σπουδές γυναικείων θεμάτων στην Ελλάδα και Ευρώπη, κ.ά. Έχει δημοσιεύσει επίσης ποιήματα και πεζογραφήματα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Συγγραφέας: Γεωργουδάκη Αικατερίνη
Εκδότης: University Studio Press
Έτος έκδοσης: 2007
ISBN: 960-12-1608-1
Σελίδες: 53
Σχήμα: 21χ14
Κατηγορίες: Προσωπικές αφηγήσεις – Μαρτυρίες

Τιμή σε ιστοσελίδες: 4.20 €