ΤΟ ΑΡΟΤΡΟ ΤΟΥ ΦΕΓΓΑΡΙΟΥ

Περιγραφή
Με φόντο μια πόλη φανταστική, σε χρόνο που ενοποιεί το χθες με το σήμερα, μια σύγχρονη Οδύσσεια εκτυλίσσεται, όχι με τη μορφή έπους αλλά σαν ένα μοντέρνο, ποιητικό, συγκλονιστικό μυθιστόρημα. Ο Οδυσσέας των καιρών μας φεύγει από την πατρίδα του, αφήνοντας τους δικούς του πίσω από τα συρματοπλέγματα, με την ελπίδα να πέσουν κάποτε τα τείχη, να σταματήσει η βία, να αποκτήσουν ξανά φωνή τα ερημωμένα βουνά. Τα πρόσωπα της Οδύσσειας αποκτούν νέα χαρακτηριστικά και νέους συμβολισμούς, οι σκέψεις και οι πράξεις τους κουβαλούν την τραγικότητα των συνώνυμών τους ομηρικών ηρώων. Η επιστροφή του Οδυσσέα σηματοδοτεί τους νέους καιρούς που μέλλεται να έρθουν στα χώματα αυτά, που θα οργώσει το άροτρο του φεγγαριού.
Μέσα από την πορεία και τους στοχασμούς του αιώνιου ταξιδευτή παρουσιάζεται η ζωή με όλο το μεγαλείο και τις αντιθέσεις της. Ο Νίκος Κατσαλίδας κουβαλάει μέσα του ατόφια την ντοπιολαλιά των αρχέγονων βουνών της Ηπείρου, μπολιάζοντας το σώμα της λογοτεχνίας με μια φωνή γνήσια που ακούγεται ευδιάκριτα στο τοπίο της σύγχρονης ελληνικής πεζογραφίας.
Ο Νίκος Κατσαλίδας (1949), γιος του λαογράφου Γρηγόρη Κατσαλίδα, γεννήθηκε στην Άνω Λεσινίτσα των Αγίων Σαράντα, σε μια βορειοηπειρωτική οικογένεια με παραδόσεις. Είναι η πρωτότυπη, γνήσια, αυθεντική φωνή της σύγχρονης ποίησης των ελλήνων βορειοηπειρωτών. Αξιόλογος ποιητής, μεταφραστής, δοκιμιογράφος της εθνικής ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία, με πολλές τιμητικές διακρίσεις και βραβεία, ευρείας εμβέλειας. Έκανε ανώτερες φιλολογικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο των Τιράνων. Ανάμεσα στις ποιητικές του συλλογές αναφέρονται: “Το μοιρολόι του βουρκωμένου βουνού”, “…Κι η Σφίγγα μίλησε”. “…Τα πικρολέμονα”, “Τα εκατό εκατόφυλλα της Πούλιας”, “Η αμβροσία των βράχων”, “Το δάκρυ του κυκλάμινου”, “Η πύλη των βοριάδων”, “Οι προφητείες των δέντρων”, “Χίλια κοχύλια”, “Η πρώρα των άστρων”, “Η μοίρα του αμάραντου”. Είναι μέλος κι επίτιμο μέλος Λογοτεχνικών Ενώσεων και Σωματείων. Υπηρέτησε ως καθηγητής φιλολογίας στην ιδιαίτερη πατρίδα κι ως λογοτεχνικός υπεύθυνος στον τύπο της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας. Μετάφρασε στα αλβανικά ελληνική ποίηση και στα ελληνικά αλβανική. Αντιπροσωπευτικά του ποιήματα συμπεριλαμβάνονται σε διάφορες παγκόσμιες ανθολογίες, ενώ ο ίδιος μεταφράστηκε στα αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά. Είναι ένας απ’ τους ιδρυτές της οργάνωσης “Ομόνοια”. Αρνήθηκε την υποψηφιότηταα του βουλευτή για λόγους αρχής. Χρημάτισε Υπουργός Επικρατείας (παρά τω πρωθυπουργώ) (2001-2002) για τις μειονότητες στην Αλβανία.

Συγγραφέας: Κατσαλίδας Νίκος
Εκδότης: Ψυχογιός
Έτος έκδοσης: 2004
ISBN: 978-960-496-299-0
Σελίδες: 295
Σχήμα: 21χ14

Τιμή σε ιστοσελίδες: 9.80 €