Το βιβλίο του Μεχμέτ

Περιγραφή
Το βιβλίο της Ναντιρέ Ματέρ συγκροτούν οι μαρτυρίες των έφεδρων στρατιωτών που υπηρέτησαν τη θητεία τους στον πόλεμο εναντίον των κούρδων ανταρτών, κατά την περίοδο 1984-1998. Οι αφηγήσεις τους αποτυπώνουν ανάγλυφα τον παραλογισμό και τη βία που κυριαρχούν στις εμπόλεμες περιοχές, σφραγίζουν τις ζωές των ανθρώπων και εξαπλώνονται σε ολόκληρη την κοινωνία. Οι ένστολοι μαχητές, που αναγκάστηκαν να συμμετάσχουν σε έναν πόλεμο συχνά παρά τη θέλησή τους, πολεμούν τον εχθρό, τρομοκρατούν τους πολίτες των περιοχών στις οποίες κινούνται, ενώ και οι ίδιοι είναι τρομοκρατημένοι. Γι’ αυτό μετά το τέλος της θητείας τους και την επανένταξη στους κανονικούς ρυθμούς της καθημερινότητας, αυτοί οι άνθρωποι με δυσκολία κατορθώνουν να ελέγξουν τη συσσωρευμένη βία, εκδηλώνουν αντικοινωνική συμπεριφορά, χάνουν το έλεγχο των λόγων και των πράξεών τους και συχνά φτάνουν στα άκρα.
Μέσα από τις εμπειρίες που καταθέτουν ο πόλεμος αυτός φωτίζεται από τη δική τους οπτική γωνιά, και αναδύονται η προσωπικότητα, τα αισθήματα, οι νοοτροπίες αλλά και οι αξίες του περιβάλλοντος στο οποίο έζησαν, μεγάλωσαν και ανήκουν. Ο λόγος τους είναι συγκλονιστικός στη μονότονη επανάληψη της βίας και του παραλογισμού της καθημερινότητας που βίωσαν, σφραγίζεται από τη μοναδικότητα της υποκειμενικής πρόσληψης, αλλά και της ανάκλησης των βιωμάτων τους, τα οποία λεκτικοποιούν σε ρέουσα αφήγηση, με μεγάλες σιωπές, πόνο και πολλή οργή.H Nadire Mater γεννήθηκε το 1949 στο Σιοκέ. Αποφοίτησε από την Ακαδημία Κοινωνικών Υπηρεσιών. Υπηρέτησε στον δημόσιο τομέα έως το 1981 και στη συνέχεια άρχισε να εργάζεται ως δημοσιογράφος. Από το 1991 εκπροσωπεί στην Τουρκία το Inter Press Service (IPS) και από το 1994 τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα.

Συγγραφέας : Mater Nadire
Μεταφραστής : Καράογλαν Φραγκώ, Κολοβός Ηλίας
Υπεύθυνος Σειράς : Μπουτζουβή Αλέκα
Εκδότης : Κατάρτι
Έτος έκδοσης : 2004
ISBN : 960-88206-1-8
Σελίδες : 437
Σχήμα : 22χ15
Κατηγορίες : Τουρκία – Ιστορία – Προσωπικές αφηγήσεις
Σειρές : Ιστορία – Προφορικές Μαρτυρίες

Τιμή σε ιστοσελίδες: 14.07 €

Όλες οι πληροφορίες σε αυτή τη σελίδα προέρχονται από το χώρο αποκλειστικά για πληροφορίες www.public.gr και dioptra.gr ιστοσελίδα μας με αυτό το βιβλίο.