Το άλλο βασίλειο. Σίλια ή "The Golden Sixties"

Περιγραφή
Τα έξι διηγήματα του Δημήτρη Άναλι μιλούν για τη στιγμή που ο άνθρωπος, αναζητώντας το απόλυτο, αρπάζεται από τις συμπτώσεις. Οι «ιστορίες» αυτές είναι αληθινές, με τη διαφορά ότι η πραγματικότητα μοιάζει συχνά με οπτική απάτη, γιατί προσπαθεί να καταστεί -πέρα από τις όποιες ομοιότητες- μια «αληθινή»
Στο «Άδειο ένδυμα» οι γραφειοκρατικές και αστυνομικές περιπέτειες δεν κατορθώνουν να νικήσουν τον ράφτη με τα μαγικά δάχτυλα, γιατί έρχεται η στιγμή που το βλέμμα του ακουμπά στην άλλη όχθη… Τι μπορεί να καταλάβει ένας δημοσιογράφος που καλεί σε μια τηλεοπτική εκπομπή έναν καλλιτέχνη («Η βραδιά του ζωγράφου»), για τον οποίο η πόλη και τα μνημεία της μετατρέπονται σε τελάρο που ζωγραφίζει; Και πώς επιστρέφουν οι μυρωδιές της Κρήτης στη δύση της ζωής του Γκρέκο, μετά από τόσα χρόνια στο Τολέδο;
Τελευταίο διήγημα -στους αντίποδες των άλλων πέντε διηγημάτων- το «Σίλια ή »The Golden Sixties», που αποκαλύπτει σε ποιο βαθμό είμαστε φτιαγμένοι από μια αόρατη και άπιαστη ύλη – και πόσο το ξεχνάμε…Ο Δημήτρης Τ. Άναλις (1938-2012, πλήρες όνομα: Δημήτρης Τσακανίκας Άναλις) υπήρξε γαλλόφωνος συγγραφέας, γνωστός για το ποιητικό και δοκιμιακό έργο του, ειδικός σε θέματα γεωστρατηγικής και σε προβλήματα των μειονοτήτων των Βαλκανίων. Σπούδασε νομικά και πολιτικές επιστήμες στο Παρίσι, τη Λοζάνη και τη Γενεύη. Η διατριβή του, για την «Κατάληψη της εξουσίας στα μεταπολεμικά Βαλκάνια», δημοσιεύτηκε το 1978 από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις της Γαλλίας και χαιρετίστηκε ως η πρώτη σε βάθος ανάλυση της περιοχής αυτής. Επί δικτατορίας εργάστηκε στον ελβετικό Τύπο και κατόπιν στη γαλλική «Le Monde» και στο περιοδικό «Nouvelles Litteraires». Υπήρξε συνεργάτης, για μερικά χρόνια, της Υπηρεσίας Ενημέρωσης του υπουργείου Εξωτερικών, και, κατόπιν, ειδικός σύμβουλος για ζητήματα Δυτικής Ευρώπης. Έδωσε, επίσης, σεμινάρια και διαλέξεις στο Κέντρο Διπλωματικών και Στρατηγικών Σπουδών της Γαλλίας, σε ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια και Ινστιτούτα. Τα περισσότερα βιβλία του γράφτηκαν στα γαλλικά και εκδόθηκαν στη Γαλλία. Στα ελληνικά κυκλοφόρησαν οι εξής συλλογές: «Τα χέρια» (1958), «Ουρανούπολη» (1972), «Ήλιος των ποταμών» (1972), «Το στοιχειωμένο νησί» (1974), «Πανιά για περιπλάνηση» (1976), «Η σκιά που χτίζει» (1978), «Άνθρωποι της άλλης όχθης» (2006) και οι νουβέλες «Το άλλο βασίλειο» και «Σίλια ή The Golden Sixties» (2008), ενώ ένα χρόνο μετά κυκλοφόρησε και η αλληλογραφία του με τον Σύρο ποιητή Άδωνι, με τίτλο «Φιλία, χρόνος και φως: γράμματα από τη Μεσόγειο». Επίσης, δημοσίευσε περισσότερα από διακόσια άρθρα και μελέτες για τα θέματα διπλωματικών και στρατηγικών μελετών. Ήταν μέλος του Διεθνούς Συμβουλίου Επιτήρησης της Ομάδας Δικαιωμάτων και Μειονοτήτων και επίτιμο μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων. Τιμήθηκε από το γαλλικό Υπουργείο Εξωτερικών με το Βραβείο Σταντάλ, για την προσφορά του στα γράμματα και την επιστήμη. Έφυγε από τη ζωή στην Αθήνα, στις 3 Φεβρουαρίου 2012, σε ηλικία 74 ετών.

Συγγραφέας : Άναλις Δημήτρης Τ. 1938-2012
Μεταφραστής : Βαρών – Βασάρ Οντέτ
Εκδότης : Εξάντας
Έτος έκδοσης : 2008
ISBN : 960-256-658-2
Σελίδες : 216
Σχήμα : 17χ12
Κατηγορίες : Νεοελληνική πεζογραφία – Νουβέλα, Γαλλική πεζογραφία – Νουβέλα

Τιμή σε ιστοσελίδες: 7.55 €

Όλες οι πληροφορίες σε αυτή τη σελίδα προέρχονται από το χώρο αποκλειστικά για πληροφορίες www.public.gr και dioptra.gr ιστοσελίδα μας με αυτό το βιβλίο.