Το αυτί και η φωνή

Περιγραφή
Το αυτί και η φωνή είναι στενά συνδεδεμένα το ένα με το άλλο με τρόπους όχι πάντα εύκολα κατανοητούς. Με βάση τα επιστημονικά δεδομένα τα οποία συγκέντρωσε, ο καθηγητής Tomatis παρουσίασε το 1953 την έρευνά του στη Γαλλική Ακαδημία των Επιστημών, στην οποία και καθιερώθηκε ο νόμος “Effet Tomatis” σύμφωνα με τον οποίο: “Η φωνή εμπεριέχει μόνο τις αρμονικές και τις συχνότητες που το αυτί ακούει”. Ως συνέπεια της βελτίωσης της ακοής, η φωνή αλλάζει αυτόματα. Σε πολλές περιπτώσεις, προβλήματα στη φωνή, στην άρθρωση, στο τραγούδι έχουν την αιτία τους σε προβλήματα που προϋπάρχουν στην ακοή και στην ακρόαση. Γνωρίζουμε ότι το αυτί ελέγχει τη χροιά, τις αρμονικές, την ένταση, το ρυθμό και τη ροή της φωνής. Μια επίπεδη φωνή είναι σύμπτωμα μιας φτωχής ανάλυσης ήχων. Εάν το αυτί είναι “αποσυντονισμένο” τότε και η φωνή θα είναι “αποσυντονισμένη”.
Ο καθηγητής Αλφρέντ Τοματίς γεννήθηκε το 1920 στη Νίκαια της Γαλλίας και πέθανε το 2001. Σπούδασε ιατρική στο Παρίσι, ειδικεύτηκε στην ωτορινολαρυγγολογία και ειδικότερα στη φωνιατρική. Ανέπτυξε τη μέθοδο της Ακουστικο-ψυχο-φωνολογίας που αποτελεί μια διαγνωστική και ηχοθεραπευτική μέθοδο η οποία βελτιώνει την ικανότητα του ατόμου να ακροάται, να αντιλαμβάνεται και να επικοινωνεί. Μέσω της ηχοθεραπευτικής διέγερσης, η μέθοδος επηρεάζει τον ψυχισμό του ανθρώπου, ο οποίος παίζει καθοριστικό ρόλο στην πρόσληψη και αποκωδικοποίηση των ηχητικών μηνυμάτων.
Από το 1974 κατέδειξε τη σχέση που υπάρχει ανάμεσα στο αυτί και τη φωνή, και μετά από πολυετή έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το αυτί σε συνεργασία με το κεντρικό νευρικό σύστημα ελέγχει την παραγωγή της φωνής. Ο λάρυγγας ακολουθεί απλώς τις οδηγίες τους. Η θεραπευτική τεχνική που θεμελίωσε για την επίλυση των προβλημάτων της ακρόασης και της επικοινωνίας στηρίχθηκε στην επιστημονική ανακάλυψη που κατοχυρώθηκε το 1957 στην Ακαδημία Επιστημών της Γαλλίας και στην Ακαδημία Ιατρικής του Παρισιού υπό τον τίτλο “Φαινόμενο Τοματίς”.

Συγγραφέας: Tomatis Alfred
Μεταφραστής: Παγουλάτου Μαρία
Εκδότης: Ελληνικά Γράμματα
Έτος έκδοσης: 1999
ISBN: 960-344-561-4
Σελίδες: 310
Σχήμα: 24χ17
Κατηγορίες: Ορθοφωνία, Ειδική αγωγή
Σειρές: Ειδική Αγωγή

Τιμή σε ιστοσελίδες: 13.51 €