Το αποτύπωμα του Eisenman

Περιγραφή
Ο Peter Eisenman είναι διεθνώς αναγνωρισμένος αμερικανός αρχιτέκτονας και παιδαγωγός, διευθυντής του γραφείου Eisenman Architects, καθηγητής στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Πανεπιστημίου Yale. Από το 1967 έως το 1982 διετέλεσε διευθυντής του Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής και Πολεοδομικών Μελετών στη Νέα Υόρκη, το οποίο ίδρυσε ο ίδιος.
Τα έργα του Eisenman ισοδυναμούν με κείμενα των οποίων το περιεχόμενο αφορά στην κατασκευή της τυχαιότητας. Πώς είναι δυνατόν διαμέσου του κειμένου, δηλαδή της γλώσσας, αυτής της υπέρτατης τεχνολογίας, αυτού του κατεξοχήν ορθολογικού εργαλείου, να γίνεται αναφορά σε μη ορθολογικές έννοιες; Συνιστά, πράγματι, η ανορθολογική μορφολογία -στη γλώσσα ή στην αρχιτεκτονική- μια απόδειξη ανορθολογισμού; Θα ήταν δυνατόν να παραχθεί η ασάφεια δίχως να αντληθεί από τον γλωσσικό ορισμό της; Πώς θα μπορούσε η ίδια η μορφή, μη αναπαραστατικά, να είναι ταυτόχρονα και το νόημα της;
Η παρούσα έκδοση περιλαμβάνει την πρώτη δημοσίευση στην ελληνική γλώσσα βασικών κειμένων του πολυσυζητημένου αρχιτέκτονα Peter Eisenman . Συγκεκριμένα, «Το τέλος του κλασικότροπου: το τέλος της αρχής, το τέλος του τέλους» που δημοσιεύτηκε το 1984, τα κείμενα της ενότητας «Houses (1967-1983)» και τα κείμενα που συνόδευαν τον κατάλογο της έκθεσης «Palladio Virtuel» που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Yale το 2012. Τα τρία κείμενα των Π. Πάγκαλου και Β. Πετρίδου προσεγγίζουν τις θέσεις και το έργο του Peter Eisenman μέσω τριών θεωρητικών συνδέσεων.Ο Παναγιώτης Πάγκαλος (γ. 1972, Αθήνα) είναι αρχιτέκτων και διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Πατρών. Η πολυετής έρευνά του σχετίζεται με την έννοια του χρόνου στην αρχιτεκτονική από τον Διαφωτισμό έως σήμερα. Στη διατριβή του, στις δημοσιεύσεις και στις ανακοινώσεις του σε συνέδρια, η αρχιτεκτονική καθίσταται “τόπος συνάντησης” της ιστορίας, της κοινωνιολογίας και της φιλοσοφίας. Έχει βραβευθεί σε διεθνείς αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς. Το 2000 ίδρυσε στην Ιταλία το πενταμελές σχήμα “expiry architecture”, ομάδα αρχιτεκτόνων που μελετά και συνθέτει το χώρο, ακολουθώντας ως βασική παράμετρο τη “διάρκεια ζωής” και την “ημερομηνία λήξης” της ύλης.

Συγγραφέας: Πάγκαλος Παναγιώτης, Πετρίδου Βασιλική
Μεταφραστής: Παπαδούρης Γιάννης
Εκδότης: Futura
Έτος έκδοσης: 2013
ISBN: 960-9489-33-8
Σελίδες: 201
Σχήμα: 21χ14
Κατηγορίες: Αρχιτεκτονική – Λόγοι, δοκίμια, διαλέξεις

Τιμή σε ιστοσελίδες: 12.61 €