Τη νύχτα βγαίνουν παραμύθια

Περιγραφή
Δεν ξέρω αν την άνοιξη του 2010 το πεπρωμένο έφερε τον πρόεδρο της Ένωσης Ρώσων Συγγραφέων Βλαντιμίρ Μπογιαρίνοβ στην Κομοτηνή. Για μένα πάντως αυτή η συνάντηση ήταν πραγματική αποκάλυψη. Γνώριζα τον κ. Μπογιαρίνοβ από τις Διεθνείς Συναντήσεις Συγγραφέων στη Σόφια, όπου αυτός ως Αντιπρόεδρος τότε, ήταν μέλος της Ρωσικής Αντιπροσωπείας. Σε όλη την διάρκεια των εκφωνήσεων τον έβλεπα πως κάτι έγραφε σε ένα μικρό μπλοκάκι. Στο διάλειμμα διαπίστωσα πως πρόκειται για μικρά ποιήματα που χαμογελαστός διάβαζε στην παρέα του. Ομολογώ πως πέρα από ένα ευγενικό χαιρετισμό, τότε δεν είχαμε και πολλές επαφές. Το ρωσικό γκρουπ ήταν περιζήτητο. Το πολιορκούσαν φίλοι και θαυμαστές της μεγάλης ρωσικής λογοτεχνίας και ήταν δύσκολο να βρεθείς πλάι τους.
Προς μεγάλη μου έκπληξη και χαρά, το σχεδόν ακατόρθωτο στη Σόφια έγινε εφικτό στην πόλη μας, στην Κομοτηνή, όπου ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Μπογιαρίνοβ, μαζί με τον Αντιπρόεδρο Μαξίμ Ζάμσεβ, συνόδευαν τον γνωστό αζέρο ποιητή κι ακαδημαϊκό Ισκαντέρ Ελσίν. Έψαξα στο Ιντερνετ και βρήκα ένα θαυμάσιο ποίημα του Μπογιαρίνοβ, το «Από τα παιδικά μου χρόνια». Η μετάφρασή του έγινε εμπνευσμένα και πολύ εύκολα, κάτι για το οποίο σε προδιαθέτει και το ίδιο το ποίημα, και στη συνάντηση είχαμε να παρουσιάσουμε ποιήματά τους στην ελληνική γλώσσα, δημοσιευμένα στην εφημερίδα Παρατηρητής της Θράκης.*1
Κάπως έτσι συνεχίστηκε η γνωριμία μας. Για πραγματική φιλία, μπορώ να μιλήσω από την στιγμή που κράταγα στα χέρια μου το βιβλίο με τα καλύτερα ποιήματά του. Αργότερα, όταν άρχισα τη μετάφρασή τους, μπόρεσα να μελετήσω, να γνωρίσω σε βάθος και να αγαπήσω αυτόν τον μεγάλο ποιητή.
(από τον Πρόλογο της έκδοσης)Ο Βλαντιμίρ Γκεοργκίεβιτς Μπογιαρίνοβ γεννήθηκε στις 4 Ιουλίου 1948 στο χωριό Σολντάτοβο, στην περιοχή του Ανατολικού Καζαχστάν, σε οικογένεια δασκάλων. Το 1956, από τα Αλτάια όρη, η οικογένειά του μετακομίζει στις στέπες του Σέμιπαλατινσκ, όπου ο νεαρός Βλαντιμίρ θα τελειώσει το γυμνάσιο και το 1966 θα γίνει φοιτητής στην Ανώτατη Τεχνική Σχολή του Σέμιπαλατινσκ. Το 1967 θα μεταγραφεί στο Πολυτεχνείο της πόλης Τομσκ κι εκεί θα δημοσιεύσει και τα πρώτα του ποιήματα στην εφημερίδα Ο Κομσομόλος του Τομσκ. Το 1973 θα εισαχθεί στο Λογοτεχνικό Ινστιτούτο «Μαξίμ Γκόρκι», απ’ όπου θα αποφοιτήσει το 1979. Σημειωτέον ότι το Λογοτεχνικό Ινστιτούτο «Μαξίμ Γκόρκι» είναι σχολή – φυτώριο για αποδεδειγμένα ταλαντούχους συγγραφείς. Δεκάδες νεαροί συγγραφείς, πολλοί από τους οποίους έχουν εκδώσει ήδη τα πρώτα τους βιβλία και έχουν δρέψει τις πρώτες τους λογοτεχνικές δάφνες, διαγωνίζονται να πετύχουν την εισαγωγή τους σ’ αυτό το οποίο δεν είναι μια συνήθης σχολή δημιουργικής γραφής αλλά αφετηρία συνήθως εκτόξευσης στον «γαλαξία των γραμμάτων». – Ταυτόχρονα, από το 1974 εργάζεται στα λογοτεχνικά περιοδικά Sovremennik, Sovetskaia Russia και Kliuch, αρχίζοντας από τη θέση του αρθρογράφου για να καταλήξει στη θέση του αρχισυντάκτη. Το 1978 βγαίνει η πρώτη του ποιητική συλλογή που βραβεύεται και τον επόμενο χρόνο, γίνεται μέλος της Ένωσης Σοβιετικών Συγγραφέων. Το 1993 ιδρύει τον εκδοτικό οίκο παιδικής λογοτεχνίας «Τίλι -μπομ» που μέχρι το 1995 θα εκδώσει και θα διακινήσει παιδικά βιβλία, σε πάνω από δύο εκατομμύρια αντίτυπα. Το 1998 οργανώνει Φεστιβάλ παιδικής κι εφηβικής δημιουργικής γραφής, με λογοτεχνικό διαγωνισμό.
Δεν παύει να γράφει έχοντας στο ενεργητικό του πάνω από δέκα ποιητικές συλλογές, πολυάριθμα βιβλία για παιδιά και γύρω στις σαράντα μεταφράσεις ποιητικών βιβλίων.
Από το 1979 συμμετέχει σε διάφορες επιτροπές της Ένωσης Ρώσων Συγγραφέων και το 2010 αναδεικνύεται Πρόεδρός της.
Είναι κάτοχος πολλών λογοτεχνικών και κρατικών βραβείων.

Συγγραφέας : Bojirinov Vladimir
Μεταφραστής : Αμοιρίδου Στεφανία
Εκδότης : Παρατηρητής της Θράκης
Έτος έκδοσης : 2011
ISBN : 960-99122-6-5
Σελίδες : 48
Σχήμα : 23χ11
Κατηγορίες : Ρωσική ποίηση

Τιμή σε ιστοσελίδες: 8.90 €

Όλες οι πληροφορίες σε αυτή τη σελίδα προέρχονται από το χώρο αποκλειστικά για πληροφορίες www.public.gr και dioptra.gr ιστοσελίδα μας με αυτό το βιβλίο.