Το άγχος

Περιγραφή
Το βιβλίο μου για το “Άγχος”, είναι πλέον κλασσικό στον χώρο του, και πάντα επίκαιρο. Είναι από τα πρώτα μου βιβλία που με καθιέρωσαν σα συγραφέα στην Ελλάδα – και όχι μόνο. Μου ζητήθηκαν -και προβάλλονται- από την περίφημη βιβλιοθήκη της Ουάσιγκτον: ” Το Άγχος “, ” Ο Ψυχικός Κόσμος” – δίτομο – και ” Η Ψυχανάλυση μετά τον Φρόυντ”.
Όποιος το διαβάζει, γνωρίζει όλα όσα σχετίζονται με το Άγχος. Για τη φυσιολογία, την ψυχολογία, την ψυχοπαθολογία, τις πηγές, τις αιτίες και τη θεραπεία του. Το Άγχος αποτελεί μια μορφή ύπαρξης, και θα προβληματίζει όλο και πιο πολύ ολόκληρη την ανθρωπότητα. Γιατί σχετίζεται με τη δυνατότητα που έχει ο άνθρωπος που μπορεί να εκλέξει. Είναι το βασικό πρόβλημα της ελευθερίας. Για τον ερωτικό σύντροφο, το επάγγελμα, την πολιτική, τη θρησκεία ή την επανάσταση. Αποτελεί την κυριότερη συγκινησιακή αντίδραση, ανάμεσα στην αγωνία, τη θλίψη, τη χαρά, το φόβο ή τον τρόμο.
Το Άγχος, αποτελεί τον κεντρικό πυρήνα όλων των κλασσικών νευρώσεων: Αγχώδης, Καταναγκαστική, Υστερική, Φοβική, Υποχονδριακή. Αλλά, ακόμη και των ψυχώσεων, από την αγχώδη παρερμηνευτικότητα, στις αρχές των σχιζοφρενιών, όπως π.χ. άγχος της ύπαρξης ή της “συντέλειας” ή ανάμεσα στη φαντασία και την πραγματικότητα του ψυχοπαθή.
Επίσης, αποτελεί το βασικό στοιχείο της ύπαρξης, που μπορεί να οδηγήσει ή στην αγχώδη δημιουργία ή την αγχώδη αποδιοργάνωση που φτάνει μέχρι και στις παρυφές της τρέλλας…
Το Άγχος, έχει μια ανοδική πορεία -που σχετίζεται με την ίδια την πορεία του ανθρώπινου είδους: από το βιολογικό -που μέσα από την κοινωνικοποίηση και την ιστοριοποίηση, προχωρά και γίνεται υπαρξιακό, πνευματικό, συνειδησιακό, ιστορικό, φιλοσοφικό ή νευρωτικό.
Όποιος τελικά, γνωρίζει το προσωπικό του Άγχος, μπορεί να γίνει -σε σημαντικό βαθμό- κυρίαρχος της βιογραφίας ή και της “μοίρας του”…
Δρ. Γιάννης Γ. ΓαλανόςΔιδάκτωρ ψυχιατρικής Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Υπότροφος της Γαλλικής κυβέρνησης. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Νοσοκομείο των Παρισίων Saint-Anne, με πρόσκληση του διάσημου Γάλλου Henrie Ey το 1959. Διέκοψε την ακαδημαϊκή του καριέρα για πολιτικούς λόγους. Έγραψε 32 βιβλία ψυχολογίας και 4 ψυχολογικά μυθιστορήματα, έχουν εκδοθεί 26 και αναμένονται τα υπόλοιπα. Το 1943-45 πήρε μέρος στην εθνική αντίσταση και ήταν μέλος του προεδρείου της ΕΠΟΝ Θεσσαλονίκης. Το 1942-52 ήταν εξόριστος στη Φολέγανδρο, Ικαρία, Μακρόνησο. Το 1959-99 δούλεψε σαν ψυχίατρος. Εφάρμοσε τον ιστορικό-διαλεκτικό υλισμό στην ψυχολογία-ψυχοπαθολογία. Ήταν υπεύθυνος, Απρίλιος 1993-95, στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ Θεσσαλονίκης, και έκανε 100 εκπομπές μιας ώρας, σαν ένα λαϊκό πανεπιστήμιο ψυχολογίας.

Συγγραφέας: Γαλανός Γιάννης Γ.
Εκδότης: Κυριακίδη Αφοί
Έτος έκδοσης: 2007
ISBN: 960-343-981-9
Σελίδες: 267
Σχήμα: 21χ14
Κατηγορίες: Άγχος

Τιμή σε ιστοσελίδες: 11.09 €