Το επόμενο βήμα της πολιτικής

Περιγραφή
Τα σύγχρονα πολιτικά συστήματα αντιμετωπίζουν σχεδόν παντού νέες προκλήσεις και πρωτόγνωρα διλήμματα. Η δραματική επιτάχυνση της παγκοσμιοποίησης, το τέλος του διπολισμού και τώρα η βαθιά και συστημικής υφής διεθνής οικονομική κρίση άλλαξαν ριζικά τα δεδομένα της πολιτικής πράξης και θεωρίας, αλλά και αυτά της οικονομίας. Οι παραδοσιακοί θεσμοί πολιτικής και κοινωνικής εκπροσώπησης και αντιπροσώπευσης βρίσκονται σε αμηχανία. Η δημόσια σφαίρα, απαραίτητη όσο ποτέ άλλοτε για την ανανέωση της δημοκρατίας και την επεξεργασία των δημόσιων πολιτικών σχετικά με την αναδιανομή των πόρων, τη βιώσιμη ανάπτυξη και τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής, αμφισβητείται και συρρικνώνεται. Η αύξηση των ανισοτήτων τροφοδοτεί μία νέου τύπου κοινωνική δυναμική αμφισβήτησης και ανατροπής, τη στιγμή που τόσο ο δημόσιος τομέας όσο και η αγορά και η επιχείρηση γενικότερα βιώνουν μεγάλη κρίση ταυτότητας, στρατηγικής και αξιοπιστίας.
Αυτό που χρειάζεται σήμερα η πατρίδα μας είναι μία ριζική αλλαγή πολιτικού παραδείγματος, κοινωνικών αξιών και αναπόφευκτα ατομικών και συλλογικών συμπεριφορών. Η Ελλάδα βρίσκεται στο μεταίχμιο μίας νέας εποχής και, παρά την ταραχή και την απογοήτευση που υπάρχει, όλα δείχνουν ότι η πολλαπλή κρίση που διέρχεται η χώρα είναι μία μοναδική ευκαιρία για υπερβάσεις και ουσιαστικές δημιουργικές ανατροπές.Ο Αθανάσιος Δ. Θεοδωράκης γεννήθηκε το 1953 στα Γεράνεια Ελασσόνας. Είναι παντρεμένος κι έχει δύο παιδιά. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Στρασβούργου. Από το 1980 ασχολείται με τις ευρωπαϊκές υποθέσεις και τη συμμετοχή της Ελλάδας στην ΕΕ. Συμμετείχε ενεργά στις ελληνικές Προεδρίες στην ΕΕ και στη διάρκεια της 4ης ελληνικής Προεδρίας άσκησε καθήκοντα Γενικού Γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας στο Υπουργείο Εξωτερικών. Υπηρέτησε επί σειρά ετών στα Υπουργεία Εξωτερικών, Εθνικής Άμυνας και Τύπου και ΜΜΕ. Διετέλεσε Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στον τομέα της διεθνούς συνεργασίας για την ανάπτυξη. Υπήρξε επί σειρά ετών Πρόεδρος της επιτροπής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάπτυξης. Έχει δημοσιεύσει άρθρα και μελέτες σε θέματα ελληνικής πολιτικής, διεθνούς αναπτυξιακής συνεργασίας και ευρωπαϊκού προβληματισμού. Υπήρξε ιδρυτής της «Κοινοβουλευτικής Επιθεώρησης». Σήμερα υπηρετεί ως Γενικός Διευθυντής της ΥΔΑΣ στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Συγγραφέας : Θεοδωράκης Αθανάσιος Δ.
Εκδότης : Εκδόσεις Ι. Σιδέρης
Έτος έκδοσης : 2011
ISBN : 960-08-0576-8
Σελίδες : 127
Σχήμα : 21χ14
Κατηγορίες : Πολιτικές επιστήμες, Πολιτική – Ελλάς – Λόγοι, δοκίμια, διαλέξεις

Τιμή σε ιστοσελίδες: 8.82 €

Όλες οι πληροφορίες σε αυτή τη σελίδα προέρχονται από το χώρο αποκλειστικά για πληροφορίες www.public.gr και dioptra.gr ιστοσελίδα μας με αυτό το βιβλίο.