Το θεώρημα του Αλμοδόβαρ

Περιγραφή
“Το θεώρημα του Αλμοδόβαρ” είναι μια μυθοπλασία με αυτοβιογραφικά στοιχεία του πρωτοεμφανιζόμενου 37χρονου συγγραφέα Αντόνι Κάζας Ρος, ο οποίος με το πρώτο του αυτό βιβλίο κέρδισε την κριτική και τους αναγνώστες.
Όπως ο συγγραφέας, ζει σε πλήρη απομόνωση ύστερα από ένα σοβαρό ατύχημα, από το οποίο ίσως βγήκε παραμορφωμένος, έτσι και ο ήρωάς του, παραμορφωμένος από αυτοκινητικό ατύχημα, όπου η φίλη του σκοτώνεται, επιλέγει να ζήσει για δεκαπέντε ολόκληρα χρόνια χωρίς να έρχεται σε επαφή με τους ανθρώπους: διαβάζει πολύ, ακούει μουσική, δουλεύει μέσω Ίντερνετ.
Φαίνεται πως έχει καταφέρει να λύσει την εξίσωση της δύσκολης ζωής του, να ξεπεράσει τη σύγχρονη δικτατορία της ομορφιάς -ή της ομοιομορφίας- επιλέγοντας την απομόνωση ή την κάλυψη του προσώπου του όταν βγαίνει τις νύχτες. Μια τέτοια νύχτα συναντά τον σκηνοθέτη Πέδρο Αλμοδόβαρ, ο οποίος ενδιαφέρεται να κάνει ταινία το δράμα του. Η συνάντηση του ήρωα-αφηγητή με τον σκηνοθέτη και το γεγονός ότι ο Αντόνι νιώθει και πάλι ποθητός, και κυρίως αποδεκτός, τον οδηγούν σε μια γεμάτη πάθος αναζήτηση της προσωπικής του απελευθέρωσης από την απομόνωση που του επέβαλε η παραμόρφωσή του.
“Το θεώρημα του Αλμοδόβαρ”, το οποίο εκτυλίσσεται στη Γένοβα, είναι ένα βαθιά σύγχρονο μυθιστόρημα για τη μοναξιά, τη δικτατορία της ομορφιάς, τον κυνισμό, τους πολέμους, το φόβο του βλέμματος και τον έρωτα. Γραμμένο με κινηματογραφικό τρόπο πλημμυρίζει από μουσική, χρώματα και μυρωδιές.O Αντόνι Κάζας Ρος γεννήθηκε το 1972 στην Καταλονία, από μητέρα Ιταλίδα και πατέρα Καταλανό. Εξαιτίας ενός σοβαρού ατυχήματος, εγκατέλειψε τις σπουδές του στα Μαθηματικά. Δεν τον έχει δει ποτέ κανείς -πιθανολογείται πως έχει παραμορφωθεί- ούτε καν στις εκδόσεις Gallimard από τις οποίες το 2008 εκδόθηκε το πρώτο του μυθιστόρημα, “Το θεώρημα του Αλμοδόβαρ”, και τον Απρίλιο του 2009 η συλλογή μικρών πεζών “Mort au romantisme”.
“Το θεώρημα του Αλμοδόβαρ” αγαπήθηκε γρήγορα από το κοινό και την κριτική, που το χαρακτήρισε “ασύλληπτα δεξιοτεχνικό”, μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες, ενώ στην Ισπανία κέρδισε το Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα για το 2008.
Ο αινιγματικός Άντονι Κάζας Ρος σήμερα ζει στη Ρώμη, όπου και ετοιμάζει το επόμενο έργο του με τίτλο “Chroniques de la derniere revolution”.

Συγγραφέας: Casas Ros Antoni
Μεταφραστής: Διονυσοπούλου Σοφία
Υπεύθυνος Σειράς: Κεχαγιόγλου Ελένη
Εκδότης: Ελληνικά Γράμματα
Έτος έκδοσης: 2009
ISBN: 960-19-0502-2
Σελίδες: 204
Σχήμα: 21χ14
Κατηγορίες: Γαλλική πεζογραφία – Μυθιστόρημα, Γαλλόφωνη πεζογραφία – Μυθιστόρημα
Σειρές: Σύγχρονη Ξένη Πεζογραφία

Τιμή σε ιστοσελίδες: 13.34 €